Polskie browary

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • behemoth
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 248

FCJP

e-prezes napisał(a)
    ...zwłaszcza jak pomysli się, że polakiem jest Olisadebe.
    Tym razem ja nie mogłem się powstrzymać. A może tak "Polakiem" co?
    A poza tym zapachniało mi tu rasizmem.

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19258

nie będę ukrywał, że jestem rasistą, komunistą, rowerzystą...
      nie jest to miejsce na dyskusje o O., ale jeśli ktoś ma ochotę podyskutować...

Comment

• becik
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

noooo Jabłonowo jest jak najbardziej polskim browarem i oczywiście Konstancin, Okuniew, Krasnystaw...
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

zythum napisał(a)
          ........i korzystała z tradycyjnych polskich receptur. [/B]
          Zależy co kto przez to rozumie?
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

Comment

• szarpik
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2002.02
            • 676

Toast Jabłonowem
            WWW.EKSTRAKLASA.NET

Comment

• e-prezes
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19258

to jest Belfastem

Comment

• becik
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

jeszcze browar "Bartek" - Cieśle, ZODIAK w Bierzwiennej k/Kłodawy, a co z EDI? wydaje mi sie, ze tez ale pewności nie mam, moze na ten temat wypowiedzą sie osoby, które odwiedziły ten browar?
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• szostak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.02
                  • 1176

NoLeafClover napisał(a)
                  tylko dziwi mnie że polskie browary sprzedawane są zachodnim inwestorom, albo większość pakietu akcji mają obcy..... Dlaczego my Polacy nie wykupimy np. Paulanera czy Daba ???

Jestem piwoszem ale jestem i Polakiem. I chodząc po sklepie zastanawiam się do czyjej kasy pakuje pieniądze. Wolałbym do naszej polskiej ale czasami zasilam i niemieckie czy czeskie sakwy
                  Popieram! Zwłaszcza zamiar wykupienia Paulanera. Tylko kto go wykupi i jaka mamy gwarancję, że za nim nie stoją pieniądze uprane albo zagraniczne?

Comment

• pjenknik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.08
                    • 3388

becik napisał(a)
                    a co z EDI? wydaje mi sie, ze tez ale pewności nie mam, moze na ten temat wypowiedzą sie osoby, które odwiedziły ten browar?
                    Jako osoba która tam była mówię, że jest to inwestycja rodzinna 100% polska. Tylko słód pilzneński
                    Last edited by pjenknik; 2002-09-25, 09:46.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• szarpik
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2002.02
                      • 676

I trzeba promować taką piwną przedsiębiorczość i odwagę , bo przebyć się na polskim rynku piw jest trudno a zainwestować trzeba
                      WWW.EKSTRAKLASA.NET

Comment

• remfire
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 1334

Które browary są polskie ?

Przeglądałem dyskusje na forum , ale nie zauważyłem tematu który mnie interesuje. Chciałbym się dowiedzieć - a myślę że forumowicze pomogą mi zaspokoić ciekawość - które z browarów są naprawdę polskie,
                        czyli kto jest ich właścicielem. O ile sprawa z potentatami na rynku czyli browarami należacymi do dwóch przodujących grup jest prosta, to już KP nie jest dla mnie tak oczywiste . Zastanawiam się czy w KP (i jeśli tak to ile ) udziałów posiadają zagraniczne firmy. Oczywiście nie chodzi o dokładne udziały procentowe , wystarczy czy jest ich więcej czy mniej niż 50%. Jeszcze bardziej ciekawi mnie jak wygląda ta sytuacja w innych browarach nie należacych do 'wielkiej trójki".
                        Zastanawiam się czy są browary w 100% należace do polskich włascicieli? Wierzę w forumowiczów że chociaż częsciowo rozjaśnią mi sytuację.

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23909

KP w większości należy do SABMiller, a (pomijając drobnicę) reszta udziałów tj. chyba coś ok. 1/3, należy do Kulczyka...
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• jerzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.10
                            • 4707

Brok - Strzelec (ok. 3% rynku) jest kontrolowany przez rodzinę Brodowskich. Szczegóły akcjonariatu np. w Parkiecie
                            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• breslauer
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 2690

No i nie ulega wątpliwości, że w 100 % polskim browarem jest EDI ...

Comment

• piotrsh
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2003.07
                                • 435

Póki jeszcze piwo warzy syndyk i jeżeli już nie zostały sprzedane to Browary Górnośląskie S.A. w Zabrzu .
                                Pawełek 11.12.2006 godz. 14.51

Comment

Przetwarzanie...