GRUPA ŻYWIEC S.A.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olosie
    Mam podobne zdanie na ten temat. Widać za dużo fanów Grupy Żywiec tu jest, którzy starają się sprowadzić dyskusję na inny tor :-)
    Mylisz się, ZAGORZAŁYCH fanów GŻ tu NIE MA (poza jednym pracownikiem) ale nie martw się, rozumiemy o co Ci chodzi i ja się solidaryzuję. Dla uczciwości przyznam jednak, że Porter z GŻ mi smakuje, ale na szczęście są też inne u mnie dostępne

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• danio_145
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.02
      • 723

[QUOTE=olosie]jak dla mnie wszystko jest jasne QUOTE]

Zawsze dla tego kto coś napisze jest to jasne gorzej jeśli dla innych jasne to nie jest.

Comment

• skandal
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1439

Dla mnie nie ważne jest zbytnio czy użytkownik "olosie" pisze z małej litery zdanie, czy też chodzi do przedszkola, gimnazjum czy jest emerytem. Ważne jest to że jest kolejnym człowiekiem który widzi tą całą gównianą sytuacje związaną z koncerniakami. Fajnie że nawet młodzi ludzie zaczynają to kumać. Jeżeli chodzi o reszte to się chłopak dopracuje i będzie pisał tak żeby wszystkim pasowało. Nie przejmuj się gnojeniem, niektórzy na tym forum traktują to jako swoją religie. Niedługo pojmiesz zwyczaje tego forum. I rób tak dalej ze wszystkimi koncerniakami!

Comment

• olosie
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 27

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
          Dla mnie nie ważne jest zbytnio czy użytkownik "olosie" pisze z małej litery zdanie, czy też chodzi do przedszkola, gimnazjum czy jest emerytem. Ważne jest to że jest kolejnym człowiekiem który widzi tą całą gównianą sytuacje związaną z koncerniakami. Fajnie że nawet młodzi ludzie zaczynają to kumać. Jeżeli chodzi o reszte to się chłopak dopracuje i będzie pisał tak żeby wszystkim pasowało. Nie przejmuj się gnojeniem, niektórzy na tym forum traktują to jako swoją religie. Niedługo pojmiesz zwyczaje tego forum. I rób tak dalej ze wszystkimi koncerniakami!
          Dzięki za słowa otuchy, dla tych co interesuje mój wiek, to jestem już w wieku pracującym . Cieszę się, że na tym forum są osoby które wiedzą co w trawie piszczy jeśli chodzi o koncerny, szkoda tylko, że 'uświadomionych' jest naprawdę mało. W Gdańsku w każdym sklepie jest żywiec i warka. Dziwi mnie postawa Gdańszczan, którzy ciągle kupują piwo od GŻ. Wydaje mi się, że dopóki dalej będzie społeczna znieczulica na takie zachowania koncernów to ciągle będą stosować nieczyste zagrywki. Chociaż zamknięcie browaru jest tematem przewodnim tego wątku, to należy też pamiętać, że prawie 700 osób straciło wtedy pracę. Mośle, że gdyby przynajmniej połowa Gdańszczan przestała by kupować piwo od GŻ, to nigdy więcej nie przyszło by im do głowy przejmowanie browaru tylko w celu zamknięcia go.

Comment

• Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olosie
            Dzięki za słowa otuchy, dla tych co interesuje mój wiek, to jestem już w wieku pracującym
            To fajnie Bo też się bałem, że należysz do tej grupy forumowiczów
            Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-05-03, 14:21.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• olosie
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.04
              • 27

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              To fajnie Bo też się bałem, że należysz do tej grupy forumowiczów
              Postaram się przestrzegać regulaminu forum (żeby nie denerwować tych bardziej nerwowych )

Comment

• e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19287

mnie się zawsze wydawało, że browar gdański zamknęła Elbrewery, gdy jeszcze ŻGB nie miała na to wpływu, ale może się mylę..
                mimo, że jak Ty nie pijam koncerniaków, w tym Żywca staram się akceptować zasady gospodarki rynkowej. browar Kraków należący niegdyś do Okocimia zamknięto nie dlatego, że firma miała taki kaprys (choć i w to jestem w stanie uwierzyć), ale dlatego, że przez wiele lat (od lat siedemdziesiątych) był uciążliwy dla miasta mimo kolejnych modernizacji. w dobie monopoli taki mało wydajny (200 hl rocznie) browar był tylko kulą u nogi. cóż, tak musiało być i już. grunt to dojrzeć światełko w tunelu. abernacka ci je wskazał.

Comment

• olosie
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.04
                  • 27

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                  mnie się zawsze wydawało, że browar gdański zamknęła Elbrewery, gdy jeszcze ŻGB nie miała na to wpływu, ale może się mylę..
                  mimo, że jak Ty nie pijam koncerniaków, w tym Żywca staram się akceptować zasady gospodarki rynkowej. browar Kraków należący niegdyś do Okocimia zamknięto nie dlatego, że firma miała taki kaprys (choć i w to jestem w stanie uwierzyć), ale dlatego, że przez wiele lat (od lat siedemdziesiątych) był uciążliwy dla miasta mimo kolejnych modernizacji. w dobie monopoli taki mało wydajny (200 hl rocznie) browar był tylko kulą u nogi. cóż, tak musiało być i już. grunt to dojrzeć światełko w tunelu. abernacka ci je wskazał.
                  Niestety tak nie było. GŻ przejeła browar Gdański i zamkeła go po niecałych dwóch latach (o ile dobrze pamiętam). Miasto Gdańsk podpisało nieudolną umowę i nic nie mogli później zrobić (była sprawa w sądzie). Także sami pracownicy są winni, ponieważ, dostali akcje pracownicze, które następnie sprzedali Grupie Żywiec (podobno były naciski na pracowników, że jak nie sprzedadzą to ich zwolnią). Jak dla mnie to od początku GŻ nie miała czystych intencji i zależało jej tylko na pozbyciu się konkurencji. Wykorzystali fakt, że poprzedni zarząd narobił przekrętów i dostali prezent od Miasta Gdańsk w postaci browaru(obiecując złote góry i milionowe inwestycje w ten browar). Smutne ale prawdziwe.

Comment

• olosie
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.04
                    • 27

Uzupełniając wątek wstawiam linka, który opisuje dokładnie poczynania GŻ:

Comment

• bolek1970
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 179

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                      Wydaje mi się, że Gdański Browar radził sobie dobrze skoro produkty były znane i rozprowadzane w niemal całym kraju. Na pewno nie była to "kula u nogi". Dla mnie oczywiście ma to wymiar sentymentalny bo takiego piwa nikt już nie zrobi. Odważę się powiedzieć, że Heveliusz to było najlepsze piwo lat 90tych, podczas gdy inne browary w tym czasie doprowadzały swoje produkty do "należytego poziomu". W ostatnich 10ciu latach wraz z globalizacją oczywiście wiele z tych browarów zabiło smak piwa "od ulepszeń" i znow trzeba się starać by coś ciekawego znależć.
                      I to jest ta cała frajda, że nie moge powiedzieć "będe pił to i tylko to piwo do końca mych dni".
                      Pozdrawiam....

Comment

• e-prezes
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19287

jakiś czas temu ktoś mnie wyprowadzał z błędu, że to nie Żywiec a samo EB zamknęło linię Red EB i wydawało mi się, że było to mniej więcej w tym samym czasie co zamknięcie browaru gdańskiego, ale jak zwykle może się mylę (swoją drogą ŻGB mogliby wrócić do tego zacnego piwa)
                        heweliusz w istocie też był dobrym piwem, choć w wersji lanej nie piłem (nie licząc zeszłorocznej giełdy żywieckiej) a to nie to samo. do dziś pamiętam bling test jaki zrobiłem znajomym, wielbicielom żywca. 6 piwek z ŻGB o zbliżonym balingu i większość jak żywca lub jako najlepsze piwo z grupie wybrała heweliusza.

Comment

• Simon
                          † 1964-2008 Piwosz w Raju
                          • 2001.02
                          • 993

Gwoli ścisłości: Browar Heweliusz został zamknięty po przejęciu przez Grupę Żywiec ( de facto Heineken ).
                          Red rzeczywiście został wycofany jeszcze w czasach Elbrewery Co ( czyli Brewpole ) ze względu na sprzedaż poniżej oczekiwań. W tamtych czasach było to piwo bardzo niszowe.
                          Simon

Comment

• e-prezes
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19287

zatem na kogo kubeł śmieci? Heinneken czy Żywiec ?? i kto presonalnie podjął decyzję. inspektor Gadżet na tropie...

Comment

• KrzysiekM
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.05
                              • 78

Hmmm.. dla koncernów najważniejszy jest szmal, liczy się tylko szmal (tym bardziej, że obecnie te nasze grupy należą do obcych inwestorów).

Jak widać dla właścicieli niektórych mniejszych browarów też liczy się tylko szmal, bo sprzedają swoje firmy (niejednokrotnie ze wspaniałą tradycją) - koncernom.

A wystarczyłoby nieco więcej szacunku do siebie.. i wiele fajnych browarów mielibyśmy nadal w Polsce.

-K.

Comment

• bolek1970
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 179

Niestety lata propagandy i uprzedzenia z lat 70tych ("skończysz pod budką z piwem synku jak będziesz niegrzeczny"), a potem paskudny smak piwa lat 80tych , skutecznie zabiły poczucie w Polakach, że możemy szanować piwo. Jak wszystko zaczeło stawać na nogi to powiązało się to z globalizacją i teraz mamy 90% rynku zdominowane przez trzech gigantów. Smutne, bo w Niemczech "maluchy" i browary lokalne się nie dają. To tam wyrobiłem sobie nawyk próbowania piw "z tego rejonu, miasteczka i okolicy" przy wizytach w bardzo różnych częściach tego kraju 15 lat temu.
                                Moim marzeniem jest podobna sytuacja w Polsce, a to zajmie lata edukowania ludzi, że "to normalne iż w Pipiduwku piję się Pipidowskiego Pilsa". Zajeżdrzam do miściny na Podlasiu i pytam -Co tu się pije ? Pada odpowiedz "Lecha", ja na to "a z lokalnych"... Wielkie oczy ekspedientki...."Panie był browar ale zamkneli bo nikt tego nie pił", wychodze...Żulik z pod sklepu dorzuca...Żubra pan se kup, jak chcesz tanie piwo..."
                                No i to opisuje nasze realia w "prowincji". Na pociechę- w Szwecji jest dużo gorzej, ale o tym innym razem.
                                pozdrawiam z północy...

Comment

Przetwarzanie...
                                X