GRUPA ŻYWIEC S.A.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23992

temat się powtarza już niejeden raz więc i uczestnictwo w dyskusji marne. od siebie dodam cytat dot. "oficjalnego" powodu zamknięcia zakładu za p. Krzysztofem Rutem z GŻ z listopada 2000r.:

- Decyzja spowodowana jest wzrastającymi kosztami surowców i spadkiem zyskowności branży. Rząd zapowiada kolejne podniesienie podatku akcyzowego. W takiej sytuacji poprawa efektywności może następować przede wszystkim poprzez redukcję kosztów i optymalizację wykorzystania posiadanych mocy produkcyjnych - mówi Krzysztof Rut, dyrektor ds. korporacyjnych Grupy Żywiec.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• KrzysiekM
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.05
      • 78

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bolek1970
      [...]
      Moim marzeniem jest podobna sytuacja w Polsce, a to zajmie lata edukowania ludzi, że "to normalne iż w Pipiduwku piję się Pipidowskiego Pilsa". Zajeżdrzam do miściny na Podlasiu i pytam -Co tu się pije ? Pada odpowiedz "Lecha", ja na to "a z lokalnych"... Wielkie oczy ekspedientki...."Panie był browar ale zamkneli bo nikt tego nie pił", wychodze...Żulik z pod sklepu dorzuca...Żubra pan se kup, jak chcesz tanie piwo..."
      No i to opisuje nasze realia w "prowincji". Na pociechę- w Szwecji jest dużo gorzej, ale o tym innym razem.
      pozdrawiam z północy...
      Bardzo smutne, ale też niezwykle prawdziwe.
      Ale u nas tak jest nie tylko w branży piwnej.
      Znajomy Francuz był przerażony widząc w Warszawie... te wszystkie Geanty, Carrefoury, Auchany... Reale i Tesco, zadał mi pytanie, czy w Polsce nie mamy własnych hipermarketów, bo "... u nas to by było nie do pomyślenia, żeby obce sieci sklepów zajmowały cały rynek.".

Podobnie jest z browarami - kilka największych już wykupili i teraz dzieją się kuriozalne rzeczy w stylu "góralskie piwo z Leżajska".

-K.

Comment

• Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
        temat się powtarza już niejeden raz więc i uczestnictwo w dyskusji marne. od siebie dodam cytat dot. "oficjalnego" powodu zamknięcia zakładu za p. Krzysztofem Rutem z GŻ z listopada 2000r.:
        A to zupełnie inna sprawa, że polityka kolejnych rządów tez nie pomaga branży piwnej

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• kishar
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.10
          • 1691

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          A to zupełnie inna sprawa, że polityka kolejnych rządów tez nie pomaga branży piwnej
          Akurat w tym przypadku niesądze by polityka podatkowa miała jakiś większy wpływ na decyzję żywca o zamknięciu browaru w Gdańsku.

Comment

• Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

A czy ja mówiłem o tym przypadku

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

Przetwarzanie...
            X