Czy istnieje w Polsce szkola warzenia piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hacklberg
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.01
    • 18

    Czy istnieje w Polsce szkola warzenia piwa?

    Mieszkam w Wlk.Brytanii od dawna,pracuje w browarze The Hidden Brewery i musze wrocic do Polski ze wzgledow rodzinnych. Czy jest w Polsce jakikolwiek uniwersytet, akademia,gdzie moglbym zostac piwowarem??
    W Anglii jest m.in.University of Sunderland (BrewLab), University of Plymouth, Institute of Brewing and Distilling;w Szkocji Heriot-Watt University(Edinburgh)...a w Polsce??
    ALE to sa moje piwa!!!
  • hacklberg
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.01
    • 18

    #2
    sztuke warzenia pod okiem swojego szefa Gary'ego Lumber'a naszych piw typu ALE i ALE I.P.A. opanowalem,ale chce miec wyksztalcenie w tym kierunku.nasz przerob to 37 BBL jednorazowo i warzymy ze slodu z Warminster(tzw.floor malt).
    A i czy w ogole sa w Polsce jakies podreczniki lub ksiazki.mam w jez.angielskim,ale tak z ciekawosci sie pytam.
    ALE to sa moje piwa!!!

    Comment

    • TomX
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 1035

      #3
      Spójrz tutaj http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=38881

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Nie ma takiej szkoły. Są kierunki "spożywcze" na kilku uczelniach, ale nie na tyle zaawansowane, żeby potrzebowali tam specjalizowanego piwowara. Zresztą u nas piwowar musi się znać na obsłudze komputera, a nie na piwie.

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          W Olsztynie na Uniwersytecie jest taki kierunek ale trzeba zAjKę o to spytać bo się tam wybiera w tym roku.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Bierz świadectwo pracy i referencje od szefa, polskie browary czekają
            Co do wykształcenia, rozumiem, że chodzi Ci o magisterkę, to tylko kierunki pt. "fermentacja", ale tak ogólnie to po co Ci to? Poczytaj książki, jeśli nie czujesz się pewien co do Twojej wiedzy teoretycznej, a praktyke juz masz Podręczniki i książki w Polsce po polsku są.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • zAjkA
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.12
              • 1089

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              W Olsztynie na Uniwersytecie jest taki kierunek ale trzeba zAjKę o to spytać bo się tam wybiera w tym roku.
              Uniwersytet Warmińsko Mazurski Wydział Technologi Żywienia tak jak to mówił Andrzej oraz Krzysztof z Bierhalle.

              P.S Nie w tym roku lecz w przyszłym. Matura w przyszłym roku
              Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

              Comment

              • Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA
                Uniwersytet Warmińsko Mazurski Wydział Technologi Żywienia tak jak to mówił Andrzej oraz Krzysztof z Bierhalle.

                P.S Nie w tym roku lecz w przyszłym. Matura w przyszłym roku

                Wydział nazywał się Technologi Żywnosci. Obecnie nosi nazwę Nauki o żywności.
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

                Comment

                • hacklberg
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2003.01
                  • 18

                  #9
                  bo widzicie

                  pracowalem wczesniej w wiekszym browarze Loewenbraurei Passau(nie mylcie z Loewenbrau z Monachium),ale znajac zycie w polsce potrzebny zawsze jest papier.
                  ALE to sa moje piwa!!!

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hacklberg
                    pracowalem wczesniej w wiekszym browarze Loewenbraurei Passau(nie mylcie z Loewenbrau z Monachium),ale znajac zycie w polsce potrzebny zawsze jest papier.
                    Akurat IMHO w tym przypadku "papierem" byłoby odpowiednie świadectwo pracy oraz faktyczna wiedza z zakresu, zwłaszcza praktyczna.

                    Comment

                    • hacklberg
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2003.01
                      • 18

                      #11
                      i tak i nie

                      bo wiesz,jak obchodzi to duze browary,ze warzyles z prawdziwego slodu,srutowanego recznie i sam obliczales barwe i gorzkosc,na ktorej tylko bazuja duze browary.
                      ALE to sa moje piwa!!!

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Dziesięć szkół technologii fermentacji

                        Tutaj zamieszczam artykuł o tym, gdzie w Polsce można nauczyć się fermentować piwo.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Kemp
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.03
                          • 357

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Tutaj zamieszczam artykuł o tym, gdzie w Polsce można nauczyć się fermentować piwo.
                          Nic bardziej błędnego. Szkoła Fermentacji, jest to nazwa sympozjów odbywających się co roku w różnych zakątkach Polski. Na tych kilkudniowych imprezach, prezentowane są różne zagadnienia związane z produkcją piwa. Jest jeden temat wiodący, do tego wykłady firm związanych z technologią, prezentacje badań naukowych. W sumie jest to fajna impreza, podczas której można spotkać kumpli ze studiów i sobie
                          Kemp

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            #14
                            Czyli jedynymi placówkami, które mogą wystawić stosowny "papier" to wciąż wyższe uczelnie i technikum piwowarskie w tychach?

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kemp
                              Nic bardziej błędnego. Szkoła Fermentacji, jest to nazwa sympozjów odbywających się co roku w różnych zakątkach Polski.
                              Czy można się zapisać na takie sympozjum prywatnie (oczywiście po opłaceniu), czy też potrzeba zaproszenia na nie ? Byłbym chętny na coś takiego Nie wiesz czasem kiedy jest rekrutacja ?

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X