brzeczka?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jagudka32
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.05
    • 4

    brzeczka?

    witam, witam

    mam przygotować sie do odpowiedzi na temat:

    substancje utleniajaco-redukujące brzeczkę piwną

    nie wiem, gdzie tego szukac, czy ktos może ma pojecie o co chodzi, co to za substancje

    prosze o pomoc
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Poszukaj w sieci czegoś takiego jak malanoidyny - to są właśnie substancje rudukujące dla brzeczki. Redukcja polega na wiązaniu cząsteczek tlenu z brzeczką. Inna nazwa to reduktony. Powstają podczas suszenia słodu.
    Last edited by Shlangbaum; 2006-05-31, 19:54.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Kunze w swojej książce mówi że:

      Powstają podczas suszenia słodu. Powstają w wyższej temperaturze oraz podczas dłuższego składowania słodu z niskocząsteczkowych produktów białkowych i cukrów. Są związkami barwiącymi i aromatyzującymi.


      PS
      A tak poza tym to przed prośbą o pomoc wypadałoby się przedstawić najlepiej w dziale Przedstaw Się! poprzez założenie tematu. Nie wiemy nawet z jakiego miasta jesteś
      Last edited by Shlangbaum; 2006-05-31, 20:02.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Może poszukaj: +melanoidyny, +reakcja Maillarda, +"brunatnienie nieenzymatyczne", +reakcje aminokwasów i cukrów redukujących.
        Główny nacisk w poszukiwania zrobiłbym na "rekację Maillarda"

        A skoro już trochę pomogliśmy, to wypełnij łaskawie profil. Zaspokój naszą ciekawość
        Last edited by huanghua; 2006-05-31, 20:02.
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Aaaaa, co mi zależy, masz tu skana z Kunza


          PS
          Możnaby tylko poprosić admina by zmienił nazwę wątku na odpowiedniejszą, jakby ktoś kiedyś miał podobny problem, żeby mógł znaleźć. Kolejne zadanie dla nowej forumowiczki
          Attached Files

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • jagudka32
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.05
            • 4

            #6
            no nie moge, aleś ty pomocny

            ...myśle ,że da DA RADĘ zmienić tytuł

            ...piwo smakuje mi w miarę tylko na plastikowym krzesełku przed skelpem na granicy Słowackiej, piwo czyli Złoty Bażant a na przegryzkę pistacje

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jagudka32
              ...substancje utleniajaco-redukujące ...
              Substancją utleniającą jest przeważnie tlen (taki gaz, lata w powietrzu).

              Shlangbaum - chodziło o brzeczkę, nie o słód. To nie to samo.
              Last edited by Krzysiu; 2006-06-07, 00:28.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X