Co warto potrzymać w piwniczce?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2737

    #1

    Co warto potrzymać w piwniczce?

    Mam takie pytanie. Co poza Porterami można trzymać w piwniczce, żeby dojrzało? Właśnie kompletuje Portery, ale nie ma ich za dużo i tak sobie rozważałem czym można by je tu uzupełnić. Myślałem o Ciemnych piwach (Krajan - Irlandzkie Mocne, Ciemne, Jurand - Dublin, Jabłonowo - Belfast) i Koźlakach (BOSS, Amber, Jurand). A może Palone i Heban też się nadają? No i na koniec rozważałem dwa jasne, ale bardzo mocne Eb Heveliusa Kapra i Belgię Super Mocne.
    Co z tego się kwasi a co dojrzewa?
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
  • zbysia
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.09
    • 907

    #2
    A z przemysłowych coś w ogóle dojrzewa??
    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Każde piwo mające 6 % alkoholu możesz leżakować bo się nie zepsuje tak szybko, ale do tego musi być jeszcze z resztkowymi cukrami. Mogą więc być koźlaki ale nie wiem czy coś to da bo i tak są pasteryzowane. Kilkuletnie portery też nie są rewelacyjne bo są bardziej alkoholowe w smaku. Wszystko co wartościowe po kilku latach wytrąca się i opada na dno. Proponowałbym raczej kolekcjonować piwa belgijskie. W Świecie Piwa po 7-11 zł.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • MarcinKa
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2005.02
        • 2737

        #4
        Portery z pwenością. Sam tego doświadczyłem a i często ktoś na forum pisze (jedna z ostatnich recenzji Portera Lwowskiego). Chodzi mi o to czy ktoś ma doświadczenia z tymi innymi, lżejszymi piwami.
        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Tylko, że po co niby te lżejsze trzymać

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19306

            #6
            dojrzewać to musi apetyt na dane piwo, nie samo piwo
            Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-06-01, 11:14.

            Comment

            • docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

              #7
              Z moich doświadczeń wynika że te lżejsze przemysłowe piwa warto pić równo lub lekko przed datą przydatności. Później ewidentnie się psują...Okocim Palone przy końcu daty to kompletnie inne, o niebo lepsze piwo niż to 'nieodleżakowane'.
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

              Comment

              • iommi
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.07
                • 1522

                #8
                Ja dodałbym jeszcze Czarną Fortunę. Jakiś czas temu wykopałem z zapasów buteleczkę przeterminowaną o cztery miesiące - mniej słodyczy, nieco więcej wytrawności. Smaczna była!

                Comment

                • MarcinKa
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2005.02
                  • 2737

                  #9
                  Fortunę też bym dodał, gdyby była do kupienia w Krakowie.
                  Właśnie o to mi chodzi, czy w tych (tego typu) piwach wraz z przetrzymaniem we w miare dobrych warunkach zachodzą jakieś pozytywne zmiany, czy tylko się psują. Sam wielokrotnie wypijam piwa przy końcu ważności i np. Ciemny Corgon, Oatmel Stout, BOSS Porter, Palm, Palone (faktycznie lepsze niż świeże) były pyszne i ciut inne niż świeże. Pewne smaczki zanikają, a pewne się wyostrzają. Tak żeby Irlandzkie było mniej słodkie, BOSS koźlak bardziej palony, Jurand Koźlak mniej alkoholowy... Czy tak to tylko w Erze?
                  To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
                    Fortunę też bym dodał, gdyby była do kupienia w Krakowie.
                    Była ostatnio w Gambynusie

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
                      Jurand Koźlak mniej alkoholowy... Czy tak to tylko w Erze?
                      Piłem Koźlaka przeterminowanego o 8 miesięcy. Na wierzch wychodzi głównie karmelowość.
                      Pychota .

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #12
                        Niedawno wypiłem Kelt'a przeterminowanego dokładniutko 6 miesięcy. Nie dodało mu to blasku, ale było całkiem wypijalne...jakby płaskie w smaku.
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • Grudek10
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2003.08
                          • 59

                          #13
                          Ja mam doświadczenia z przeterminowanymi konserwowanymi Belfastami z Jabłonowa. Po ok. pół roku od daty przydatności zdecydowanie mniej wyczuwało sie posmak alkoholu, stał się zdecydowanie bardziej słodkawy.Pozostałe cechy organoleptyczne raczej bez zmian Testowane dwukrotnie.

                          Comment

                          • Sokół83
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.12
                            • 1598

                            #14
                            nawet piwa bezalkoholowe warto przetrzymać - łódzkie karmelowe normalnie jest bardzo słodkie; natomiast kilkanaście dni po terminie przypomina w smaku kwas chlebowy z ciekawymi nutami, jakby palonymi i jest w sumie przyzwoitym ciemniakiem
                            Z INNEJ BECZKI

                            www.fotopolska.eu

                            Comment

                            • MarcinKa
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2005.02
                              • 2737

                              #15
                              Dzięki za wszystkie opinie. Utwierdziły mnie w tym żeby parę lekkich ciemnych zamelinować. Co do bardzo mocnych jasnych nikt się nie wypowiadał, ale ostatnimi dniami piłem przy końcu ważności Belgię Wszechmocne i Van Pur Faxe 10%, są zdecydowanie alkoholowe. Jeśli tak reagują na leżakowanie, to się nie opłaca ich trzymać. Jeśli chodzi o bezalkoholowe ciemne to kiedyś kupiłem lekko przeterminowaną, ostatnią butelkę Tyskie Karmen La Bella, było pyszne.
                              To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Javox
                                Jurand, Jasne Pełne
                                Javox
                                Ekstrakt 11.5*, alko 4.7%

                                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                Lacing - trochę było.
                                Barwa - jasne złoto.
                                Gaz - średni.
                                Aromat - zbożowość gorzkawa, nieco piwniczna.
                                Smak - słodkawe, zbożowość piwniczna. Lekka goryczka potem było...
                                2023-11-26, 20:30
                              • Warzywo
                                Kamionka (Mazurska Manufaktura), Jurand Ciemne Niepasteryzowane
                                Warzywo
                                Alk. 5,6. Rozlane 01.12, przydatność 3 dni. Pozyskane przez sklep Maxurskiej Manufaktury, przyjechało kurierem.
                                piwo Jurand przez lata było symbolem wakacyjnych wypraw, pite z beczki w warszawskim Hubertusie umilało spotkania sekcji warszawskiej. Tak kiedys istniała sekcja i spotkania, ciekawe...
                                2021-12-02, 19:02
                              • Puszek_72
                                Mazurska Manufaktura S.A. - JURAND POWRACA !
                                Puszek_72
                                Część

                                Może ktoś będzie zainteresowany

                                Mazurska Manufaktura Alkoholi, rodzinna firma z siedzibą w zabytkowym browarze w Szczytnie, rozpoczyna produkcję legendarnego piwa Jurand. To kolejna niespodzianka Spółki, realizowana w ramach akcji crowdfundingowej, mającej...
                                2019-06-12, 10:52
                              • agarth1979
                                Schwarzbier ile dojrzewa?
                                agarth1979
                                Witam, ile leżakować piwa po zabutelkowaniu schwarzbiera, który był 14 dni na burzliwej i 21 na cichej? Zastanawiam się po jakim najszybszym okresie będzie posiadał odpowiednie dla tego stylu walory
                                2019-01-21, 13:03
                              • Shedao
                                Litwa, Wilno, Gedimino pr. 5, Craft & Draft Brewpub
                                Shedao
                                Jedyny w Wilnie browar w "nowoczesnym" stylu, oferujący szeroki wachlarz kraftowego piwa. Znajduje się w dość sporej piwniczce, ma ok. 10 kranów. Ja próbowałem: IPUTE (Little IPA), Razor Back (bitter) oraz MoliugElis (dyniowe). To ostatnie było najciekawsze. Nie do końca moje klimaty,...
                                2025-01-07, 15:09
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...