Co warto potrzymać w piwniczce?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
    ... Tyskie Karmen La Bella...
    a to co pierwszy raz słyszę!
    Last edited by e-prezes; 2006-06-04, 14:36.

    Comment

    • cielak
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 2890

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
      .. kiedyś kupiłem lekko przeterminowaną, ostatnią butelkę Tyskie Karmen La Bella, było pyszne.
      To musiało być bardzo, bardzo dawno.


      a to co pierwszy raz słyszę!
      Takie karmi Tyskie. Ale od dawna już go nie ma.
      zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

      Comment

      • MarcinKa
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2005.02
        • 2736

        #18
        Etykieta jest tu: http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=30256
        kapsel jest tu: http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=2539
        Cielak dobrze to określił, Karmi z Tychów, a piłem to w 2000r.
        Faktycznie musiało nie być za popularne, skoro do tej pory nie było etykiety na forum.
        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

        Comment

        • Latarnik
          Premium Lamplighter
          🥛🥛🥛🥛
          • 2004.06
          • 5030

          #19
          Na pewno warto potrzymac w piwniczce, lub glebokiej szafie, porterowke.
          Bo podobno im starsza tym lepsza. Moja dojrzewa juz od 6 miesiecy, ale juz wiem z jakiego powodu ja otworze za jakis czas
          5450 kapsli z wypitych piw
          874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
          "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
          https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
          Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
          https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
            To był już ostatni zbunkrowany u mnie Diament. Niestety to nie porter któremu służy leżakowanie. Diament zdecydowanie się do tego nie nadaje. Jeśli ktoś ma jeszcze to piwo to polecam rozbrojenie go jak najwcześniej.
            Post z tematu o Diamencie z Zabrza. To tak, żebyś MarcinKa wiedział też, czego nie warto trzymać w piwniczce

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

              #21
              Upały zelżały więc czas na degustację przeterminowanych porterów Właśnie wypiłem Krajana portera jeszcze ze starym, 'końskim' logiem. Data przydatności do 28 czerwca. To piwo od początku było o niebo lepsze niż wersje z logiem 'Browarów Kujawsko-Pomorskich' dlatego też krótkie przetrminowanie nie wpłynęło na polepszenie smaku. To piwo świetnie smakowało od razu po zakupie więc nie trzeba było go 'starzeć'. Ale z racji ilości zakupionych fantów próbował je będę zapewne jeszcze do jesieni O wynikach dam znać na forum
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

              Comment

              • docent
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 5205

                #22
                Popijam krajańskiego portera, przeterminowanie bliskie miesiąc. Jest coraz gorzej, wyraźny alkoholowy zapach i smak wybija się na pierwszy plan. Pozostałe odczucia zostały zabite przez ten sztynk, chociaż czuć kwaśny posmak. Aż boję się to dłużej leżakować ale chyba już gorzej być nie może
                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                Comment

                • cielak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 2890

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                  Popijam krajańskiego portera, przeterminowanie bliskie miesiąc. Jest coraz gorzej, wyraźny alkoholowy zapach i smak wybija się na pierwszy plan. Pozostałe odczucia zostały zabite przez ten sztynk, chociaż czuć kwaśny posmak. Aż boję się to dłużej leżakować ale chyba już gorzej być nie może
                  Musiało być przetrzymywane w złych warunkach.
                  zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                  Comment

                  • docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak
                    Musiało być przetrzymywane w złych warunkach.
                    Temperatura pokojowa (piwnicy nie mam), zaciemnione miejsce. W podobnych warunkach przetrminowanie portera lwowskiego dało wygładzenie smaku. No chyba, że to te upały...
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment

                    • adam16
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.02
                      • 9865

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                      Temperatura pokojowa (piwnicy nie mam), zaciemnione miejsce. W podobnych warunkach przetrminowanie portera lwowskiego dało wygładzenie smaku. No chyba, że to te upały...
                      Zdecydowanie "to te upały". Przy obecnych temperaturach tylko piwnica lub lodówka powinna służyć przechowywaniu piwa.
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                      Comment

                      • docent
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 5205

                        #26
                        Własnie piję przeleżakowanego o miesiąc witnickiego portera. Warunki przechowywania analogiczne do portera krajana. Wrażenia z degustacji bossa rewelacyjne:
                        Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

                        Tak więc niestety Krajan nie nadawał się do leżakowania. A czy ktoś ma doświadczenia ze starzeniem krajańskiego portera, tego już z nowym logiem?
                        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                        Comment

                        • Sokół83
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.12
                          • 1598

                          #27
                          uważasz że inne logo = inne piwo??
                          Z INNEJ BECZKI

                          www.fotopolska.eu

                          Comment

                          • docent
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 5205

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83
                            uważasz że inne logo = inne piwo??
                            Oczywiście! Porter ze starym logiem ("końskim") był o niebo lepszy od tego obecnego z logiem "herbowym". Porównanie odnosiło się do porterów o porównywalnym terminie przydatności do spożycia...
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                            Comment

                            • franekf
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2004.06
                              • 944

                              #29
                              Ja chcę przeprowadzić eksperyment z niebieskim (lub innym) Chimay'em, bo przeczytałem w jakieś książce że w browarze warzącym to piwo mają dobrze zachowane egzemplarze nawet sprzed 25 lat. I teraz pytanie - czy leżakować wersję z korkiem czy z kapslem (korek jest szczelniejszy ale może wyschnąć przy małej wilgotności, kapsel można by dodatkowo uszczelnić np. zalewając go woskiem lub parafiną) i w jakiej temperaturze to robić. Chciałbym przetrzymać to piwo do jakiś 5 lat po terminie przydatności (swoją drogą jest on podawany dość lakonicznie - jest tylko rok). Może ktoś próbował czegoś podobnego? Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
                              Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                              http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                              Piwny Janusz bez Teku

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                #30
                                W przypadku kilku lat to korki spokojnie nie padną ze starości (a widziałem takie dwudziestoletnie, których nie dało się wyciągnąć korkociągiem - o winach mówię). Ważniejsza jest tu temperatura przechowywania.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X