No właśnie, w przypadku temperatury będzie pewnie podobnie jak z winem - ważniejsza będzie jej niezmienność w czasie choć w przypadku piwa sama wartość też jest ważna. W piwnicy mam około 12 C i wydaje mi się że to może być trochę za dużo.
Co warto potrzymać w piwniczce?
Collapse
X
-
Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku -
Ostatnio też rozpocząłem przygodę z "leżakowaniem" piwa. W swojej piwnicy na razie schowałem piwa belgijskie - 6 sztuk w butelkach 0,75 z korkiem (w tym jest Westmalle Tripel i Gouden Carolus Christmas :-) oraz (na razie) 6 sztuk różnych piw w małych butelkach 0,33. Na gwiazdkę piłem przeterminowane o 2 m-ce Delirium Christmas - poza latającymi drożdżami (nie chciały się uspokoić), którymi się nie przejąłem, piwo było bardzo dobre - gęste i bardzo wytrawne.Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!Comment
-
Ja trafiłem jakiś czas temu na piwo Carolus d'Or ( browar Het Anker), na którym stało, że piwo to jako takiej daty przydatności nie posiada i że długie przechowywanie mu służy. Niestety nie wytrzymało próby czasu i zniknęło 2 miesiące po zakupieBirofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment
-
No nie wiem - na wielu zagranicznych stronach poświęconych piwu odradza się trzymanie piwa w pozycji horyzontalnej - smak przejdzie korkiem. Poza tym drożdże powinny być na spodzie butelki.Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesA tak zupełnie off topic, po jakiego grzyba pakuje się piwo w butelkie z korkiem? Czyżby kapsel był niewystarczający? Moim zdaniem to tylko chwyt marketingowy i nie należy sobie tym zawracać głowy.
Ja osobiście gdybym miał leżakować piwo korkowane korkiem naturalnym, to jednak bym butelkę położył, bo zabezpieczy to przed wyschnięciem korka. Zawsze mozna butelkę postawić jakiś miesiac przed planowaną degustacją, to się osad drożdżowy ustoi na dnieComment
-
A ja wszystkie piwa dofermentowane w butelce i tak lubię zamerdać przed wypiciem jak pszeniczniaka i wypić mętne, z drożdżami. Może to niezgodne z piwnym savoir-vivre, ale tak wolę i tak mi lepiej smakują No i więcej witamin się spożywa.Last edited by lzkamil; 2007-01-05, 22:06.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Też lubię zamerdać i wlać z osadem Zresztą w Belgii spotkałem się z takim sposobem nalewania z butelek. Oczywiście obsługa daje nam wybór czy chcemy z drożdżami czy bez. Podobno w Antwerpii (gdzieś blisko browaru De Koninck) jest taka tradycyjna kawiarnia gdzie można zamówić łyk drożdży piwnych. Kamil może słyszałeś coś o tym?
Jeśli chodzi o korkowanie piwa.
Nie wiem czy zwróciliście uwagę na to, że korki od piwa są trochę innego kształtu niż korki od wina i może to jest sposób na lepsze uszczelnienie. Spotkałem się też z techniką kapslowania zakorkowanego piwa (Belgia, Lindemans).
A tak w temacie to mam w piwnicy czteroletnie już Oude Geuze z 3Fonteinen Oczywiście chciałbym je jeszcze potrzymać i może porównać z młodszym piwem. Na etykiecie nie ma daty przydatności do spożycia tylko informacja, że można przechowywać min. 10 lat od daty butelkowania
Zdrowie belgijskich mistrzów„Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!Comment
-
Nie słyszałem o tej kawiarni w Antwerpii. Niezupełnie mój rejon, byłem tam jak na razie tylko raz i to samochodem... ale wszystko przede mną.
Zgadza się, korki od piwa oprócz tego że mają główkę to są dosyć mocno rozszerzone do dołu, nie da się ich włożyć z powrotem.
Z leżakowanych klasztorniaków to od jakichś 2 lat mam parę piwek z Westvletteren i jednego Rocheforta, jeszcze trochę sobie poczekająLepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamilZgadza się, korki od piwa oprócz tego że mają główkę to są dosyć mocno rozszerzone do dołu, nie da się ich włożyć z powrotem.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr...a nawet pochylone kilka stopni szyjką w dół, aby cały korek był zalany.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Nie wiem czy zauważyliście, ale na Chimay'ach leżąca butelka jest przekreślona - może jednak korek powinien być suchy, może drożdze nie powinny mieć z nim styczności?Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment
-
Info ze strony Chimaya:
Butelki trzymać pionowo aby drożdże pozostały na dnie. Sugerują spożywać Cinq Centa młodego bo później traci goryczkę. Premier i Grand Reserve mogą leżakować po 20 lat ale oczywiście będą się w tym czasie utleniać. "Ale Chimay nigdy się nie zepsuje" wg słów producenta.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
Comment