Co warto potrzymać w piwniczce?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #46
    Z tej samej strony intrygujące info na temat "szampańskiej" butelki niebieskiego Chimay'a:
    If you think that Magnum is just a Chimay Blue in a 150 cl (51 fl.oz.) bottle, you are forgetting one essential fact, for it is important to appreciate that a large volume of beer affects the development of taste in the second fermentation of the beer in the bottle and gives it a fuller and smoother character.

    Czyli w skrócie: większa butelka w jakiej jest piwo, potęguje efekt leżakowania.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

      #47
      Znalazłem jeszcze potwierdzenie producenta (Westmalle), że piwo leżakujące w butelkach 0,75 zachowuje się inaczej niż w 0,33 (np. dostaje lekki posmak wanilii):


      Natomiast tutaj (kliknąć Tasting Notes po lewej stronie) zestawienie jak zachowuje się Rochefort w zależności od długości przeleżakowania. Według autorów piwo najbardziej ewoluuje w ciągu pierwszych 6 miesięcy, kiedy to aktywne są drożdże; później zmiany nie są już tak dynamiczne:
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

      Comment

      • JAckson
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

        #48
        W związku z końcem historii Koźlaka z Juranda zrobiłem pewien jego zapas w piwnicy.
        Ktoś w tym temacie pisał, że po 8 miesiącach po dacie przydatności do spożycia piwo było dobre. Czy ktoś próbował trzymać to piwo przynajmniej rok? Tak, czy inaczej będą sprawdzał moją skrzyneczkę co pewien chłodniejszy czas. Zobaczymy ile pociągnie.
        MM961
        4:-)

        Comment

        • MarcinKa
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2005.02
          • 2737

          #49
          Ja też "zapiwniczkowałem" Koźlaka, jeszcze jak nic nie było słychać o likwidacji browaru, ze 4 miesiące temu. Trzymam też Dublina i Hebana, zobaczymy jak im posłuży leżakowanie.
          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
            Ja też "zapiwniczkowałem" Koźlaka, jeszcze jak nic nie było słychać o likwidacji browaru, ze 4 miesiące temu. Trzymam też Dublina i Hebana, zobaczymy jak im posłuży leżakowanie.
            W przeciwieństwie do Jurandowego Koźlaka (mam jeszcze dwie butelki) Hebana możesz trzymać spokojnie... Właśnie piję ostatni egzemplarz jaki miałem. Data przydatności do spożycia upłynęła 5 sierpnia 2007 r.

            Piana trwała, nie opada w ogóle. Znika jedynie w moim gardle. Zapach palonego słodu. W smaku palone, goryczkowe od słodu. Wytrawne. Bez cienia kwasa. Kolor prawidłowy - nie wytrąciły się żadne kłaczki, co zdarza mi się notorycznie kiedy otwieram zabytkowe piwa

            Oj, żal mi się znów zrobiło po tym browarze

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              W przeciwieństwie do Jurandowego Koźlaka
              Ostatnio, przeterminowanego o 2,5 roku otworzyłem na Trzech Króli. Pić się tego nie dało. Kwas + alkohol. Brak mi odpowiedniej emotki więc zamieszczam poniżej w obrazku
              Attached Files

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • sibarh
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2005.01
                • 10387

                #52
                Robiąc piwne porządki w piwnicy znalazłem "zapomniany" karton z litewskimi i łotewskimi porteramii i stoutami. Niektórym termin do spożycia minął w 2007 roku.
                Lepiej je wypic teraz czy poczekac jeszcze kilka lat
                Piwa przechowywane były w temperaturze 10-15 stopni i w całkowitej ciemności
                2800 nowe piwa opisałem na forum
                Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
                Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                Comment

                • JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh
                  Robiąc piwne porządki w piwnicy znalazłem "zapomniany" karton z litewskimi i łotewskimi porteramii i stoutami. Niektórym termin do spożycia minął w 2007 roku.
                  Lepiej je wypic teraz czy poczekac jeszcze kilka lat
                  Piwa przechowywane były w temperaturze 10-15 stopni i w całkowitej ciemności
                  Wypij po jednym i jeżeli są dobre, bez oznak rychłego zepsucia - trzymaj dalej
                  Jeżeli zaczęły już tracić swoje walory - trzeba wypijać (ew. zostawić po 1-2 sztuki dla testu).
                  Ostatnia zmiana dokonana przez JAckson; 2010-04-03, 08:52.
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    #54
                    Macie silną wolę albo Alzheimera - u mnie nic się nie może uchować, nawet w piwnicy.

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                      Macie silną wolę albo Alzheimera - u mnie nic się nie może uchować, nawet w piwnicy.
                      Albo za dużą pazerność. Wiem po sobie kupuję, kupuję, a potem kupuję nowe i tak sobie leżakują.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        #56
                        Widzę doskonałe rozwiązanie tej sytuacji - chcesz mój adres na PW?

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                          Widzę doskonałe rozwiązanie tej sytuacji - chcesz mój adres na PW?
                          Z wysyłaniem, to jest za dużo zachodu, a jeszcze się coś stłucze. Ale jakbyś był w pobliżu to daj znać, na pewno Cię czymś ugoszczę.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • sibarh
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.01
                            • 10387

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                            Wypij po jednym i jeżeli są dobre, bez oznak rychłego zepsucia - trzymaj dalej
                            Jeżeli zaczęły już tracić swoje walory - trzeba wypijać (ew. zostawić po 1-2 sztuki dla testu).
                            Tak chciałem zrobic, ale niestety są to pojedyncze egz.
                            2800 nowe piwa opisałem na forum
                            Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
                            Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • Javox
                              Jurand, Jasne Pełne
                              Javox
                              Ekstrakt 11.5*, alko 4.7%

                              Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                              Lacing - trochę było.
                              Barwa - jasne złoto.
                              Gaz - średni.
                              Aromat - zbożowość gorzkawa, nieco piwniczna.
                              Smak - słodkawe, zbożowość piwniczna. Lekka goryczka potem było...
                              2023-11-26, 20:30
                            • Warzywo
                              Kamionka (Mazurska Manufaktura), Jurand Ciemne Niepasteryzowane
                              Warzywo
                              Alk. 5,6. Rozlane 01.12, przydatność 3 dni. Pozyskane przez sklep Maxurskiej Manufaktury, przyjechało kurierem.
                              piwo Jurand przez lata było symbolem wakacyjnych wypraw, pite z beczki w warszawskim Hubertusie umilało spotkania sekcji warszawskiej. Tak kiedys istniała sekcja i spotkania, ciekawe...
                              2021-12-02, 19:02
                            • Puszek_72
                              Mazurska Manufaktura S.A. - JURAND POWRACA !
                              Puszek_72
                              Część

                              Może ktoś będzie zainteresowany

                              Mazurska Manufaktura Alkoholi, rodzinna firma z siedzibą w zabytkowym browarze w Szczytnie, rozpoczyna produkcję legendarnego piwa Jurand. To kolejna niespodzianka Spółki, realizowana w ramach akcji crowdfundingowej, mającej...
                              2019-06-12, 10:52
                            • agarth1979
                              Schwarzbier ile dojrzewa?
                              agarth1979
                              Witam, ile leżakować piwa po zabutelkowaniu schwarzbiera, który był 14 dni na burzliwej i 21 na cichej? Zastanawiam się po jakim najszybszym okresie będzie posiadał odpowiednie dla tego stylu walory
                              2019-01-21, 13:03
                            • Shedao
                              Litwa, Wilno, Gedimino pr. 5, Craft & Draft Brewpub
                              Shedao
                              Jedyny w Wilnie browar w "nowoczesnym" stylu, oferujący szeroki wachlarz kraftowego piwa. Znajduje się w dość sporej piwniczce, ma ok. 10 kranów. Ja próbowałem: IPUTE (Little IPA), Razor Back (bitter) oraz MoliugElis (dyniowe). To ostatnie było najciekawsze. Nie do końca moje klimaty,...
                              2025-01-07, 15:09
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...