Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
Co warto potrzymać w piwniczce?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa.. kiedyś kupiłem lekko przeterminowaną, ostatnią butelkę Tyskie Karmen La Bella, było pyszne.
a to co pierwszy raz słyszę!zupka chmielowa dobra i zdrowa!!
Comment
-
-
Etykieta jest tu: http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=30256
kapsel jest tu: http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=2539
Cielak dobrze to określił, Karmi z Tychów, a piłem to w 2000r.
Faktycznie musiało nie być za popularne, skoro do tej pory nie było etykiety na forum.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Na pewno warto potrzymac w piwniczce, lub glebokiej szafie, porterowke.
Bo podobno im starsza tym lepsza. Moja dojrzewa juz od 6 miesiecy, ale juz wiem z jakiego powodu ja otworze za jakis czas5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16To był już ostatni zbunkrowany u mnie Diament. Niestety to nie porter któremu służy leżakowanie. Diament zdecydowanie się do tego nie nadaje. Jeśli ktoś ma jeszcze to piwo to polecam rozbrojenie go jak najwcześniej.
Comment
-
-
Upały zelżały więc czas na degustację przeterminowanych porterów Właśnie wypiłem Krajana portera jeszcze ze starym, 'końskim' logiem. Data przydatności do 28 czerwca. To piwo od początku było o niebo lepsze niż wersje z logiem 'Browarów Kujawsko-Pomorskich' dlatego też krótkie przetrminowanie nie wpłynęło na polepszenie smaku. To piwo świetnie smakowało od razu po zakupie więc nie trzeba było go 'starzeć'. Ale z racji ilości zakupionych fantów próbował je będę zapewne jeszcze do jesieni O wynikach dam znać na forumPiwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Popijam krajańskiego portera, przeterminowanie bliskie miesiąc. Jest coraz gorzej, wyraźny alkoholowy zapach i smak wybija się na pierwszy plan. Pozostałe odczucia zostały zabite przez ten sztynk, chociaż czuć kwaśny posmak. Aż boję się to dłużej leżakować ale chyba już gorzej być nie możePiwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docentPopijam krajańskiego portera, przeterminowanie bliskie miesiąc. Jest coraz gorzej, wyraźny alkoholowy zapach i smak wybija się na pierwszy plan. Pozostałe odczucia zostały zabite przez ten sztynk, chociaż czuć kwaśny posmak. Aż boję się to dłużej leżakować ale chyba już gorzej być nie możezupka chmielowa dobra i zdrowa!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielakMusiało być przetrzymywane w złych warunkach.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docentTemperatura pokojowa (piwnicy nie mam), zaciemnione miejsce. W podobnych warunkach przetrminowanie portera lwowskiego dało wygładzenie smaku. No chyba, że to te upały...Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Własnie piję przeleżakowanego o miesiąc witnickiego portera. Warunki przechowywania analogiczne do portera krajana. Wrażenia z degustacji bossa rewelacyjne:
Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
Tak więc niestety Krajan nie nadawał się do leżakowania. A czy ktoś ma doświadczenia ze starzeniem krajańskiego portera, tego już z nowym logiem?Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83uważasz że inne logo = inne piwo??Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Ja chcę przeprowadzić eksperyment z niebieskim (lub innym) Chimay'em, bo przeczytałem w jakieś książce że w browarze warzącym to piwo mają dobrze zachowane egzemplarze nawet sprzed 25 lat. I teraz pytanie - czy leżakować wersję z korkiem czy z kapslem (korek jest szczelniejszy ale może wyschnąć przy małej wilgotności, kapsel można by dodatkowo uszczelnić np. zalewając go woskiem lub parafiną) i w jakiej temperaturze to robić. Chciałbym przetrzymać to piwo do jakiś 5 lat po terminie przydatności (swoją drogą jest on podawany dość lakonicznie - jest tylko rok). Może ktoś próbował czegoś podobnego? Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
Comment