Koźlak a Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

    #1

    Koźlak a Porter

    Mam pytanie do znawców tematu: czym się różni Koźlak od Portera bałtyckiego? Wiem że oba piwa są ciemne i mocne więc diabeł musi tkwić w szczegółach. I jeszcze jedno: czy koźlak może być też piwem jasnym?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #2
    Było o tym na forum w paru wątkach.
    Po pierwsze różnią się zaw. ekstraktu. dla koźlaków (klasycznych) 16-18, portery (bałtyckie) pow. 18;
    Po drugie, portery bałtyckie są intensywnie ciemne, koźlaki nie zawsze - mogą być od jasnych (majowych) do dunkel bocków, prawie tak ciemnych jak portery.
    Czasem niewiele je różni
    Niemniej koźlaki a raczej "koźlaki" występują również w Belgii jako górnofermentcyjne piwa a w krajach anglosaskich (nie tylko) portery są też o dużo niższej zawartości ekstr., też górnofermentacyjne.
    Różny może być też zasyp surowcowy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-07-14, 10:39.

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #3
      Wielkie dzięki

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Dodam jeszcze, że są również koźlaki jasne jak naprzykład Ur-Bock Hell Einsbecker oraz to, że koźlaka powinno zacierać się dekokcyjnie a nie infuzyjnie.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          Było o tym na forum w paru wątkach.
          Po pierwsze różnią się zaw. ekstraktu. dla koźlaków (klasycznych) 16-18, portery (bałtyckie) pow. 18 (...)
          Nieprawda, portery bałtyckie mogą mieć jeszcze mniejszą zawartość ekstraktu. Było tych dyskusji faktycznie juz sporo na forum w temacie bądź w podobnych tematach.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Dodam jeszcze, że są również koźlaki jasne jak naprzykład Ur-Bock Hell Einsbecker oraz to, że koźlaka powinno zacierać się dekokcyjnie a nie infuzyjnie.
            Jeszcze widziałem że wyróżnia się jakiegoś Mai-Bocka. Co do ekstraktywności Porterów to nie wiedziałem że mogą mieć mniej jak 18% Jestem właściwie na początku piwnych eksperymentów i te różnice Koźlak, Porter, Stout jeszcze nie są dla mnie takie wyraźne. Narazie przetestowałem tylko koźlaka z Bielkówka i piwko mi bardzo smakowało dlatego zamierzam kontynuować degustacje tych ciekawostek.

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
              Jeszcze widziałem że wyróżnia się jakiegoś Mai-Bocka.
              Jest to hell bock warzony w maju coś między piwem jasnym mocnym a koźlakiem.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                Przed przystąpieniem do dyskusji warto zapoznać się z artykułem o porterach, wtedy skończą się kłopoty z ekstraktem itd.
                Można też odpalić ProMasha i poczytać o stylach.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-08-29, 20:01.

                Comment

                • bolek1970
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 179

                  #9
                  Czy ty wogule mozesz kupwac piwo kolego
                  U nas od 20tu lat sprzedaja

                  (to tak mala zemsta za pouczanie mnie czym sie pils od lagera rozni) hehehe

                  Comment

                  • pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bolek1970
                    Czy ty wogule mozesz kupwac piwo kolego
                    U nas od 20tu lat sprzedaja

                    (to tak mala zemsta za pouczanie mnie czym sie pils od lagera rozni) hehehe
                    Piwo to ja moge spokojnie kupować A tamtym wspomnianym razem to nie poczałem tylko się grzecznie pytałem, ponieważ różnica wydawała mi się bardzo subtelna...

                    Comment

                    • bolek1970
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 179

                      #11
                      No to zapraszam do Szwecji na piwko
                      i Twoje zdrowie !

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bolek1970
                        No to zapraszam do Szwecji na piwko
                        i Twoje zdrowie !
                        A dziekuję za zaproszenie, moze pewnego razu dane mi będzie odwiedzić ten kraj

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19292

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                          Nieprawda, portery bałtyckie mogą mieć jeszcze mniejszą zawartość ekstraktu. Było tych dyskusji faktycznie juz sporo na forum w temacie bądź w podobnych tematach.
                          jeśli tak w istocie jest, znaczy to, że nie ma stylu, skoro każdy robi co chce!
                          Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-08-29, 21:45.

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                            jeśli tak w istocie jest, znaczy to, że nie ma stylu, skoro każdy robi co chce!
                            Możesz sprecyzować swoją wypowiedź? Twoim zdaniem, jeśli portery bałtyckie mogą mieć od 15 do 22 blg, a nie od 18 do nieskończoności, to nie ma takiego stylu?

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19292

                              #15
                              wydaje mi się, że rozpiętość 7 blg jest zbyt duża. zauważ, że w przypadku koźlaków jest to 2 blg. spotkałem się z triple bockiem, ale można traktować to jak ciekawostkę.
                              ja natomiast polecam wątek o koźlakach, gdzie np. dla piwowara definicja koźlaka jest bardziej konkretna niż dla innych. wg. niej begijskie koźlaki to nie koźlaki.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Domowe kupażowanie piw
                                darekd
                                Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.

                                Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków...
                                2023-03-06, 22:54
                              • ART
                                Pinta, Weizenbock Psze Koźlak
                                ART
                                Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa:
                                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
                                Dokładniej 11 lat
                                Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
                                alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5 ...
                                2024-11-19, 22:18
                              • ART
                                Amber, Po Godzinach - Koźlak Dubeltowy z brusznicą i jarzębem szwedzkim
                                ART
                                Weekendowa premiera z browaru Amber odbyła się na wodach międzynarodowych Bałtyku gdzieś pomiędzy Polską a Szwecją.

                                Doppelbock - koźlak dubeltowy z 18,1 blg. 7 % alc. Niecodzienny składnik to owoce brusznicy i jarzębu szwedzkiego.

                                Zeszłoroczna czeremcha była bardziej...
                                2023-10-10, 20:26
                              • darekd
                                Amber, Koźlak 18,1%
                                darekd
                                Jak głosi napis na ecie "warzone zgodnie z recepturą browaru Krotoszyn"

                                18,1% ekstr..
                                7,8% alk.

                                Czyli koźlak dubeltowy. Pasteryzowane, filtrowane

                                Aromat - słodowy, zdecydowana przewaga karmelu i melasy, słodko. Trochę podpalanych niuansów...
                                2021-11-16, 23:41
                              • e-prezes
                                Perła, Doppel bock
                                e-prezes
                                Na etykiecie z dopiskiem "Koźlak dubeltowy" oraz na kapslu (nowym) "Sezonowe specjalności". Czyli zapowiada się być może odświeżenie starszych produktów (porter dostał już wcześniej nowy wygląd) oraz stworzenie czegoś nowego. Być może na bazie doświadczeń ze...
                                2024-01-24, 14:47
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...