Koźlak a Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

W dwu miesięczniku Agro Przemysł ukazał się artykół na temat Portera bałtyckiego atorstwa Czesa.
    Autor wymienia istotne parametry:
    Ekstrakt: 15 - 22 %
    Alkohol: 5,5-9,5 % obj.
    Goryczka 20-40 IBU

Dla mnie Kożlakiem jest piwo zawierające pomiędzy 16-18% ekstraktu. Powyżej 18% ma doublebock. Jeżeli to porównać z tym co napisał Czes to Koźlak i Boublebock (podwójny Koźlak) mieszczą się w tych parametrach.

W przeszłości zawartość ekstraktu w porterach określała Polska Norma - 22 % ekstaktu
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Domowe kupażowanie piw
      darekd
      Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.

Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków...
      2023-03-06, 22:54
    • ART
      Pinta, Weizenbock Psze Koźlak
      ART
      Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa:
      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
      Dokładniej 11 lat
      Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
      alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5 ...
      2024-11-19, 22:18
    • ART
      Amber, Po Godzinach - Koźlak Dubeltowy z brusznicą i jarzębem szwedzkim
      ART
      Weekendowa premiera z browaru Amber odbyła się na wodach międzynarodowych Bałtyku gdzieś pomiędzy Polską a Szwecją.

Doppelbock - koźlak dubeltowy z 18,1 blg. 7 % alc. Niecodzienny składnik to owoce brusznicy i jarzębu szwedzkiego.

Zeszłoroczna czeremcha była bardziej...
      2023-10-10, 20:26
    • darekd
      Amber, Koźlak 18,1%
      darekd
      Jak głosi napis na ecie "warzone zgodnie z recepturą browaru Krotoszyn"

18,1% ekstr..
      7,8% alk.

Czyli koźlak dubeltowy. Pasteryzowane, filtrowane

Aromat - słodowy, zdecydowana przewaga karmelu i melasy, słodko. Trochę podpalanych niuansów...
      2021-11-16, 23:41
    • e-prezes
      Perła, Doppel bock
      e-prezes
      Na etykiecie z dopiskiem "Koźlak dubeltowy" oraz na kapslu (nowym) "Sezonowe specjalności". Czyli zapowiada się być może odświeżenie starszych produktów (porter dostał już wcześniej nowy wygląd) oraz stworzenie czegoś nowego. Być może na bazie doświadczeń ze...
      2024-01-24, 14:47
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...