a ty dalej swoje! uważam, że przy 15 blg. nie będzie zachowana odpowiednia gęstość charakterystyczna dla tego specyficznego stylu. owszem blg. 22 (w Polsce) było przez lata narzucone od góry, ale taki a nie inny poziom musiał z czegoś wynikać a nie tylko z widzimisie jakiegoś kacyka z KC. uważam, że właśnie z tego powodu, że jest to odpowiedni poziom dla tego piwa +- 2 blg. TAK JA UWAŻAM i jeśli cię to uszczęśliwi będzie to KLASYFIKACJA STYLÓW WG. E-PREZESA.
Koźlak a Porter
Collapse
X
-
..........a wątek jest o różnicy między koźlakiem a porterem
ja mam jeszcze jedno pytanie - czym się różnią nasze piwa mocne od jasnych koźlaków??Ostatnia zmiana dokonana przez Sokół83; 2006-08-30, 22:20.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83ja mam jeszcze jedno pytanie - czym się różnią nasze piwa mocne od jasnych koźlaków??Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-08-30, 22:41.Comment
-
Co do różnicy między Porterem a Koźlakiem dodałbym, że ten ostatni jest piwem sezonowym. A co to znaczy? Nie wiem, może ktoś to wytłumaczy, bo jeżeli to znaczy, że jest dostepny w sklepach w ściśle okreslonym czasie to musze zrobić zapas (na razie miałem przyjemność pić tego z Ambera, kupiłem pierwszy raz na święta).Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maksborkoA co to znaczy? Nie wiem, może ktoś to wytłumaczy, bo jeżeli to znaczy, że jest dostepny w sklepach w ściśle okreslonym czasiebo u mnie w intermarche kożlak z Ambera jest dostępny przez cały rok. Fakt, że teraz to już nie ten smak co kiedyś, a i termin zbliża się pomału do końca.
"Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowyComment
-
Juz kiedys o tym pisalem . Style piw mozna okreslac na dwa sposoby . Pierwszy to wedlug charakterystyki fizycznej czyli BLG, IBU , kolor itd , drugi zadziej uzywany to styl piwa utozsamiony z pewnym regionem i historycznym podlozem. Wlasnie Baltycki Porter jest on najwidoczniejszym przykladem tego zagadnienia. Mozna sie upierac ze typowy Baltyk to piwo od 7-9.5% itd itd . Natomiast typowy Polski "Baltyk" jest wedlug mnie pod-stylem, o ktorym E-Prezes wspomina. Zagraniczne Baltyki zaliczam juz do wiekszego zbioru , styl (grupa historyczno regionalna)z okreslonymi luzno granicami fizycznymi (duza rozbieznosc alkoholu itd)
<br>
<br>
Dyskusja na temat Kozlaka vs Baltyka byla szczegolowo opisana jakis czas temu ale nie chce mi sie szukac o 3 nad ranem.Admin z Ratebeera
Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
Poromotor piwnej Polski na swiat :)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumDodam jeszcze, że są również koźlaki jasne jak naprzykład Ur-Bock Hell Einsbecker oraz to, że koźlaka powinno zacierać się dekokcyjnie a nie infuzyjnie.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofDlaczego uważasz że Koźlaka nalezy zacierać dekokcyjnie?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960Też chciałbym wiedzieć co to znaczybo u mnie w intermarche kożlak z Ambera jest dostępny przez cały rok. Fakt, że teraz to już nie ten smak co kiedyś, a i termin zbliża się pomału do końca.
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2007-01-01, 22:53.Mniej książków więcej piwaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofDlaczego uważasz że Koźlaka nalezy zacierać dekokcyjnie?Comment