Koźlak a Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #46
    a ty dalej swoje! uważam, że przy 15 blg. nie będzie zachowana odpowiednia gęstość charakterystyczna dla tego specyficznego stylu. owszem blg. 22 (w Polsce) było przez lata narzucone od góry, ale taki a nie inny poziom musiał z czegoś wynikać a nie tylko z widzimisie jakiegoś kacyka z KC. uważam, że właśnie z tego powodu, że jest to odpowiedni poziom dla tego piwa +- 2 blg. TAK JA UWAŻAM i jeśli cię to uszczęśliwi będzie to KLASYFIKACJA STYLÓW WG. E-PREZESA.

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #47
      Ale mi nie chodzi o to, zebyś przekonał się do właściwej klasyfikacji, tylko jeśli ktoś pyta, to nie wprowadzaj go w błąd.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19291

        #48
        Dalej uważam, że twój pogląd jest błędny. Dokonałem tylko korekty o 1 blg.

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #49
          Ja nie piszę, że jest dobry, tylko, ze lepszych źródeł niż Czes i ProMash nie znalazłem.
          To tyle, bo kręcimy się w koło.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19291

            #50
            Zatem niech im będzie, że może mieć 15 blg. Pszam bardzo za wypowiadanie się na tematy o których nie mam pojęcia i za brak "moim zdaniem" w spornej wypowiedzi.

            Comment

            • Sokół83
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.12
              • 1598

              #51
              ..........a wątek jest o różnicy między koźlakiem a porterem

              ja mam jeszcze jedno pytanie - czym się różnią nasze piwa mocne od jasnych koźlaków??
              Ostatnia zmiana dokonana przez Sokół83; 2006-08-30, 22:20.
              Z INNEJ BECZKI

              www.fotopolska.eu

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83
                ja mam jeszcze jedno pytanie - czym się różnią nasze piwa mocne od jasnych koźlaków??
                Sposobem zacierania. Browary u nas stosują infuzję a nie dekokt.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-08-30, 22:41.

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • maksborko
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.12
                  • 17

                  #53
                  Co do różnicy między Porterem a Koźlakiem dodałbym, że ten ostatni jest piwem sezonowym. A co to znaczy? Nie wiem, może ktoś to wytłumaczy, bo jeżeli to znaczy, że jest dostepny w sklepach w ściśle okreslonym czasie to musze zrobić zapas (na razie miałem przyjemność pić tego z Ambera, kupiłem pierwszy raz na święta).

                  Comment

                  • dzidek1960
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.01
                    • 1548

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maksborko
                    A co to znaczy? Nie wiem, może ktoś to wytłumaczy, bo jeżeli to znaczy, że jest dostepny w sklepach w ściśle okreslonym czasie
                    Też chciałbym wiedzieć co to znaczy bo u mnie w intermarche kożlak z Ambera jest dostępny przez cały rok. Fakt, że teraz to już nie ten smak co kiedyś, a i termin zbliża się pomału do końca.
                    "Ma jednak kraj polski napój warzony
                    z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
                    piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
                    do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
                    mieszkańców, lecz i cudzoziemców
                    wybornym smakiem"
                    Jan Długosz, Historie Piwne
                    Moja strona www w początkowym okresie budowy

                    Comment

                    • Krotoszyniak
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2002.08
                      • 516

                      #55
                      Juz kiedys o tym pisalem . Style piw mozna okreslac na dwa sposoby . Pierwszy to wedlug charakterystyki fizycznej czyli BLG, IBU , kolor itd , drugi zadziej uzywany to styl piwa utozsamiony z pewnym regionem i historycznym podlozem. Wlasnie Baltycki Porter jest on najwidoczniejszym przykladem tego zagadnienia. Mozna sie upierac ze typowy Baltyk to piwo od 7-9.5% itd itd . Natomiast typowy Polski "Baltyk" jest wedlug mnie pod-stylem, o ktorym E-Prezes wspomina. Zagraniczne Baltyki zaliczam juz do wiekszego zbioru , styl (grupa historyczno regionalna)z okreslonymi luzno granicami fizycznymi (duza rozbieznosc alkoholu itd)
                      <br>
                      <br>
                      Dyskusja na temat Kozlaka vs Baltyka byla szczegolowo opisana jakis czas temu ale nie chce mi sie szukac o 3 nad ranem.
                      Admin z Ratebeera
                      Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                      Poromotor piwnej Polski na swiat :)

                      Comment

                      • Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                        Dodam jeszcze, że są również koźlaki jasne jak naprzykład Ur-Bock Hell Einsbecker oraz to, że koźlaka powinno zacierać się dekokcyjnie a nie infuzyjnie.
                        Dlaczego uważasz że Koźlaka nalezy zacierać dekokcyjnie?
                        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                        www.twojmalybrowar.pl

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                          Dlaczego uważasz że Koźlaka nalezy zacierać dekokcyjnie?
                          No właśnie. Tym bardziej, że uzyskiwane w dekokcji tzw. związki Maillarda obecnie można pozyskać przy użyciu słodu melanoidynowego.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10796

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960
                            Też chciałbym wiedzieć co to znaczy bo u mnie w intermarche kożlak z Ambera jest dostępny przez cały rok. Fakt, że teraz to już nie ten smak co kiedyś, a i termin zbliża się pomału do końca.
                            z Witnicy też jest przez cały rok , choć to podobno rozwodniony porter ;-)
                            Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2007-01-01, 22:53.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                              Dlaczego uważasz że Koźlaka nalezy zacierać dekokcyjnie?
                              Taką informację przeczytałem kiedyś na forum i się jej trzymałem ale skoro mówicie, że nie jest prawdziwa, to nie będę jej więcej powtarzał

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19291

                                #60
                                Jeśli już dekokt nie jest wyróżnikiem to stawiam teorię: polskie piwo mocne=koźlak (vide kiper bock).

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Domowe kupażowanie piw
                                  darekd
                                  Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.

                                  Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków...
                                  2023-03-06, 22:54
                                • ART
                                  Pinta, Weizenbock Psze Koźlak
                                  ART
                                  Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa:
                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
                                  Dokładniej 11 lat
                                  Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
                                  alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5 ...
                                  2024-11-19, 22:18
                                • ART
                                  Amber, Po Godzinach - Koźlak Dubeltowy z brusznicą i jarzębem szwedzkim
                                  ART
                                  Weekendowa premiera z browaru Amber odbyła się na wodach międzynarodowych Bałtyku gdzieś pomiędzy Polską a Szwecją.

                                  Doppelbock - koźlak dubeltowy z 18,1 blg. 7 % alc. Niecodzienny składnik to owoce brusznicy i jarzębu szwedzkiego.

                                  Zeszłoroczna czeremcha była bardziej...
                                  2023-10-10, 20:26
                                • darekd
                                  Amber, Koźlak 18,1%
                                  darekd
                                  Jak głosi napis na ecie "warzone zgodnie z recepturą browaru Krotoszyn"

                                  18,1% ekstr..
                                  7,8% alk.

                                  Czyli koźlak dubeltowy. Pasteryzowane, filtrowane

                                  Aromat - słodowy, zdecydowana przewaga karmelu i melasy, słodko. Trochę podpalanych niuansów...
                                  2021-11-16, 23:41
                                • e-prezes
                                  Perła, Doppel bock
                                  e-prezes
                                  Na etykiecie z dopiskiem "Koźlak dubeltowy" oraz na kapslu (nowym) "Sezonowe specjalności". Czyli zapowiada się być może odświeżenie starszych produktów (porter dostał już wcześniej nowy wygląd) oraz stworzenie czegoś nowego. Być może na bazie doświadczeń ze...
                                  2024-01-24, 14:47
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...