Koźlak a Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

    Koźlak a Porter

    Mam pytanie do znawców tematu: czym się różni Koźlak od Portera bałtyckiego? Wiem że oba piwa są ciemne i mocne więc diabeł musi tkwić w szczegółach. I jeszcze jedno: czy koźlak może być też piwem jasnym?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Było o tym na forum w paru wątkach.
    Po pierwsze różnią się zaw. ekstraktu. dla koźlaków (klasycznych) 16-18, portery (bałtyckie) pow. 18;
    Po drugie, portery bałtyckie są intensywnie ciemne, koźlaki nie zawsze - mogą być od jasnych (majowych) do dunkel bocków, prawie tak ciemnych jak portery.
    Czasem niewiele je różni
    Niemniej koźlaki a raczej "koźlaki" występują również w Belgii jako górnofermentcyjne piwa a w krajach anglosaskich (nie tylko) portery są też o dużo niższej zawartości ekstr., też górnofermentacyjne.
    Różny może być też zasyp surowcowy.
    Last edited by e-prezes; 2006-07-14, 10:39.

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #3
      Wielkie dzięki

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Dodam jeszcze, że są również koźlaki jasne jak naprzykład Ur-Bock Hell Einsbecker oraz to, że koźlaka powinno zacierać się dekokcyjnie a nie infuzyjnie.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          Było o tym na forum w paru wątkach.
          Po pierwsze różnią się zaw. ekstraktu. dla koźlaków (klasycznych) 16-18, portery (bałtyckie) pow. 18 (...)
          Nieprawda, portery bałtyckie mogą mieć jeszcze mniejszą zawartość ekstraktu. Było tych dyskusji faktycznie juz sporo na forum w temacie bądź w podobnych tematach.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Dodam jeszcze, że są również koźlaki jasne jak naprzykład Ur-Bock Hell Einsbecker oraz to, że koźlaka powinno zacierać się dekokcyjnie a nie infuzyjnie.
            Jeszcze widziałem że wyróżnia się jakiegoś Mai-Bocka. Co do ekstraktywności Porterów to nie wiedziałem że mogą mieć mniej jak 18% Jestem właściwie na początku piwnych eksperymentów i te różnice Koźlak, Porter, Stout jeszcze nie są dla mnie takie wyraźne. Narazie przetestowałem tylko koźlaka z Bielkówka i piwko mi bardzo smakowało dlatego zamierzam kontynuować degustacje tych ciekawostek.

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
              Jeszcze widziałem że wyróżnia się jakiegoś Mai-Bocka.
              Jest to hell bock warzony w maju coś między piwem jasnym mocnym a koźlakiem.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                Przed przystąpieniem do dyskusji warto zapoznać się z artykułem o porterach, wtedy skończą się kłopoty z ekstraktem itd.
                Można też odpalić ProMasha i poczytać o stylach.
                Last edited by Marcin_wc; 2006-08-29, 20:01.

                Comment

                • bolek1970
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 179

                  #9
                  Czy ty wogule mozesz kupwac piwo kolego
                  U nas od 20tu lat sprzedaja

                  (to tak mala zemsta za pouczanie mnie czym sie pils od lagera rozni) hehehe

                  Comment

                  • pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bolek1970
                    Czy ty wogule mozesz kupwac piwo kolego
                    U nas od 20tu lat sprzedaja

                    (to tak mala zemsta za pouczanie mnie czym sie pils od lagera rozni) hehehe
                    Piwo to ja moge spokojnie kupować A tamtym wspomnianym razem to nie poczałem tylko się grzecznie pytałem, ponieważ różnica wydawała mi się bardzo subtelna...

                    Comment

                    • bolek1970
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 179

                      #11
                      No to zapraszam do Szwecji na piwko
                      i Twoje zdrowie !

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bolek1970
                        No to zapraszam do Szwecji na piwko
                        i Twoje zdrowie !
                        A dziekuję za zaproszenie, moze pewnego razu dane mi będzie odwiedzić ten kraj

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                          Nieprawda, portery bałtyckie mogą mieć jeszcze mniejszą zawartość ekstraktu. Było tych dyskusji faktycznie juz sporo na forum w temacie bądź w podobnych tematach.
                          jeśli tak w istocie jest, znaczy to, że nie ma stylu, skoro każdy robi co chce!
                          Last edited by e-prezes; 2006-08-29, 21:45.

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                            jeśli tak w istocie jest, znaczy to, że nie ma stylu, skoro każdy robi co chce!
                            Możesz sprecyzować swoją wypowiedź? Twoim zdaniem, jeśli portery bałtyckie mogą mieć od 15 do 22 blg, a nie od 18 do nieskończoności, to nie ma takiego stylu?

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              #15
                              wydaje mi się, że rozpiętość 7 blg jest zbyt duża. zauważ, że w przypadku koźlaków jest to 2 blg. spotkałem się z triple bockiem, ale można traktować to jak ciekawostkę.
                              ja natomiast polecam wątek o koźlakach, gdzie np. dla piwowara definicja koźlaka jest bardziej konkretna niż dla innych. wg. niej begijskie koźlaki to nie koźlaki.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X