Mam pytanie do znawców tematu: czym się różni Koźlak od Portera bałtyckiego? Wiem że oba piwa są ciemne i mocne więc diabeł musi tkwić w szczegółach. I jeszcze jedno: czy koźlak może być też piwem jasnym?
Koźlak a Porter
Collapse
X
-
Było o tym na forum w paru wątkach.
Po pierwsze różnią się zaw. ekstraktu. dla koźlaków (klasycznych) 16-18, portery (bałtyckie) pow. 18;
Po drugie, portery bałtyckie są intensywnie ciemne, koźlaki nie zawsze - mogą być od jasnych (majowych) do dunkel bocków, prawie tak ciemnych jak portery.
Czasem niewiele je różni
Niemniej koźlaki a raczej "koźlaki" występują również w Belgii jako górnofermentcyjne piwa a w krajach anglosaskich (nie tylko) portery są też o dużo niższej zawartości ekstr., też górnofermentacyjne.
Różny może być też zasyp surowcowy.Last edited by e-prezes; 2006-07-14, 10:39.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesByło o tym na forum w paru wątkach.
Po pierwsze różnią się zaw. ekstraktu. dla koźlaków (klasycznych) 16-18, portery (bałtyckie) pow. 18 (...)Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumDodam jeszcze, że są również koźlaki jasne jak naprzykład Ur-Bock Hell Einsbecker oraz to, że koźlaka powinno zacierać się dekokcyjnie a nie infuzyjnie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bolek1970Czy ty wogule mozesz kupwac piwo kolego
U nas od 20tu lat sprzedaja
(to tak mala zemsta za pouczanie mnie czym sie pils od lagera rozni) hehehe
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikNieprawda, portery bałtyckie mogą mieć jeszcze mniejszą zawartość ekstraktu. Było tych dyskusji faktycznie juz sporo na forum w temacie bądź w podobnych tematach.Last edited by e-prezes; 2006-08-29, 21:45.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesjeśli tak w istocie jest, znaczy to, że nie ma stylu, skoro każdy robi co chce!
Comment
-
-
wydaje mi się, że rozpiętość 7 blg jest zbyt duża. zauważ, że w przypadku koźlaków jest to 2 blg. spotkałem się z triple bockiem, ale można traktować to jak ciekawostkę.
ja natomiast polecam wątek o koźlakach, gdzie np. dla piwowara definicja koźlaka jest bardziej konkretna niż dla innych. wg. niej begijskie koźlaki to nie koźlaki.
Comment
-
Comment