Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
Koźlak a Porter
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumKto robi Portera Bałtyckiego poniżej 18 blg
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaumnajszlachetniejsze portery bałtyckie, czyli te które trzymają się tradycji tego trunku są zblizone jak najbardziej do 22 blg.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumProMash nie jest wyrocznią, trzymajmy się tradycji basenu Morza Bałtyckiego i historii stylu, o którym prawimy.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezeswydaje mi się, że rozpiętość 7 blg jest zbyt duża. zauważ, że w przypadku koźlaków jest to 2 blg
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcMogę zrobić, jak chcesz.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcCzyli które?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcProMash nie jest wyrocznią, ale kiedy w nim i w artykule Czesa można przeczytać to samo, to traktuję to jako wyrocznię.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumPorter Łódzki, Porter Krajan, portery z Tartu oraz warzone przez Harvey'a.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumJak pisałem w poprzednim poście w USA za Portrera Bałtyckiego można uznać piwo poniżej 18 blg. W Polsce NIE.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumCzes tak jak i ProMash tyczą się piwowarstwa domowego, które bierze swój XX wieczny początek w USA, gdzie style wyznaczane są nie na podstawie tradycji tylko widzi mi się piwowara.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumAnglicy nie wysyłali cesarzowej Katarzynie piwa o niskim lub średnim ekstrakcie lecz gęstą, mocną i gorzką jak sama caryca piwną smołowatą ciecz, którą uznaję za wyznacznik stylu 'porter bałtycki'.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumCzes tak jak i ProMash tyczą się piwowarstwa domowego, które bierze swój XX wieczny początek w USA, gdzie style wyznaczane są nie na podstawie tradycji tylko widzi mi się piwowara.
Do chamskiej części posta odniosę się na PW.Last edited by Marcin_wc; 2006-08-29, 23:04.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaumgęstą, mocną i gorzką jak sama caryca piwną smołowatą ciecz, którą uznaję za wyznacznik stylu 'porter bałtycki'.
Czy "jasne mocne" ma tyle samo alk co "mocny" porter?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcOk, tylko zaznacz następnym razen, że to Twój podział stylów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezeszgodnie z twoją sugestią można zrobić pewnie portera o blg. 7 tylko, że w moim odczuciu różnica będzie jak między tenisem a penisem. drobna a jednak znacząca!
Comment
-
-
post 17, w której sugerujesz, że możesz zrobić portera poniżej 18 bg.
a wracając do meritum... nie uważam się za znawcę porterów bałtyckich, tudzież koźlaków (za mało ich wypiłem). przedstawiłem tylko swoje zdanie umotywowane tym co przeczytałem na forum + własne doświadczenia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezespost 17, w której sugerujesz, że możesz zrobić portera poniżej 18 bg.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesnie uważam się za znawcę porterów bałtyckich, tudzież koźlaków (za mało ich wypiłem). przedstawiłem tylko swoje zdanie umotywowane tym co przeczytałem na forum + własne doświadczenia.
Wydaje mi się, że nasze doświadczenia z porterami bałtyckimi spaczone są przez polskie browary. Wystarczy poszukać w innych krajach(Szwecji, czy Rosji), aby zmienić pogląd na ten styl.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcSinebrychoff Porter 17blg, Baltika Porter17blg.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcBo jak wiadomo Polska jest solicą wszechświata i to, że w innych krajach europejskich warzy się portery bałtyckie które mają poniżej 18blg jest nieważne.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcNajpierw może przeczytaj to, co pisze Czes, a potem się wypowiadaj na jego temat.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcTo jest raczej opis imperial stouta, a nie portera bałtyckiego.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcCzy uwazasz, że style zostały wqymyślone przez piwowarów domowych.Last edited by Shlangbaum; 2006-08-29, 23:32.
Comment
-
-
Uważam, że zejście z blg. 22, czy 18 do 17 czy nawet 15 jest umotywowane względami ekonomicznymi i stąd takich porterów nie należy traktować jako wyznaczników stylu. Nie twierdzę, że są niesmaczne. Po prostu nie podoba mi się naciąganie stylu. Choćby jak w przypadku koźlaka Ambera.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaumbez komentarza. Opracowania Czesa czytałem setki razy
[QUOTE=Shlangbaum]...które to piwa różnią się zasadniczo sposobem fermentacji i kosmetyką goryczki lub paloności zależnie od browaru.[/QUOTE
Goryczka w porterze wacha się pomiędzy 20, a 40 ibu, w imperial stoucie 50-100 ibu.
Alk. porter5,5-9,5 imp. stout8-14.
Kolor 17-30 srm i 30-48srm.
Gestość brzeczki nastawnej: 15-22blg oraz 18-26.
Dodając do tego różnice w fermantacji otrzymujemy bardzo podobne piwa.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumWszechświata nie, ale w związku z tym jakim językiem się posługujemy na forum i jakiego kraju jesteśmy obywatelami, piszę o Porterze Bałtyckim, którego forumowicze najczęściej piją.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumOdstępstwo o 1 blg to jeszcze nie grzech. A Baltika robi to z koncernowej oszczędności....
Comment
-
Comment