Koźlak a Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
    Możesz sprecyzować swoją wypowiedź? Twoim zdaniem, jeśli portery bałtyckie mogą mieć od 15 do 22 blg, a nie od 18 do nieskończoności, to nie ma takiego stylu?
    No widzisz. Problemem jest relatywizowanie stylów Kto robi Portera Bałtyckiego poniżej 18 blg Amerykanie Kiedyś EB robiło To że niekiedy zdarzają się odtępstwa to nie przekreśla to wcale zasady, że najszlachetniejsze portery bałtyckie, czyli te które trzymają się tradycji tego trunku są zblizone jak najbardziej do 22 blg. To że jakiś browar zrobi portera 15 blg i nazwie go bałtyckim to nie znaczy, że należy obniżyć widełki stylu. ProMash nie jest wyrocznią, trzymajmy się tradycji basenu Morza Bałtyckiego i historii stylu, o którym prawimy.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      Kto robi Portera Bałtyckiego poniżej 18 blg
      Mogę zrobić, jak chcesz.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      najszlachetniejsze portery bałtyckie, czyli te które trzymają się tradycji tego trunku są zblizone jak najbardziej do 22 blg.
      Czyli które?

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      ProMash nie jest wyrocznią, trzymajmy się tradycji basenu Morza Bałtyckiego i historii stylu, o którym prawimy.
      ProMash nie jest wyrocznią, ale kiedy w nim i w artykule Czesa można przeczytać to samo, to traktuję to jako wyrocznię.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      wydaje mi się, że rozpiętość 7 blg jest zbyt duża. zauważ, że w przypadku koźlaków jest to 2 blg
      Ale są jeszcze inne style, a nie tylko koźlaki i portery bałtyckie, w niektórych rozpiętość sięga 12blg.

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
        Mogę zrobić, jak chcesz.
        Proszę o merytoryczną wypowiedź a nie o pseudobłyskotliwe wypowiedzi maturzysty bo trącą niedojrzałoscią

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
        Czyli które?
        Porter Łódzki, Porter Krajan, portery z Tartu oraz warzone przez Harvey'a.



        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
        ProMash nie jest wyrocznią, ale kiedy w nim i w artykule Czesa można przeczytać to samo, to traktuję to jako wyrocznię.
        Czes tak jak i ProMash tyczą się piwowarstwa domowego, które bierze swój XX wieczny początek w USA, gdzie style wyznaczane są nie na podstawie tradycji tylko widzi mi się piwowara. Jak pisałem w poprzednim poście w USA za Portrera Bałtyckiego można uznać piwo poniżej 18 blg. W Polsce NIE. Amerykanie przetwarzają tylko tradycję, która narodziła się w Europie. Anglicy nie wysyłali cesarzowej Katarzynie piwa o niskim lub średnim ekstrakcie lecz gęstą, mocną i gorzką jak sama caryca piwną smołowatą ciecz, którą uznaję za wyznacznik stylu 'porter bałtycki'.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Porter Łódzki, Porter Krajan, portery z Tartu oraz warzone przez Harvey'a.
          Sinebrychoff Porter 17blg, Baltika Porter17blg.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Jak pisałem w poprzednim poście w USA za Portrera Bałtyckiego można uznać piwo poniżej 18 blg. W Polsce NIE.
          Bo jak wiadomo Polska jest solica wszechświata i to, że w innych krajach europejskich warzy się portery bałtyckie które mają poniżej 18blg jest nieważne.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Czes tak jak i ProMash tyczą się piwowarstwa domowego, które bierze swój XX wieczny początek w USA, gdzie style wyznaczane są nie na podstawie tradycji tylko widzi mi się piwowara.
          Najpierw może przeczytaj to, co pisze Czes, a potem się wypowiadaj na jego temat.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Anglicy nie wysyłali cesarzowej Katarzynie piwa o niskim lub średnim ekstrakcie lecz gęstą, mocną i gorzką jak sama caryca piwną smołowatą ciecz, którą uznaję za wyznacznik stylu 'porter bałtycki'.
          To jest raczej opis imperial stouta, a nie portera bałtyckiego.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Czes tak jak i ProMash tyczą się piwowarstwa domowego, które bierze swój XX wieczny początek w USA, gdzie style wyznaczane są nie na podstawie tradycji tylko widzi mi się piwowara.
          Czy uwazasz, że style zostały wqymyślone przez piwowarów domowych.

          Do chamskiej części posta odniosę się na PW.
          Last edited by Marcin_wc; 2006-08-29, 23:04.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            ...
            Ale są jeszcze inne style, a nie tylko koźlaki i portery bałtyckie, w niektórych rozpiętość sięga 12blg.
            i niech sobie będą. dla mnie porter bałtycki ma pow. 18 blg. i cześć pieśni!
            Last edited by e-prezes; 2006-08-29, 23:15.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              gęstą, mocną i gorzką jak sama caryca piwną smołowatą ciecz, którą uznaję za wyznacznik stylu 'porter bałtycki'.
              Zastanawia mnie jeszcze, w jaki sposób okreslasz blg na podstawie słowa "gęsta". Ciekawe, ile ibu ma piwo "gorzkie", a ile alk. "mocne".
              Czy "jasne mocne" ma tyle samo alk co "mocny" porter?

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                i niech im będzie. da mnie porter bałtycki ma pow. 18 blg. i cześć pieśni!
                Ok, tylko zaznacz następnym razen, że to Twój podział stylów.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                  Ok, tylko zaznacz następnym razen, że to Twój podział stylów.
                  zgodnie z twoją sugestią można zrobić pewnie portera o blg. 7 tylko, że w moim odczuciu różnica będzie jak między tenisem a penisem. drobna a jednak znacząca!

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                    zgodnie z twoją sugestią można zrobić pewnie portera o blg. 7 tylko, że w moim odczuciu różnica będzie jak między tenisem a penisem. drobna a jednak znacząca!
                    Proszę o konkretny fragment mojej wypowiedzi.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      #25
                      post 17, w której sugerujesz, że możesz zrobić portera poniżej 18 bg.
                      a wracając do meritum... nie uważam się za znawcę porterów bałtyckich, tudzież koźlaków (za mało ich wypiłem). przedstawiłem tylko swoje zdanie umotywowane tym co przeczytałem na forum + własne doświadczenia.

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                        post 17, w której sugerujesz, że możesz zrobić portera poniżej 18 bg.
                        W innych postach tej dyskusji ustaliłem "swoją" dolną granicę na 15blg.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                        nie uważam się za znawcę porterów bałtyckich, tudzież koźlaków (za mało ich wypiłem). przedstawiłem tylko swoje zdanie umotywowane tym co przeczytałem na forum + własne doświadczenia.
                        Najlepsze jest to, że ja też korzystałem z wiedzy zawartej na browarze.
                        Wydaje mi się, że nasze doświadczenia z porterami bałtyckimi spaczone są przez polskie browary. Wystarczy poszukać w innych krajach(Szwecji, czy Rosji), aby zmienić pogląd na ten styl.

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                          Sinebrychoff Porter 17blg, Baltika Porter17blg.
                          Odstępstwo o 1 blg to jeszcze nie grzech. A Baltika robi to z koncernowej oszczędności....

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                          Bo jak wiadomo Polska jest solicą wszechświata i to, że w innych krajach europejskich warzy się portery bałtyckie które mają poniżej 18blg jest nieważne.
                          Wszechświata nie, ale w związku z tym jakim językiem się posługujemy na forum i jakiego kraju jesteśmy obywatelami, piszę o Porterze Bałtyckim, którego forumowicze najczęściej piją.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                          Najpierw może przeczytaj to, co pisze Czes, a potem się wypowiadaj na jego temat.
                          bez komentarza. Opracowania Czesa czytałem setki razy


                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                          To jest raczej opis imperial stouta, a nie portera bałtyckiego.
                          ...które to piwa różnią się zasadniczo sposobem fermentacji i kosmetyką goryczki lub paloności zależnie od browaru.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                          Czy uwazasz, że style zostały wqymyślone przez piwowarów domowych.
                          Nie i dlatego sprzeciwiam się definicji amerykańskiej.
                          Last edited by Shlangbaum; 2006-08-29, 23:32.

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            #28
                            Uważam, że zejście z blg. 22, czy 18 do 17 czy nawet 15 jest umotywowane względami ekonomicznymi i stąd takich porterów nie należy traktować jako wyznaczników stylu. Nie twierdzę, że są niesmaczne. Po prostu nie podoba mi się naciąganie stylu. Choćby jak w przypadku koźlaka Ambera.

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              bez komentarza. Opracowania Czesa czytałem setki razy
                              To czemu twierdzisz, że tycza się one tylko piwowarstwa domowego?

                              [QUOTE=Shlangbaum]...które to piwa różnią się zasadniczo sposobem fermentacji i kosmetyką goryczki lub paloności zależnie od browaru.[/QUOTE

                              Goryczka w porterze wacha się pomiędzy 20, a 40 ibu, w imperial stoucie 50-100 ibu.
                              Alk. porter5,5-9,5 imp. stout8-14.
                              Kolor 17-30 srm i 30-48srm.
                              Gestość brzeczki nastawnej: 15-22blg oraz 18-26.
                              Dodając do tego różnice w fermantacji otrzymujemy bardzo podobne piwa.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              Wszechświata nie, ale w związku z tym jakim językiem się posługujemy na forum i jakiego kraju jesteśmy obywatelami, piszę o Porterze Bałtyckim, którego forumowicze najczęściej piją.
                              Trzeba było od razu pisać, że chodzi o polskie portery bałtyckie, a nie o styl.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              Odstępstwo o 1 blg to jeszcze nie grzech. A Baltika robi to z koncernowej oszczędności....
                              Ja przeczytasz tysięczny raz pewne opracowanie, to znajdziesz tam portery bałtyckie które mają mniej niż 17blg.

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                                W innych postach tej dyskusji ustaliłem "swoją" dolną granicę na 15blg.
                                A powiedz kolego, jakiego portera bałtyckiego o blg 15 piłeś ?

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X