Koźlak a Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #31
    No i co z tego, że są takie?? Czy to oznacza, że takie są portery?
    Nie wiem jak wy, ale ja idę spać. Z kolegą Marcinem trudno się dyskutuje, bo jest to klasyczny przykład upierdliwca, który musi postawić na swoim (tak jak w tej dyskusji na PW o butelkach) nawet jak nie ma racji.

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
      To czemu twierdzisz, że tycza się one tylko piwowarstwa domowego?
      Bo znajduje się w dziale Piwowarstwo Domowe i jest wstępem do domowego warzenia portera bałtyckiego.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
      Goryczka w porterze wacha się pomiędzy 20, a 40 ibu, w imperial stoucie 50-100 ibu.
      Alk. porter5,5-9,5 imp. stout8-14.
      Kolor 17-30 srm i 30-48srm.
      Gestość brzeczki nastawnej: 15-22blg oraz 18-26.
      Dodając do tego różnice w fermantacji otrzymujemy bardzo podobne piwa.
      To są dane teoretyczne. Kiedy się pije te piwa to nie zważa się na to ile alk. czy IBU napisał na forum browar.biz Marcin_wc tylko czy w smaku są podobne do siebie.


      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
      Trzeba było od razu pisać, że chodzi o polskie portery bałtyckie, a nie o styl.
      Mówię cały czas o stylu piw, które najczęściej pijemy, czyli polskich.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
      Ja przeczytasz tysięczny raz pewne opracowanie, to znajdziesz tam portery bałtyckie które mają mniej niż 17blg.
      Skoro zadziałało na ciebie zjawisko placebo podczas częstego czytania opracowania to się nie dziwię, że się tak upierasz... a skoro tak zwracasz uwagę na to co napisał Czes to czytaj i to:

      Te klasyczne polskie Portery Bałtyckie, prawdopodobnie w przeszłości uregulowane normą, jak jeden mąż mają 22 % wag. ekstraktu i raportują do 9,5 % obj. alkoholu.
      Parafraza tego zdania została zamieszczona także w przewodniku Pascala.
      Last edited by Shlangbaum; 2006-08-29, 23:55.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #33
        Podałem, na podstawie czego dzielę style. Wy nie raczycie tego zrobić, więc dyskusja jest bardzo ciężka i bezsensowna. Na merytoryczne argumenty jak na razie dostaję tylko jedną odpowiedź: "bo ja tak dzielę i w Polsce są tylko postery od 18 do 22blg".

        Carnegie Stark Porter którego gęstości nie znalazłem nigdzie w internecie przy 5,5% alk nie ma więcej niż 15blg. Na stronie www.allaboutbeer.com i w opracowaniu Czesa jest podany jako szwedzki przedtawiciel stylu.

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
          Podałem, na podstawie czego dzielę style. Wy nie raczycie tego zrobić, więc dyskusja jest bardzo ciężka i bezsensowna. Na merytoryczne argumenty jak na razie dostaję tylko jedną odpowiedź: "bo ja tak dzielę i w Polsce są tylko postery od 18 do 22blg".
          Na podtawie czego? właśnie tego, że tak się w Polsce warzy portery oraz historii stylu. A Ty sobie dalej kop po internecie szukając tabelek i cyferek. Ja idę spać bo być może jutro będę warzył portera bałtyckiego....


          ....o blg ponad 18

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            To są dane teoretyczne. Kiedy się pije te piwa to nie zważa się na to ile alk. czy IBU napisał na forum browar.biz Marcin_wc tylko czy w smaku są podobne do siebie.
            Z tego, co na szkoleniu mówił Sensor, przy profesjonalnej ocenie własnie się na to patrzy.
            Możesz darować sobie "peudobłyskotliwe wypowiedzi, bo trącą niedojrzałością". Źródło tych danych podałem.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Skoro zadziałało na ciebie zjawisko placebo podczas częstego czytania opracowania to się nie dziwię, że się tak upierasz... a skoro tak zwracasz uwagę na to co napisał Czes to czytaj i to:
            A ty zwróć uwagę, że ja nie piszę o polskich porterach bałtyckich, ale o porterach bałtyckich.

            Jeśli to polskie browary są dla Ciebie wyznacznikiem stylu, to trzeba też uwzglęgnić odpowiednią dawkę surowców niesłodowanych w zasypie.

            Niestety, przy ocenie nie bierze się piwa i do niego dobiera granice stylu, ale w oparciu o ustalone już granice ocenia piwo.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              ....o blg ponad 18
              Proponuję 50.

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                Proponuję 50.
                Znajdź mi więc drożdże piwne, które to przefermentują albo powstrzymaj się proszę od złośliwych uwag.

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  Znajdź mi więc drożdże piwne, które to przefermentują albo powstrzymaj się proszę od złośliwych uwag.
                  Możesz brać dowolne, każde coś tam zjedzą, a do zera żadne nie zejdą.

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                    Możesz brać dowolne, każde coś tam zjedzą, a do zera żadne nie zejdą.
                    eeeee, na prawdę ?

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                      A Ty sobie dalej kop po internecie szukając tabelek i cyferek.
                      Ale style, to cyferki, a nie określenia: "mocne", "słabe", "ciemne" itd.

                      Jeśli polskie produkty są wyznacznikiem stylu, to czemu koźlak amberowski jest niezgodny ze stylem? Przecież to on go wyznacza. Jeśli bierzemy pod uwagę jeszcze zagraniczne piwa, to portery nie musza mieć 18blg.

                      Comment

                      • becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

                        #41
                        Nie spodziewłąem się takiego zacietrzewienia poniektórych uważającego portera bałtyckiego tylko powyżej 18blg. Wg "widzimisię" porterem moze być nawet i tanie wino. Po to są kryteria gatunku aby je spełniać. Nie ma typu "polski porter bałtycki". Są portery bałtyckie i kropka. Ten typ piwa wyczuwa się w smaku, a jeśli ktoś tego nie wyczuwa moze się przy swoim upierać co nie znaczy, że ma rację.
                        Moze być i naprawdę doskonały bałtycki porter <18-stu, jak np tu:

                        i to jeszcze o zawartości alk 4,7%.
                        To także jest porter bałtycki czy komuś się to podoba czy nie. I co najważniejsze smakiem nie zostaje w tyle za tymi z 22blg.
                        Fakt, że za wzór gatunku uważane są parametry 22blg, 9,5% alk nie oznacza, że inne są bardziej ubogie w smaku bądź gorsze. Porter bałtycki ma mieć swój smak, jeśli taki smak mają piwa o nizszych parametrach to świadczy tylko o trzymaniu się reguł gatunku. I to chyba jest najważniejsze.
                        Dyskusja nie moze sie w tym przypadku opierać - nie znam, to odrzucam.
                        Portery z Nakła i Ciechanowa nie są porterami bałtyckimi.
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          #42
                          Dla mnie porter bałtycki musi mieć m.in. odpowiednią gęstość, dlatego upieram się przy pewnych widełkach wielkości blg. A swoją drogą na co klasyfikacja stylów skoro każdy browar może uwarzyć co tylko chce wg. własnego widzimisie i nazywać to jak chce nawiązując do nazwy stylu, czy wręcz określając produkt jako zgodny ze stylem i nikt mu tego prawnie nie zabroni.
                          Klasyfikacja która do niczego nie jest potrzebna jest po prostu zbędna!

                          Comment

                          • becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                            1. Dla mnie porter bałtycki musi mieć m.in. odpowiednią gęstość, dlatego upieram się przy pewnych widełkach wielkości blg.

                            2. A swoją drogą na co klasyfikacja stylów skoro każdy browar może uwarzyć co tylko chce wg. własnego widzimisie i nazywać to jak chce nawiązując do nazwy stylu, czy wręcz określając produkt jako zgodny ze stylem i nikt mu tego prawnie nie zabroni.
                            Klasyfikacja która do niczego nie jest potrzebna jest po prostu zbędna!
                            ad.1 Porter wspomniany przeze mnie jako przykład miał typową dla bałtyckich gęstość, w tym wypadku Twoje widełki nie maja tu potwierdzenia. Więc o co chodzi?

                            ad.2 Przykłady, przykłady, nie bądź gołosłowny tylko proszę podaj browar który warzy portera bałtyckiego (a przynajmniej tak wynika z etykiety) a faktycznie nim nie jest.
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              #44
                              aleście się uwzieli na tego portera! spójrz na tytuł wątku - mam na myśli koźlaki amberowskiego i bossa. podobnie z polskimi irish stoutami. nie piłem Samuel Adams Triple Bock, więc nie wiem czy smakuje już jak porter czy dalej bock, ale mnie chodziło o pewne reguły dt. klasyfikacji stylów.
                              a wracając do twojego portera - jestem w stanie uwierzyć, że przy 17 blg jest zachowana odpowiednia gęstość, jednak nie przy 15 jak chce Marcin. różnica 1 blg nie jest duża, więc na upartego moża przyjąć, że portery bałtyckie są pow. 17 blg. zwróciłem jednak uwagę, że niższy ektrakt niż nasze "historyczne" 22 wynika (bądź może wynikać) z ekonomicznych względów. przykłady szwedzkie uważam za nieadekwatne, gdyż tam regulacje piwne są dość odbiegające od normy europejskiej.
                              Last edited by e-prezes; 2006-08-30, 09:23.

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                                spójrz na tytuł wątku - mam na myśli koźlaki amberowskiego i bossa. podobnie z polskimi irish stoutami. nie piłem Samuel Adams Triple Bock, więc nie wiem czy smakuje już jak porter czy dalej bock, ale mnie chodziło o pewne reguły dt. klasyfikacji stylów.
                                Sam podałes przykłady niezgodmości ze stylem polskich piw, a potem bierzesz inne, tez polskie za wzór.
                                Czy jeśli jakiś polski browar uważy portera 15blg, to będzie to wyznacznik stylu? Jeśli nie, to podaj mi jakiekolwiek źródło, poza Twoim "widzi mi się" w którym napisane jest, że porter ma mieć przynajmniej 18blg.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X