Koźlak a Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #46
    a ty dalej swoje! uważam, że przy 15 blg. nie będzie zachowana odpowiednia gęstość charakterystyczna dla tego specyficznego stylu. owszem blg. 22 (w Polsce) było przez lata narzucone od góry, ale taki a nie inny poziom musiał z czegoś wynikać a nie tylko z widzimisie jakiegoś kacyka z KC. uważam, że właśnie z tego powodu, że jest to odpowiedni poziom dla tego piwa +- 2 blg. TAK JA UWAŻAM i jeśli cię to uszczęśliwi będzie to KLASYFIKACJA STYLÓW WG. E-PREZESA.

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #47
      Ale mi nie chodzi o to, zebyś przekonał się do właściwej klasyfikacji, tylko jeśli ktoś pyta, to nie wprowadzaj go w błąd.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #48
        Dalej uważam, że twój pogląd jest błędny. Dokonałem tylko korekty o 1 blg.

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #49
          Ja nie piszę, że jest dobry, tylko, ze lepszych źródeł niż Czes i ProMash nie znalazłem.
          To tyle, bo kręcimy się w koło.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            #50
            Zatem niech im będzie, że może mieć 15 blg. Pszam bardzo za wypowiadanie się na tematy o których nie mam pojęcia i za brak "moim zdaniem" w spornej wypowiedzi.

            Comment

            • Sokół83
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.12
              • 1598

              #51
              ..........a wątek jest o różnicy między koźlakiem a porterem

              ja mam jeszcze jedno pytanie - czym się różnią nasze piwa mocne od jasnych koźlaków??
              Last edited by Sokół83; 2006-08-30, 22:20.
              Z INNEJ BECZKI

              www.fotopolska.eu

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83
                ja mam jeszcze jedno pytanie - czym się różnią nasze piwa mocne od jasnych koźlaków??
                Sposobem zacierania. Browary u nas stosują infuzję a nie dekokt.
                Last edited by Shlangbaum; 2006-08-30, 22:41.

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • maksborko
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.12
                  • 17

                  #53
                  Co do różnicy między Porterem a Koźlakiem dodałbym, że ten ostatni jest piwem sezonowym. A co to znaczy? Nie wiem, może ktoś to wytłumaczy, bo jeżeli to znaczy, że jest dostepny w sklepach w ściśle okreslonym czasie to musze zrobić zapas (na razie miałem przyjemność pić tego z Ambera, kupiłem pierwszy raz na święta).

                  Comment

                  • dzidek1960
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.01
                    • 1548

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maksborko
                    A co to znaczy? Nie wiem, może ktoś to wytłumaczy, bo jeżeli to znaczy, że jest dostepny w sklepach w ściśle okreslonym czasie
                    Też chciałbym wiedzieć co to znaczy bo u mnie w intermarche kożlak z Ambera jest dostępny przez cały rok. Fakt, że teraz to już nie ten smak co kiedyś, a i termin zbliża się pomału do końca.
                    "Ma jednak kraj polski napój warzony
                    z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
                    piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
                    do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
                    mieszkańców, lecz i cudzoziemców
                    wybornym smakiem"
                    Jan Długosz, Historie Piwne
                    Moja strona www w początkowym okresie budowy

                    Comment

                    • Krotoszyniak
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2002.08
                      • 516

                      #55
                      Juz kiedys o tym pisalem . Style piw mozna okreslac na dwa sposoby . Pierwszy to wedlug charakterystyki fizycznej czyli BLG, IBU , kolor itd , drugi zadziej uzywany to styl piwa utozsamiony z pewnym regionem i historycznym podlozem. Wlasnie Baltycki Porter jest on najwidoczniejszym przykladem tego zagadnienia. Mozna sie upierac ze typowy Baltyk to piwo od 7-9.5% itd itd . Natomiast typowy Polski "Baltyk" jest wedlug mnie pod-stylem, o ktorym E-Prezes wspomina. Zagraniczne Baltyki zaliczam juz do wiekszego zbioru , styl (grupa historyczno regionalna)z okreslonymi luzno granicami fizycznymi (duza rozbieznosc alkoholu itd)
                      <br>
                      <br>
                      Dyskusja na temat Kozlaka vs Baltyka byla szczegolowo opisana jakis czas temu ale nie chce mi sie szukac o 3 nad ranem.
                      Admin z Ratebeera
                      Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                      Poromotor piwnej Polski na swiat :)

                      Comment

                      • Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                        Dodam jeszcze, że są również koźlaki jasne jak naprzykład Ur-Bock Hell Einsbecker oraz to, że koźlaka powinno zacierać się dekokcyjnie a nie infuzyjnie.
                        Dlaczego uważasz że Koźlaka nalezy zacierać dekokcyjnie?
                        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                        www.twojmalybrowar.pl

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                          Dlaczego uważasz że Koźlaka nalezy zacierać dekokcyjnie?
                          No właśnie. Tym bardziej, że uzyskiwane w dekokcji tzw. związki Maillarda obecnie można pozyskać przy użyciu słodu melanoidynowego.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10769

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960
                            Też chciałbym wiedzieć co to znaczy bo u mnie w intermarche kożlak z Ambera jest dostępny przez cały rok. Fakt, że teraz to już nie ten smak co kiedyś, a i termin zbliża się pomału do końca.
                            z Witnicy też jest przez cały rok , choć to podobno rozwodniony porter ;-)
                            Last edited by anteks; 2007-01-01, 22:53.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                              Dlaczego uważasz że Koźlaka nalezy zacierać dekokcyjnie?
                              Taką informację przeczytałem kiedyś na forum i się jej trzymałem ale skoro mówicie, że nie jest prawdziwa, to nie będę jej więcej powtarzał

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                #60
                                Jeśli już dekokt nie jest wyróżnikiem to stawiam teorię: polskie piwo mocne=koźlak (vide kiper bock).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X