Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Dopuścić domowe piwo do sprzedaży! - Projekt ustawy
Collapse
X
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerCo nie jest zabronione jest dozwolone. Czy ktos jeszcze pamięta to hasło z czasów gdy komuna padła?
Sprzedaż piwa wytworzonego domowym sposobem przez osoby fizyczne jest niedopuszczalna w myśli Ustawy o podatku akcyzowym - ART 23.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BOtrzymałem dzisiaj takiego posta:
Ostatnio przeczytałem w "Rzeczpospolitej" że w listopadzie ma wejść w życie ustawa "winiarska", zgodnie z którą producenci rolni nareszcie będą mogli sprzedawać własne wino. Pomyślałem że to okazja żeby zmobilizować całe lobby "browarniane", wykorzystać okazję i wnioskować do ustawodawców o zliberalizowanie przepisów także sprzedaży piwa. To jest niepowtarzalna okazja. Trzeba działać szybko. Najlepiej poprzez posłów, senatorów, ludzi samorządu..... ( przed wyborami samorządowymi są podatni na wszelkie sugestie ). Zamiast w ustawie słowa "wino" mogą umieścić słowa "napoje niskoalkoholowe zawierające max ...... x x x x x alkoholu ( np 15%) "............proste. Niby nic .....a dla nas tak wiele.............
Czy ktos z Was wie cos więcej na ten temat?
Jeśli to prawda, to niezbednym bedzie zwarcie szeregów!
Choć sam nie czuję potrzeby ani mozliwości produkcyjnych do sprzedawania swojego piwa, to sam fakt takiej możliwości byłby chyba krokiem milowym w browarnictwie amatorskim.
Co Wy na to?
Dla mnie nie jest to głupie. Może doprowadziłoby to do uproszczenia procedur także dla powstających Browarów restauracyjnych.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
nie wiem jaka była siłą rażenia winiarzy, ale naszą poznaliśmy po petycji porterowej. nie wyszło to za bardzo zadowalająco.
ustawa winiarska jak mniemam będzie dotyczyć w głównej mierze winiarni, którym do bliżej do małych zakładów niż do nas. jakoś nie wyobrażam sobie, by odpowiednie urzędy nie "odbierały" (zatwierdzały) takich winiarni. naszej produkcji nikt nie zatwierdzi swoim podpisem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielakI napewno takie słowa umieszczą i pewnie dodadzą "z wyjątkiem piwa". Tak zrobiono z koncesjami na sprzedaż w sklepiach. Dlatego płaci się osobno na wino i piwo.
Dla mnie mało realne. A szkoda.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesnie wiem jaka była siłą rażenia winiarzy, ale naszą poznaliśmy po petycji porterowej. nie wyszło to za bardzo zadowalająco.
Tym bardziej, że zalegalizowanie i tak istniejącego "szarego" obrotu tymi towarami jest w interesie każdej ze stron.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofSprzedaż piwa wytworzonego domowym sposobem przez osoby fizyczne jest niedopuszczalna w myśli Ustawy o podatku akcyzowym - ART 23.
Nic tu nie ma, że NIE WOLNO sprzedawać tak wytworzonego piwa. Jeśli zapłacisz podatek akcyzowy zgodnie z obowiązującą ustawą, możesz takie piwo wprowadzić do obrotu. Pod warunkiem oczywiście, że masz zarejestrowaną działalność gospodarczą, płacisz inne podatki, spełniasz normy sanitarne i handlowe itp.
Temat winiarzy polega nie na tym, że nie wolno sprzedawać im wina, tylko na tym, że chcą, aby nie traktować ich jak innych przedsiębiorców. Dlatego potrzebna im jest specjalna ustawa. Potwierdzają to słowa veehaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika veeh... Co do obostrzeń i kas fiskalnych - nie powinno być tak źle. Trzymajcie kciuki za owocowych braci.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2006-07-27, 07:25.
Comment
-
-
A gdyby tak wysokosc akcyzy oraz inne obostrzenia typu np. higiena uzaleznic od obrotu?
Przykladowo wpadamy do urzedu i wykupujemy akcyze na wypuszczenie do sprzedazy 300 piw kwartalnie, a jak obrut nam sie w tym czasie powiedzie to juz doplacamy do kolejnych butelek troche wiecej. Mysle, ze mamy tu i regulacje i kontrole bo jezeli ktos ma zamiar wypuscic 1000 piw miesiecznie to warto go nawiedzic i zobaczyc czy wszycho ma swa norme, a ten kto sprzedaje dwa lyki to i tak nikomu specjalnie krzywdy nie zrobi. Tym samym cena tego piwa bylaby rozsadna, a smak jak wiadomo to juz jest inna kwestia.
Cudownie byloby widziec rozkwit roznorodnosci tego trunku, gdzie co wioska moglibysmy smakowac naprawde godnych podziwu piw, nie wspominajac jak korzystnym by to bylo dla samej kultury piwa, a nie tylko tyskie i tyskieJa kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RadegastA gdyby tak wysokosc akcyzy oraz inne obostrzenia typu np. higiena uzaleznic od obrotu?
Przykladowo wpadamy do urzedu i wykupujemy akcyze na wypuszczenie do sprzedazy 300 piw kwartalnie, a jak obrut nam sie w tym czasie powiedzie to juz doplacamy do kolejnych butelek troche wiecej. Mysle, ze mamy tu i regulacje i kontrole bo jezeli ktos ma zamiar wypuscic 1000 piw miesiecznie to warto go nawiedzic i zobaczyc czy wszycho ma swa norme, a ten kto sprzedaje dwa lyki to i tak nikomu specjalnie krzywdy nie zrobi. Tym samym cena tego piwa bylaby rozsadna, a smak jak wiadomo to juz jest inna kwestia.
Cudownie byloby widziec rozkwit roznorodnosci tego trunku, gdzie co wioska moglibysmy smakowac naprawde godnych podziwu piw, nie wspominajac jak korzystnym by to bylo dla samej kultury piwa, a nie tylko tyskie i tyskieUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RadegastA gdyby tak wysokosc akcyzy oraz inne obostrzenia typu np. higiena uzaleznic od obrotu?...[/B]
Czasem was nie rozumiem. W "Polityce" gardłujecie, jaki to rząd jest do dupy, jaki zły ustrój, jakie wysokie podatki i w ogóle nic, tylko uciekać do "normalnego" kraju. A tu, gdzie chodzi o konkretne przedsięwzięcie, nikt nie próbuje zrobić rzeczy najoczywistszej, tylko kombinujecie, jakby tu wykroić kawałek swojego tortu, nie oglądając się na sąsiadów - a to ulga, a to rezygnacja z kas fiskalnych, a to inna jeszcze pierdoła.
Spróbujcie być czasem konsekwentni i logiczni w swoich poglądach i planach życiowych, bo jak się porównuje wypowiedzi co poniektórych z różnych działów, to można odnieść wrażenie, że cierpią na ostry przypadek schizofrenii.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RadegastA gdyby tak (...) obostrzenia typu np. higiena uzaleznic od obrotu?
Jak sobie wyobrażacie wprowadzenie systemu HACCP w domu? Śmiać mi się chce
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuBłędnie to interpertujesz. Treść artykułu 23, p. 2, brzemi tak: "Zwalnia się od akcyzy piwo, wino i napoje fermentowane, o których mowa w art. 68-70, wytworzone domowym sposobem przez osoby fizyczne na własny użytek i nieprzeznaczone do sprzedaży."
Nic tu nie ma, że NIE WOLNO sprzedawać tak wytworzonego piwa. Jeśli zapłacisz podatek akcyzowy zgodnie z obowiązującą ustawą, możesz takie piwo wprowadzić do obrotu. Pod warunkiem oczywiście, że masz zarejestrowaną działalność gospodarczą, płacisz inne podatki, spełniasz normy sanitarne i handlowe itp.
Temat winiarzy polega nie na tym, że nie wolno sprzedawać im wina, tylko na tym, że chcą, aby nie traktować ich jak innych przedsiębiorców. Dlatego potrzebna im jest specjalna ustawa. Potwierdzają to słowa veehaJesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
[QUOTE=Radegast]A gdyby tak wysokosc akcyzy oraz inne obostrzenia typu np. higiena uzaleznic od obrotu?
Żartujesz sobie?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darkoTo zaprzecza chyba wszystkim zasadom prawa żywnościowego w Polsce i UE.
Jak sobie wyobrażacie wprowadzenie systemu HACCP w domu? Śmiać mi się chce
A czy w domu to juz inna sprawa.... Moze to i dało by sie zrobić... Tylko jakim kosztem?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
Comment