Dopuścić domowe piwo do sprzedaży! - Projekt ustawy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pieczarek
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.06
    • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
    Nie zgadzam się. Z Twoim twierdzeniem. Ustawodawca dopuścił wytwarzanie m. in piwa w domu na własne użytek (czyli własne potrzeby) i nie pozwolił na sprzedaż takiego piwa w przypadku korzystanie zwolnienia z akcyzy. Jeżeli chcesz się przekonać to poproś o wykładnie Urząd Celny.
    Przecież Ty piszesz to samo co Krzysiu.
    On (czyli Krzysiu) pisze, że wolno sprzedawać piwo produkowane w domu o ile zapłaci się akcyzę (i spełnia inne warunki: sanitarne .....).
    Ty (czyli Krzysztof) stwierdzasz, że jeśli korzysta się ze zwolnienia z akcyzy, to piwa domowego sprzedawać nie wolno.
    Wytłumacz mi łopatologicznie w czym się Krzysztof z Krzysiem nie zgadza. Ja widzę pełną zgodność poglądów w tej sprawie.

Comment

• Simon
      † 1964-2008 Piwosz w Raju
      • 2001.02
      • 993

...jest jeszcze furtka pt " Produkty tradycyjne i regionalne", własnie dla małych firm, "manufaktur", np dla baców sprzedającyh oscypek. Ci nie muszą wprowadzać HACCP, a jednak mogą wprowadzać oscypka do obrotu. Ale i z tym się wiążą obostrzenia, nie miejsce tutaj na rozpisywanie się na ten temat. Odsyłam na strony Min.Rol., ew. Pol. Izby Produktu Regionalnego (...)
      Simon

Comment

• darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

Ale ciężko będzie udowodnić, że domowy weizen albo stout to produkt regionalny czy tradycyjny.

Comment

• Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
          Przecież Ty piszesz to samo co Krzysiu.
          On (czyli Krzysiu) pisze, że wolno sprzedawać piwo produkowane w domu o ile zapłaci się akcyzę (i spełnia inne warunki: sanitarne .....).
          Ty (czyli Krzysztof) stwierdzasz, że jeśli korzysta się ze zwolnienia z akcyzy, to piwa domowego sprzedawać nie wolno.
          Wytłumacz mi łopatologicznie w czym się Krzysztof z Krzysiem nie zgadza. Ja widzę pełną zgodność poglądów w tej sprawie.
          Drogi Pieczarku,

Ja nie podzielam poglądu na temat interpretacji konkretnego art. Ustawy o Podatku Akcyzowym.
          Moim skromnym zdaniem piwa domowego sprzedawać nie wolno.

Zeby móc zapłacić akcyzę to trzeba spełnić mnóstwo warunków. Wiem bo w tym siedzę. Jeżeli masz czas to poczytaj sobie ustawę o podatku akcyzowym. To jest koszmar.
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Krzysztof
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.04
            • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
            Nie powiniem tylko MUSI. To obowiązek.
            W rozumieniu przepisów powinien=obowiązek.
            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
            www.twojmalybrowar.pl

Comment

• darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

Jeżeli w treści rozporządzenia występuje słowo "powinien" to jest to kolejna wpadka tłumaczy.
              Last edited by darko; 2006-07-27, 17:14.

Comment

• pieczarek
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.06
                • 5011

Drogi Pieczarku,
                Ja nie podzielam poglądu na temat interpretacji konkretnego art. Ustawy o Podatku Akcyzowym.
                Moim skromnym zdaniem piwa domowego sprzedawać nie wolno.
                Zeby móc zapłacić akcyzę to trzeba spełnić mnóstwo warunków. Wiem bo w tym siedzę. Jeżeli masz czas to poczytaj sobie ustawę o podatku akcyzowym. To jest koszmar.
                W samym konkretnym przepisie o akcyzie nie ma ani słowa, że NIE WOLNO. Jest napisane jak wół, że zwalnia się z akcyzy piwa domowe nie przeznaczone na sprzedaż. Czyli - na zdrowy rozum - jeśli chcę sprzedawać, to muszę płacić akcyzę. Wiem, że powoływanie się na zdrowy rozum przy przepisach podatkowych jest karkołomne, ale raz na jakiś czas spróbować można.
                No i przecież Krzysiu pisał (podobnie jak Ty), że oprócz zapłacenia akcyzy trzeba spełniać całe mnóstwo innych wymagań, nie pisał natomiast, że ich spełnienie jest łatwe.
                Czyli, gdy zapłacę akcyzę i spełnię multum innych trudnych warunków, to piwo z browaru domowego jak najbardziej mogę sprzedawać. Będzie to zapewne zupełnie nieopłacalne, ale prawnie możliwe.

Nie zamierzam produkować piwa ani na własne potrzeby, ani tym bardziej na sprzedaż. Po prostu zdawało mi się, że w treści jest między Wami pełna zbieżność poglądów tylko słowa się prztykają. Ale pewnie jak zwykle tylko mi się zdawało.

Comment

• Krzysztof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.04
                  • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                  W samym konkretnym przepisie o akcyzie nie ma ani słowa, że NIE WOLNO. Jest napisane jak wół, że zwalnia się z akcyzy piwa domowe nie przeznaczone na sprzedaż. Czyli - na zdrowy rozum - jeśli chcę sprzedawać, to muszę płacić akcyzę. Wiem, że powoływanie się na zdrowy rozum przy przepisach podatkowych jest karkołomne, ale raz na jakiś czas spróbować można.
                  No i przecież Krzysiu pisał (podobnie jak Ty), że oprócz zapłacenia akcyzy trzeba spełniać całe mnóstwo innych wymagań, nie pisał natomiast, że ich spełnienie jest łatwe.
                  Czyli, gdy zapłacę akcyzę i spełnię multum innych trudnych warunków, to piwo z browaru domowego jak najbardziej mogę sprzedawać. Będzie to zapewne zupełnie nieopłacalne, ale prawnie możliwe.

Nie zamierzam produkować piwa ani na własne potrzeby, ani tym bardziej na sprzedaż. Po prostu zdawało mi się, że w treści jest między Wami pełna zbieżność poglądów tylko słowa się prztykają. Ale pewnie jak zwykle tylko mi się zdawało.
                  Teoretycznie masz rację.
                  Rzecz w tym ze w tym kraju trzeba spełnić mnóstwo warunków zeby móc zapłacić akcyzę.
                  Podobnie jest z pozwoleniem na sprzedaż alkoholu - najpierw budowa lokalu później mozna zapytac czy wolno w nim sprzedawać alkohol.
                  www.twojmalybrowar.pl

Comment

• e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

Teoretycznie masz rację.
                    Rzecz w tym ze w tym kraju trzeba spełnić mnóstwo warunków zeby móc zapłacić akcyzę.
                    Podobnie jest z pozwoleniem na sprzedaż alkoholu - najpierw budowa lokalu później mozna zapytac czy wolno w nim sprzedawać alkohol.
                    i dlatego piwowarstwo domowe jest takie fajne

Comment

Przetwarzanie...
                    X