Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Upadek Browaru Mazowieckiego.
Collapse
X
-
"Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermannUrok małych browarów ma polegać na czymś innym. Głównie na tym by warzyły piwa smaczne i na dobrym poziomie. Jak robią kichę to nikt nie powinien ich żałować.
Comment
-
-
No i co z tego taki Viefling nigdy mi nie smakował i wg mnie nic by się nie stało jakby go wcale nie było. Sorry maszeruj lub giń... tzn warz dobrze lub giń."Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermannNo i co z tego taki Viefling nigdy mi nie smakował i wg mnie nic by się nie stało jakby go wcale nie było. Sorry maszeruj lub giń... tzn warz dobrze lub giń.Last edited by e-prezes; 2006-08-02, 09:58.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermannNo i co z tego taki Viefling nigdy mi nie smakował i wg mnie nic by się nie stało jakby go wcale nie było. Sorry maszeruj lub giń... tzn warz dobrze lub giń.
Zresztą browar się stara, robi piwa na eksport, od niedawna znów ma firmowy kapsel, widać, że nieźle przędzie to mu można życzyć tylko powodzenia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezeswg tego kryterium, to poza kilkoma wyjątkami jakieś 50 % jest do zamknięcia poczynając od Żnina, Viflinga, Relakspola, Jagiełło, Grybowa i BOSSa w pierwszej kolejności.
Boss powienien robić tylko swojego portera bo jest krótko mówiąc dobry (Koźlaka nie piłem jeszcze).
Też wolę, żeby producenci "piwa" albo zaczęli warzyć dobre produkty albo przekwalifikowali się na tanie wina. Do tej pory nie mogę wyjść z podziwu jak utrzymują się Głubczyce. Na pewno bym nie żałował zamknięcia małych browarów nawet z regionu. Co mi np po Jabłonowie?
Każdy browar ma warzyc takie piwo którym zjedna sobie klientów, nierówne warki to nie urok tylko przekleństwo. Jeśli smak danego gatunku będzie zmienny to wierny klient przerzuci się na inny produkt, taki którego smak będzie za każdym razem ten sam i co najważniejsze będzie to dobry smak. Nie będę z siebie robić cierpiętnika i w imię idei "popierać małe" pić piwa które mi nie smakują i nie dają tego co powinno dać dobre piwo - zadowolenia z jego wypicia.
Jesli małe browary chcą przetrwać na rynku mają robić doskonałe piwa, na bylejakości tylko stracą. Piwnej bylejakości tylko dlatego, że małe popierać napewno nie będęGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
piwa z małych browarów mają swój klimat (czytaj: charakterystyczny posmak), łatwo (niełatwo) je rozpoznać po tym. pijąc masówkę nie mam tego komfortu. wolę wydać swoją ciężko zarobioną złotówkę na piwo z małego niż z giganta. jasne, niektórym nie należy się ta złotówka, ale gigatnom tym bardziej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezeswolę wydać swoją ciężko zarobioną złotówkę na piwo z małego niż z giganta. jasne, niektórym nie należy się ta złotówka, ale gigatnom tym bardziej.
Comment
-
-
pozwolę sobie zabrać głos w dyskusji:
1. jeśli równy smak to tylko HGB, a więc precz z tradycją ???
2. często niezwykle idealna piana, nasycenie itp"efekty" wizualne i organoleptyczne to bynajmniej nie efekt li tylko tradycyjnych składników, ale wielu dodatków... W przypadku wina zmiany to zaleta, dlaczego więc nie w przypadku piwa ???
3. jeśli mówimy o smaku, to jest to odczucie subiektywne, ale ważne, by zawsze istniała szansa smakowania czegoś unikalnego, charakterystycznego !!! różnorodność !!! Jak to osiągnąć, kiedy jesteśmy za zamykaniem ???
4. browary regionalne odpowiadają na potrzeby rynku i nie mogą decydowac się wyłącznie na produkcję piw niszowych, a to oznacza również produkcję piw segmentu ekonomicznego... Może tworząc regionalne grupy browar.biz zamiast zastanawiać się nad piwem browar.bizowym lepiej wesprzeć regionalny browar ? Lwówecka grupa dolnośląska, namysłowska grupa dolnośląska itd itp ( a... grupa pomorska )
Mam nadzieję, że mapa polskich birroróżnorodności będzie coraz atarkcyjniejsza, że w końcu zaczną masowo powstawać minibrowary lokalne. Takie są trendy światowe, obok fast food'u jest miejsce na slow food ( coraz więcej miejsca ), na celebrację, na unikalność, na odroznianie regionów poprzez kuchnię, produkty, napoje...
Stawiam na Unikalność i Region !Simon
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Simon1. jeśli równy smak to tylko HGB, a więc precz z tradycją ???
3. jeśli mówimy o smaku, to jest to odczucie subiektywne, ale ważne, by zawsze istniała szansa smakowania czegoś unikalnego, charakterystycznego !!! różnorodność !!! Jak to osiągnąć, kiedy jesteśmy za zamykaniem ???
ad.3 Moje odczucie subiektywne odrzuca całkowicie produkty np Jabłonowa, dlatego nawet upadek tego browaru nie wprawi mnie w smutek. Ale napewno wprawi w smutek amatorów smakowania piw z małych browarów, wszak mają doskonałą różnorodność produktów, a niektóre to prawdziwe unikatyGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Simonpozwolę sobie zabrać głos w dyskusji...
ad 2. zależy jakie to dodatki
ad 3. niektóre browary już starają się to robić
ad 4. w pełni popieram! pod warunkiem, że będą szanse na istnienie regionalnego browaru.Last edited by e-prezes; 2006-08-02, 14:47.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik... Ale napewno wprawi w smutek amatorów smakowania piw z małych browarów, wszak mają doskonałą różnorodność produktów, a niektóre to prawdziwe unikatyLast edited by e-prezes; 2006-08-02, 14:49.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikBoss powienien robić tylko swojego portera bo jest krótko mówiąc dobry (Koźlaka nie piłem jeszcze).
Żal każdego zamykanego przedsiębiorstwa, nie tylko browarów. Te ostatnie są jednak nam bliższe."Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikJeśli smak danego gatunku będzie zmienny to wierny klient przerzuci się na inny produkt, taki którego smak będzie za każdym razem ten sam i co najważniejsze będzie to dobry smak. Nie będę z siebie robić cierpiętnika i w imię idei "popierać małe" pić piwa które mi nie smakują i nie dają tego co powinno dać dobre piwo - zadowolenia z jego wypicia.
Dlatego żal mi Okuniewa. A starowiejskie z butelki najgorsze nie było. A co ważne miało SMAK.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
A mi nie jest żal browarów, które nie mają wieloletnich tradycji warzenia piwa. Browar Mazowiecki powstał na początku lat 90-tych, jak ktoś napisał, tylko dla zysku. Tym bardziej, że jego piwa, jak piszecie, nie należały do najlepszych.
Comment
-
Comment