Upadek Browaru Mazowieckiego.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
    A ja wolę niesmaczne piwo z małego browaru niż niezmienny, ciągle identyczny bezsmakowy płyn z koncernu.
    Dlatego żal mi Okuniewa. A starowiejskie z butelki najgorsze nie było. A co ważne miało SMAK.
    Smak i gust jest osobistą kwestią każdego z nas. Dla mnie jak piszesz "bezsmakowy płyn" daje mi większą radość i zadowolenie niz mętne, skwaśniałe, jadące myszami, ziejące alkoholem czy ścierkami "produkty piwochopochodne". Obecnie piję nieprzerwanie "bezsmakowe" Kasztelańskie, które moim zdaniem ma swój smak.
    Zresztą, smak ma wszystko (oprócz wody i to nie każdej), więc nie przeczę, że Starowiejskie miało smak, mi ten smak nie podchodził.
    Przykro to stwierdzić ale w branży piwnej to jesteśmy takimi Chinami, robić byle dużo i tanio. Perełek u nas ciężko uświadczyć.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• emes
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 4275

Kosztowałem butelkowego Okuniewa zakupionego w Joli, ale nie pamiętam czy mi smakował, bo piłem je jako któreś z kolei po innych piwach. Ale beczkowe Okuniewa spożywane w pewnym mieszkaniu na Mokotowie przy okazji obiadów czwartkowych było zawsze dobre. A byłem przy degustacji kilku beczek, z amnezji nie potrafię powiedzieć ilu

Comment

• grzeber
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 2897

Właśnie popijam Stronga z ostatniej warki z browaru (tylko to piwo można jeszcze dostać w butlach). Nie jest to może boski nektar, ale stwierdzić muszę, że specjalnie żuchwy nie wykręca, choć smakoszem mocnych piw nie jestem.
        pozdrawiam
        www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

Piwo z Okuniewa piłem przede wszystkim na tegorocznym noworocznym spotkaniu u Arka - i było bardzo smaczne. I chociażby z tego powodu żal mi tego browaru, gdyż chętnie bym to powtórzył jeszcze kiedyś...

Nie jest według mnie prawdą, że to samo piwo musi zawsze smakować tak samo. Może być raz lepsze, a raz gorsze - byle tylko średnia odczuć była pozytywna. Wystarczy, że browar warzący na codzień średnie piwo raz na jakiś czas zrobi warkę wybitną - a będę do niego wracał. Oczywiście warzenie na codzień kwasa nie da się obronić w żaden sposób...

Do Becika: Ty jesteś kolekcjonerem, a nie smakoszem piwa. Z tego względu Twój głos na "nie żal mi" trzeba ocenić tylko i wyłącznie pod kątem birofilii z Browaru Mazowieckiego - rozumiem, że nie jesteś usatysfakcjomowany ich okazami.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• becik
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
            Do Becika: Ty jesteś kolekcjonerem, a nie smakoszem piwa. Z tego względu Twój głos na "nie żal mi" trzeba ocenić tylko i wyłącznie pod kątem birofilii z Browaru Mazowieckiego - rozumiem, że nie jesteś usatysfakcjomowany ich okazami.
            Po kątem birofili br. Mazowiecki był naprawdę super.

Czym się różnią kubki smakowe kolekcjonera etykiet, podstawek, a kimś kto zbiera tylko i wyłącznie piwo w kuflu? Czyzby kolekcjonerzy nie mieli aż tak wysublimowanych kubków smakowych jak Prawdziwi Smakosze?
            Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2006-08-02, 18:15.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• e-prezes
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19288

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
              ... Czyzby kolekcjonerzy nie mieli aż tak wysublimowanych kubków smakowych jak Prawdziwi Smakosze?
              i znów zaczyna się dyskusja kto jest tym prawdziwym smakoszem (tudzież Piwoszem), po której to ergie się obraził.
              w moim przypadku nie stać mnie na degustacyjne fanaberie za 10 - 15 zł (co nie znaczy, że czasem sobie na nią nie pozwolę), a po prostu zwykle daje szanse danemu browarowi. wielokrotnie zdarzyło mi się wypić nieciekawe piwo (nawet z ulubionego browaru), ale mimo to czasem wracam do jego produktów. jak za każdym razem tak jest to odpuszczam na dłuższy okres. w przypadku Okuniewa tak nie miałem i dlatego mam sentyment do tego browaru.
              Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-08-02, 18:52.

Comment

• jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                Czym się różnią kubki smakowe kolekcjonera etykiet, podstawek, a kimś kto zbiera tylko i wyłącznie piwo w kuflu?
                Tym, że dla niektórych butelka piwa jest nośnikiem etykiet i kapsli, zaś w jej środku jest płyn zwany "piwem", który można wypić lub nie, a dla innych w butelce oblepionej jakimiś śmieciowymi papierkami jest PIWO bądź tylko płyn błędnie zwany piwem, nadający się jedynie do kanalizacji.
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

Jerzy, mam wrażenie, że się starzejesz i próbujesz dorównać Pieczarkowi, który niezależnie od tematu musi być najmądrzejszym... Piwa butelkowego z Browaru Mazowieckiego chyba nie piłeś, a przynajmniej o tym nie piszesz:
                  Piwo z Okuniewa piłem przede wszystkim na tegorocznym noworocznym spotkaniu u Arka - i było bardzo smaczne(...)
                  Piwo beczkowe piłeś w pewnych, określonych warunkach (co, jak sądzę, nie było bez znaczenia). I na tej podstawie stawiasz tezę:
                  Tym, że dla niektórych butelka piwa jest nośnikiem etykiet i kapsli, zaś w jej środku jest płyn zwany "piwem", który można wypić lub nie, a dla innych w butelce oblepionej jakimiś śmieciowymi papierkami jest PIWO bądź tylko płyn błędnie zwany piwem, nadający się jedynie do kanalizacji.
                  Rozumiem, że to piszesz o piwie marki „Okuniew”...
                  A skąd to wiesz???
                  Z wypowiedzi innych???
                  Czy jednak masz wyrobione zdanie na temat tego piwa????
                  A może jesteś zwykłym odbiorcą reklam (w tym wypadku wypowiedzi innych)???

Becik ma rację, każdy z Nas ma prawo do własnego smaku, niezależnie - czy jest smakoszem (jak Jerzy), czy kolekcjonerem (jak Becik), czy zwykłą biurwą (jak ja). Najważniejsze, że próbuje... W końcu o to walczymy... By ludzie próbowali, a nie walkowerem przyznawali wygraną koncernom... Becik próbuje, Jerzy próbuje, ja też próbuję – nie znaczy to, że ma nam smakować to samo... To byłoby nudne... I za to z Wami wypiję, tym razem Wojakiem jasnym pełnym (z butelki.... )
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2006-08-02, 21:31.

Comment

• e-prezes
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19288

i nikt becikowi nie odmawia jego wyboru. jak ten wybór szanuję, choć wybieram co innego.

Comment

• robox
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.11
                      • 8188

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robox
                      Zresztą browar Vifling się stara, robi piwa na eksport, od niedawna znów ma firmowy kapsel, widać, że nieźle przędzie to mu można życzyć tylko powodzenia
                      Właśnie dowiedziałem się, że nie jest to aktualne.

Comment

• pawelek59
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.04
                        • 195

Czy to znaczy, że Vilfing również się pakuje?

Comment

• robox
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.11
                          • 8188

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelek59
                          Czy to znaczy, że Vilfing również się pakuje?
                          Wygląda, że tak. Więcej napisałem w tym poście http://www.browar.biz/forum/showpost...5&postcount=20.

Comment

• Ahumba
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9098

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                            Pracuję razem z siostrzenicą właściciela. Podobno "firma" ma się przekwalifikować i mają zająć się biopaliwami czy biokomponentami.
                            Dziś usłyszałem, że sprzętu do produkcji piwa na razie nie demontuje się, bo jeszcze się może przydać. Tym bardziej, że zmienia się część właścicieli.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• Pankracy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.10
                              • 2807

Byłem ostatnio przejazdem w Okuniewie. Budynki browaru stoją. Wyglądają z zewnątrz nie najgorzej. Przewrócił się tylko charakterystyczny zbiornik na tyłach posesji i leży w polu (nikt się nim nie interesuje).

Okolica wokół browaru trochę się pozmieniała. W ciągu ostatnich trzech lat przybyło domów przy ul. Kwiatowej. Zasłoniły one nieco budynek zakładu. Nic się natomiast nie zmieniło w kwestii dojazdu. Jak były płyty betonowe, tak nadal są.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2009-08-07, 20:05.

Comment

• Cooper
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛
                                • 2002.11
                                • 6059

Czyli ogólnie badziewie i temat zamknięty
                                Co obecnie znajduje się w tych budynkach tzn czy są niezagospodarowane czy jest tam jakaś działalność? Rzeczywiście robią w biopaliwach tak jak się "odgrażali" kilka lat temu ?
                                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

Przetwarzanie...
                                X