Smak a czynniki zewnętrzne.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzes_ch
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.10
    • 612

    #1

    Smak a czynniki zewnętrzne.

    Przeglądając wątek " Berliner Kindl, Weisse" natknąłem się między innymi na taką wypowiedź e-prezesa :"gdybym nie wiedział, że jest taki gatunek to wylałbym do zlewu". ( a tak nawiasem mówiąc ja lubię Kindla Weisse właśnie za tą odmienność )
    Zacząłem zastanawiać się więc jakie czynniki mają wpływ na percepcje smaku piwa.
    Odrzucam tu te oczywiste : temperatura piwa i otoczenia , przechowywanie piwa itp.
    Bardziej interesuje mnie jak smak zmienia się w zależności od miejsca podania piwa , naczynia w którym jest podawane, okoliczności w jakich się piwo pije czy właśnie od czynników takich jak te przy Kindlu czy biterach - "wiem że jest to gatunek piwa".
    Jeśli chodzi o moje doświadczenie to miałem okazje pić Festbier ( nie pamiętam browaru ) na lokalnym festynie w Gerze gdzie byłem około pół roku , wydawało mi się , że jest to bardzo dobre piwo - przywiozłem kilka butelek do Polski a tu rozczarowanie - zwykły średni pilsik.
    Kiedyś współpracowałem z firmą z Austrii i prezes tejże zawsze na nasze spotkania serwował Urbock 23 browaru Eggenberg - po paru latach kupiłem to piwo i jestem przekonany , że smakowało wtedy inaczej ( a propos oba smaki znakominte ) . Z naszego podwórka miałem takie samo wrażenie po wypiciu Smoczej Głowy. Po lekturze postów na forum szybko udałem się by skosztować jej smaku w pubie - nie powiem bardzo mi smakowała ale ... Kupiłem parę butelek do domu , zaprosiłem znajomych by pochwalić się jakie to piwo mamy w Krakowie i...
    Nie ten smak , owszem dobre ale już nie to. Znajomi (też nie są to Heinekenoluby) raczej obyci w smaku różnych piw też oceniali ją jako zadowalającą.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #2
    Na Berlinera przygotowywałem się długo, aż niespodziewanie przywiózł mi go MarcinKa. Zwykle jeśli piwo mi ewidentnie nie smakuje (takich co bym nie wypił, a było takich mało) to wylewam. W tym piwie nie było kwasu i zapachu zepsutego piwa a jedynie smak był dość osobliwy i ciężki do picia (nie lubię kwaśnych rzeczy). W trakcie picia było już lepiej i po przyzwyczajeniu smaku piłem z większą satysfakcją. Apropos kwaśnych, początkowo odrzuciła mnie konkursowa musztarda jałowcowa (m.in. bo kwaśna), ale teraz mi smakuje
    Co do Smoczej... Zwykle jest to ta sama warka, ale beczka jest poddana chłodzeniu, butelki (stojąc w sklepie) nie zawsze. Spotkałem się z opiniami, że butelkowe smakuje gorzej i nie mogę się zgodzić. Właściwie przechowywane piwa (a takie były ode mnie) są odmienne od beczkowej wersji (taki niuans zawsze występuje, nie tylko w tym przypadku), ale równie smaczne.
    Pierwsze podejście do Smoczej było da mnie szokiem, bo nigdy tak gożkiego piwa nie piłem. Dziś trudno mi sobie wyobrazić w moim piwnym menu brak piw mocno goryczkowych.

    Myślę, że wiele czynników ma wpływ - także my sami!
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-08-05, 09:05.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Eichbaum, Strong 7.9 Superior
      darekd
      Kolejny marketowy produkt z kombinatu z Mannheim.

      7,9% alk.
      16,3% ekstr.

      Aromat - cukierkowy karmel, przez chwilę jakaś nuta kwaśnych owoców (może to być zielone jabłuszko), w tle odrobina chmielu
      Piana - wysoka, zwarta, nie jest zbytnio trwała, ale kożuszek...
      2024-12-02, 01:07
    • pebejot
      Austria, Graz, Weblinger Str. 10, Sudhaus Brauerei & Restaurant
      pebejot
      Chyba pierwszy browar restauracyjny w stolicy Styrii, otwarty w 2018 roku.
      Obiekt zlokalizowany jest z dala od centrum Grazu w okolicy centrów handlowych.
      250 metrów od browaru znajduje się stacja kolejowa Graz Webling, skąd odjeżdżają pociągi podmiejskie prywatnego operatora GKB...
      2024-06-06, 10:51
    • dadek
      Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
      dadek
      Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
      2022-09-22, 23:52
    • yavo
      Lallemand Philly Sour - lag
      yavo
      Drogie "Bravo Girl",
      ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...
      2022-02-22, 13:13
    • nonFelix
      2021.10.07-09 - 12 Warszawski Festiwal Piwa
      nonFelix
      Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.


      Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...
      2021-09-23, 19:47
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...