Jak donosi serwis suwalki.info suwalski browar zbankrutował i może zostać zamknięty lada dzień.
Upadek Browaru Północnego?
Collapse
X
-
miejmy nadzieje, że sprawa potoczy się conajmniej tak jak z Zabrzem
-
-
Ja bym na to nie liczył. Suwałki są stare technologicznie i wymagałyby znacznych inwestycji. A szanse na sukces niewielkie. O suwalskie piwo w suwalskich sklepach nie jest łatwo. A lanego jeszcze nie znalazłem, nawet tam gdzie są szyldy i parasole.
Comment
-
-
Niestety: zamknięcie browaru północnego to fakt zgodnie z informacją sprzed kilku miesięcy...Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
To przykre, tym bardziej że ostatnio np. Kurkowe było nawet wypijalne.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16(...) Kurkowe było nawet wypijalne.
Tak samo z technologią? Co ma piernik do wiatraka? Doskonałe piwo można uwarzyc na sprzęcie starej technologii pod warunkiem, że ktos o nią dba. Czy nowa komputerowa technologia świadczy o tym, że piwo ma być lepsze? Nie.
Dopóki piwa będą warzone jako produkt na ktorym można zarobić, a nie jako produkt na ktorym mozna nie tylko zarobić ale też i które będzie smaczne to w niedługim czasie zaczna znikać kolejne browary.
Odrestaurowane stare samochody czy samoloty jeżdzą i latają, najlepszy dowód na to, że wiek czy technologia nie ma tu znaczenia. Trzeba tylko wziąść się porządnie za odnowienie danej technologii.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
I znów schodzimy na ten temat...
Zauważ becik, że te co powstały to restauracyjne z cenami dla mniej przeciętnego klienta. Z nowych małych powstał tylko Koreb i Racibórz. Koreba piłem raz czy dwa (niepasteryzowanego i pasteryzowanego) i trudno mi sądzić czy warzy dobre piwa, bo nikt nie chciał mi go dostarczyć. Racibórz piłem kilkakrotnie i nie powiem, by obecnie warzył zachwycające piwa (na początku owszem).Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-08-13, 19:49.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesI znów schodzimy na ten temat... (...)
Tylko czy i Ty uważasz, że browar produkujący "nawetwypijalne" piwa ma dalej istnieć i robić to co robi?
Kiedys Suwalki mi bardzo smakowały, Kormorana smaku z pierwszego roku produkcji nigdy nie zapomnę, z łezką w oku wspominam Wista. Szkoda mi tych piw a przede wszystkim szkoda mi browarów które zostały zamknięte, a warzyly doskonale piwa (vide Wist). Jednak nie szkoda mi browarów których piw nie mogę dopić do końca lub wypijam je bez przekonania i smaku. Sentymenty do browarnictwa nie mają w moim przypadku znaczenia. Produkowaniem "byleczego" się nie przekonam.
Dla mnie piwo ma byc arcydzielem sztuki piwowarskiej, takim które mi smakuje i daje radość z jego picia. Może w bro-restauaracjach piwa są drogie ale wolę zaplacić więcej i naprawdę smakować niż wypić 20 "nawetwypijalnych" piw.
Wracając do przestarzalej technologii, w Serbii 80% browarów taką ma, a piwa tam warzone rzucają na kolana większość naszych rodzimych produktów i właśnie piwa z browarów warzących wg starej technologii i na starym sprzęcie były jeszcze smaczniejsze niż te warzone wg nowoczesnej technologii.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ja akurat mam same najgorsze skojarzenia z piwami z brow. restauracyjnych (w moim mieście). A z Północnego piwa wspominam średnio. Z początków mojej pasji piwnej były lepsze, ale czy wyborne??
Patrzyłem na twoje oceny piw z 2 ostatnich miesięcy i trudno szukać tam perełek (owszem znajdą się, jedna dwie). Tak samo jest, albo jeszcze gorzej w punktach handlowych. Pijemy to co jest, na co nas stać, choćby było "nawet wypijalne". Byłem ostatnio w Gambrynusie - jedynym w Krakowie punkcie, gdzie można kupić coś innego i wydałem 2.80 za bączek piwa dość przeciętnego. Szczerze powiedziawszy, wolę wydać te pieniądze na surowce i zrobić sobie piwo samemu. I tu mamy wiele wspólnego (paradoksalnie)
Cały ból w tym, że nikt nie chce kupować dobrych piw...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikCzy "nawetwypijalność" piwa ma być obroną dla browaru warzącego "nawetwypijalne" piwa aby go nie zamykać?...Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Suwałki są stare technologicznie i wymagałyby znacznych inwestycji. A szanse na sukces niewielkie
Nie chce być prorokiem ale z powodu nierównej jakości piw może jeszcze paść kilka browarów (np Konstancin, Żnin, Gościszewo)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83Zabrze chyba też do nowoczesnych nie należało?? I zrobiono ze Śląskiego Mocnego piwo ponadregionalne, które przynajmniej w Łodzi sprzedaje się całkiem dobrze, właściwie bez żadnej reklamy. ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezestylko, że teraz produkuje bezpłciową masówkę dla żuli.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment