Bierhalle "Manufaktura" Łodź - teraźniejszość

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83
    czyli przyjdzie nam jeszcze troche poczekać na otwarcie??
    Masz rację. Ale nie powinno się przeciągać tak jak w przypadku Kalisza.

W "nagrodę" za oczekiwanie ugotujemy Koźlaka. Co Wy na to?
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23975

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
      Masz rację. Ale nie powinno się przeciągać tak jak w przypadku Kalisza.

W "nagrodę" za oczekiwanie ugotujemy Koźlaka. Co Wy na to?
      róbta portera a nie tam jakieś cienkusze
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Dreamer
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 1576

Przy wejściu do łódzkiego Bierhalle wielki napis głosi: "otwarcie już 9 grudnia". Narreszcie! Nozdrza przechodniów już delikatnie drażni zapach gotowanego słodu, a wzrok przykuwają pełne szklane kadzie dobrze widoczne nawet z większej odległości. Przybliżywszy się do zamkniętych jeszcze drzwi wejściowych wprawny wzrok wyłowi ułożone dumnym rzędem worki ze słodem pszenicznym, ale to chyba nie on poszedł na pierwszy ogień. W końcu worki wciąż są pełne... Zaś opróżnione worki leżą obok, ale nie zdradzają swojej zawartości - tej, która gotuje się w kadzi.
        Więc pewnie będzie to koźlak
        Blog: Piwna Brytania

Comment

• Borysko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1144

jakiś tydzień temu zaglądałem przez okno i widziałem gotującą się jasną brzeczkę. Obok stały worki z różnymi słodami , w tym pszenicznym (także karmelowe i zakwaszający). W brzeczce było nad wyraz dużo mętów... ale na tym etapie ciężko odróżnić jasne pełne od pszeniczniaka.

Comment

• Krzysztof
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.04
            • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer
            Przy wejściu do łódzkiego Bierhalle wielki napis głosi: "otwarcie już 9 grudnia". Narreszcie! Nozdrza przechodniów już delikatnie drażni zapach gotowanego słodu, a wzrok przykuwają pełne szklane kadzie dobrze widoczne nawet z większej odległości. Przybliżywszy się do zamkniętych jeszcze drzwi wejściowych wprawny wzrok wyłowi ułożone dumnym rzędem worki ze słodem pszenicznym, ale to chyba nie on poszedł na pierwszy ogień. W końcu worki wciąż są pełne... Zaś opróżnione worki leżą obok, ale nie zdradzają swojej zawartości - tej, która gotuje się w kadzi.
            Więc pewnie będzie to koźlak

Słowo się powiedziało. Masz rację był gotowany Koźlak. Przyjdzie na niego poczekać.
            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
            www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
              jakiś tydzień temu zaglądałem przez okno i widziałem gotującą się jasną brzeczkę. Obok stały worki z różnymi słodami , w tym pszenicznym (także karmelowe i zakwaszający). W brzeczce było nad wyraz dużo mętów... ale na tym etapie ciężko odróżnić jasne pełne od pszeniczniaka.
              Masz rację. Z mojej praktyki wynika, że odróżnianie Pilsa i od Pszenicznego jest ciężkie. Kolory brzeczki w kotle podczas gotowania są bardzo podobne.
              www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

W dniu dzisiejszym "Bierhalle" Manufaktura zostało otworzone dla klientów.
                www.twojmalybrowar.pl

Comment

• abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10862

A jakie piwo serwujecie? Z Warszawy, bo z Łodzi chyba jeszcze jest za młodę. Czy się mylę?
                  Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Krzysztof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.04
                    • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                    A jakie piwo serwujecie? Z Warszawy, bo z Łodzi chyba jeszcze jest za młodę. Czy się mylę?
                    Serwowane jest piwo z Bierhalle Warszawa.
                    www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Dreamer
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.05
                      • 1576

No tak, wyczekiwane łódzkie Bierhalle już działa, ale trudno uznać, że tętni życiem - chyba, że za kryterium przyjmiemy liczbę krzątających się kelnerek, daleko większą od liczby gości przy stolikach.
                      Sam lokal jest imponujący - rozmach akurat godny dużego centrum handlowego i pozbawiony ducha tradycyjnych piwnych knajp (szukając nawet wśród bawarskich wzorców). Duża sala, jasne oświetlenie nawiązują wystrojem do Warszawy, choć miejsca tu dużo więcej. Niestety, rzadko porozstawiane małe stoliki potęgują wrażenie pustki (oby te miejsca szybko zapełniły się gośćmi). Elemety wystroju drewniano(stoły i krzesła)-, ceglasto(ściany)-stalowe (oświetlenie). Wzrok, tradycyjnie już dla Bierhalle, przykuwają piwne "gadżety": szklane kadzie zaraz przy wejściu czy rząd stalowych tanków za jedną ze szklanych ścian.
                      Świetnym rozwiązaniem przestrzeni (obok dwóch poziomów lokalu) jest złamanie poziomu podłogi na "podpoziomy", "półpiętra" z fajnymi wnękami, wydzielonymi salkami. Daje to sporo cichych zakątków na uboczu, gdzie można w spokoju pogadać przy piwku.
                      Obsługa bardzo młoda, miła, mało kompetentna ( ) i w dużej ilości. Niestety, nawet przy niewielkiej liczbie klientów, na najprostsze zamówienie "kiełbasiane" trzeba dość długo czekać. Co będzie, jak przyjdzie więcej ludzi? Czas można umilić sobie przeglądaniem zjawiskowego menu - gruba księga z dokładnym opisem i artystycznymi zdjęciami potraw i drinków. Bardzo ładne. Muzyka trochę głośna, ale nie przeszkadza.
                      W temacie piwnym - na razie pils (mocno nachmielony, bardzo smaczny) i jasna pszenica (zdaniem kelnerki, warzone już w Łodzi - przemilczałem ). Na koźlaka trzeba jeszcze chwilę poczekać (ma być zaraz po Świętach, chyba że zdementuje to ktoś bardziej kompetentny).

I tak oto pojawił się na piwnej mapie Łodzi nowy punkt. Życzę dużo szczęścia, bo też dużo szczęścia będzie potrzebowała ta inwestycja. Lokalizacja Bierhalle poza "łódzkim szlakiem piwnym" na Piotrkowskiej, w obrębie centrum zakupowego (gdzie większość ludzi to zmotoryzowani), warszawskie ceny szokujące w łódzkich realiach - na pewno tu nie pomoże. Pozostaje reklama, łut szczęścia i zasobność kasy właściciela. Choć w sumie lokal jest bardzo fajny - może się wybroni! Trzymam kciuki.

Comment

• Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer
                        No tak, wyczekiwane łódzkie Bierhalle już działa, ale trudno uznać, że tętni życiem - chyba, że za kryterium przyjmiemy liczbę krzątających się kelnerek, daleko większą od liczby gości przy stolikach.
                        Sam lokal jest imponujący - rozmach akurat godny dużego centrum handlowego i pozbawiony ducha tradycyjnych piwnych knajp (szukając nawet wśród bawarskich wzorców). Duża sala, jasne oświetlenie nawiązują wystrojem do Warszawy, choć miejsca tu dużo więcej. Niestety, rzadko porozstawiane małe stoliki potęgują wrażenie pustki (oby te miejsca szybko zapełniły się gośćmi). Elemety wystroju drewniano(stoły i krzesła)-, ceglasto(ściany)-stalowe (oświetlenie). Wzrok, tradycyjnie już dla Bierhalle, przykuwają piwne "gadżety": szklane kadzie zaraz przy wejściu czy rząd stalowych tanków za jedną ze szklanych ścian.
                        Świetnym rozwiązaniem przestrzeni (obok dwóch poziomów lokalu) jest złamanie poziomu podłogi na "podpoziomy", "półpiętra" z fajnymi wnękami, wydzielonymi salkami. Daje to sporo cichych zakątków na uboczu, gdzie można w spokoju pogadać przy piwku.
                        Obsługa bardzo młoda, miła, mało kompetentna ( ) i w dużej ilości. Niestety, nawet przy niewielkiej liczbie klientów, na najprostsze zamówienie "kiełbasiane" trzeba dość długo czekać. Co będzie, jak przyjdzie więcej ludzi? Czas można umilić sobie przeglądaniem zjawiskowego menu - gruba księga z dokładnym opisem i artystycznymi zdjęciami potraw i drinków. Bardzo ładne. Muzyka trochę głośna, ale nie przeszkadza.
                        W temacie piwnym - na razie pils (mocno nachmielony, bardzo smaczny) i jasna pszenica (zdaniem kelnerki, warzone już w Łodzi - przemilczałem ). Na koźlaka trzeba jeszcze chwilę poczekać (ma być zaraz po Świętach, chyba że zdementuje to ktoś bardziej kompetentny).

I tak oto pojawił się na piwnej mapie Łodzi nowy punkt. Życzę dużo szczęścia, bo też dużo szczęścia będzie potrzebowała ta inwestycja. Lokalizacja Bierhalle poza "łódzkim szlakiem piwnym" na Piotrkowskiej, w obrębie centrum zakupowego (gdzie większość ludzi to zmotoryzowani), warszawskie ceny szokujące w łódzkich realiach - na pewno tu nie pomoże. Pozostaje reklama, łut szczęścia i zasobność kasy właściciela. Choć w sumie lokal jest bardzo fajny - może się wybroni! Trzymam kciuki.
                        Piwo "Koźlak" będzie w najbliższy weekend. Jest to nasz prezent dla Waszych podniebień. Pozostaje mi życzyć smacznego.
                        www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Sokół83
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.12
                          • 1598

warszawskie ceny szokujące w łódzkich realiach - na pewno tu nie pomoże
                          na razie to jest nawet drożej niż w Warszawie bo nie ma poniedziałkowych zniżek
                          Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• Krzysztof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.04
                            • 1689

W najbliższy weekend będzie dostępny Koźlak. Własnie otrzymałem informację, że przesyłka dotarła....
                            www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Dreamer
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.05
                              • 1576

Słowo ciałem się stało.... Koźlak zawitał do Łodzi. Miałem okazję dziś go próbować: wyborne piwo Niestety, siedząc trochę dłużej na miejscu byłem świadkiem jak nagle lotem błyskawicy przebiegła po sali wiadomość: koźlak się kończy!
                              Jeśli to prawda, to trzeba się spieszyć na drugą kolejkę.

Comment

• Harnas
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2003.10
                                • 16

Byłem w sobotę i obok pszenicy i pilsa, sprzedawali altbiera. Tylko pilsa nie spróbowaliśmy. Całkiem fajniutkie piwka. Cena 7 zł za 0,4 l, o ile dobrze pamiętam. Wystrój może się nawet podobać, ale do obsługi mam sporo zastrzeżeń. Wprawdzie słodziutkie te dziewczynki w większości, ale kiczowato ubrane (nawet jeśli ktoś lubi bawarskie Dirndle) i strasznie długo musieliśmy czekać. Nawet na rachunek.
                                Nowe miejsce pozdrawiam jednak z radością! Będę odwiedzał...

Comment

Przetwarzanie...
                                X