Nasycenie CO2, a czystość szklanki.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Nasycenie CO2, a czystość szklanki.

    Zacznijmy od końca, czyli od czystości. Jakiś czas temu, mąż mojej kuzynki zaczął mnie przekonywać, że obecność bąbelków w piwie odrywających się od dna i ścianek szklanki świadczy o tym, że szklanka była niedokładnie umyta. W pierwszym odruchu uznałem, to za bredzenia, no bo przecież tak fajnie piwko gazuje, no i to normalne jest przecież, że są bąbelki. Żeby obalić tę tezę zacząłem ostro myć moje szklanki. Mam tu na myśli nie jakieś kwasy czy szczotki, ale dokładne mycie gąbką, zwłaszcza te trudno dostępne pszeniczne, (czasem trzeba sobie pomóc widelcem ) Okazało się, że jednak jest to prawda, bo w starannie mytych szklankach ilość bąbelków jest znacząco mniejsza.
    W przypadku mocno nagazowanych piw, bąbelki tworzą się mimo to, ale nie na dnie lecz niejako w środku piwa, czyli np. kilka milimetrów powyżej dna. Niektóre piwa w starannie umytej szklance wyglądają jakby były całkowicie odgazowane, gdy tym czasem w smaku mają wyraźną zawartość CO2.
    Podobnie zwróciłem uwagę, na piwo w szklankach w restauracji, gdzie wiedziałem, że szkło przeszło przez zmywarkę z wyparzaniem. Podobna sytuacja - brak bąbelków.

    No i teraz kwestia do dyskusji - czy macie podobne spostrzeżenia, ewentualnie spróbujcie przeprowadzić doświadczenie i podzielcie się wrażeniami.
    Po drugie czy powinniśmy zredukować ocenę nasycenia CO2 w przypadku oceniania konkretnych piw do wrażeń na języku i odrzucić wrażenia wzrokowe?
    Po trzecie, czy w momencie, gdy w szklance burza robić dym w knajpie z powodu, że szklanka niedomyta?
    I jak to możliwe, ze nikt na to wcześniej nie zwrócił uwagi?

    Zdaję sobie sprawę, że temat może dla wielu trącić herezją, ale zanim mnie zglanujecie przeprowadźcie doświadczenie - weźcie jedną szklankę normalnie mytą, a drugą umyjcie njalepiej jak potraficie i porównajcie czy bąbelki tak samo mkną do góry w obu naczyniach.
    blog.kopyra.com
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #2
    Kiedyś leciał w TV serial "Pokochaj dobre piwo" (bodajże na Planet). Była o tym dyskusja w wątku "Piwo w TV". Wielu forumowiczów ma wszystkie odcinki, których było chyba ze 20(tez gdzies je mam w komputerze).
    Tam o tym wszystkim jest mowa. Także o tym, że na niewłasciwie umytych szklanicach nie osiadają sie pierścienie piany, które powinny powstawać po każdym łyku piwa.
    Wyjasnione jest także to dlaczego powinno się nalewac piwo z górką piany i potem zebrać ja nożem - bo na górze zbierają się "grube" bąble, które powodują zapadanie się całej piany itd.
    Ten serial powinni obowiązkowo obejrzeć wszyscy barmani w Polsce.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      heh, a jednak moje domysły sie sprawdziły. Zwróciłem na to uwage ostatnio i doszedłem do tych samych wniosków.
      zbieranie piany nożem zauważyłem w knajpie w Holandi; czyli ma to jakiś głębszy sens?

      Gdzie ten serial mozna dorwać? na osiołku będzie?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        Zasadniczo można to wytłumaczyć tym, iż wszelkie zabrudzenia na powierzchni szkła stają się niejako ośrodkami kondensacji i wytrącania CO2 z piwa. Acz są to moje przypuszczenia, przeniesione z kondensacji w meteorologii i nie muszą mieć nic wspólnego z rzeczywistością
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          Było już o tym na forum. Krzysiu wyjaśniał, dlaczego w słabo umytej, lub wytartej szklance wydziela się więcej CO2
          Last edited by Marcin_wc; 2006-09-18, 22:00.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            Było już o tym na forum.
            Czy wśród pytań, które postawiłem zauważyłeś takie, "czy było o tym na forum?". Jeżeli tak bedziemy podchodzić do sprawy, to już w ogóle wszystko było.
            Bardziej byłbym ciekaw Twoich osobistych spostrzeżeń lub linka do odpowiedniego tematu.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • piotrrat
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2002.11
              • 730

              #7
              Zgadza się! Kufel niedokładnie umyty lub pozostałości wyschniętej wody na dnie czyli "kamień" spowodują burzę bąbelków i piwko się odgazuje.
              A w kuflu czystym ,najlepiej przed nalaniem piwa przepłukanym wodą, CO2 sie trzyma długo.
              Wiem z doświadczenia

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Czy wśród pytań, które postawiłem zauważyłeś takie, "czy było o tym na forum?". Jeżeli tak bedziemy podchodzić do sprawy, to już w ogóle wszystko było.
                Bardziej byłbym ciekaw Twoich osobistych spostrzeżeń lub linka do odpowiedniego tematu.
                Dowiedziałes sie, że informacja, której szukasz znajduje się na forum. Jesli nie znajdziesz, to wiesz też, kogo męczyć na PW, aby otrzymać pełną odpowiedź. Jeszcze źle?

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #9
                  Nie moge znaleźć, jutro jeszcze poszukam. W dyskusji jeden z forumowiczów oceniał pianę na piwie, które zostało wlane do wytartej szklanki. Zaczęło się wtedy wyjaśnianie, dlaczego zwiększa to ilość piany.(to informacja dla tych, którzy chcą mnie wpomóc w poszukiwaniach)
                  Last edited by Marcin_wc; 2006-09-18, 22:37.

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrrat
                    A w kuflu czystym ,najlepiej przed nalaniem piwa przepłukanym wodą, CO2 sie trzyma długo.
                    Wiem z doświadczenia
                    Tak. A szklanice, które są umyte i stoją sobie w oczekiwaniu na klienta w temp. pokojowej, przed napełnieniem piwem, obowiązkowo powinny zostać przepłukane w zimnej wodzie, celem schłodzenia szkła.

                    Jacer, na Osiołku tego nie miał nikt, kiedy przed chwilą sprawdzałem. Niby najprościej byłoby, gdybym na swoim komputerze uruchomił serwer FTP i udostępnił, ale nigdy tego nie robiłem i nie bardzo obecnie mam czas na poznawanie tego tematu (choć bardzo bym chciał to umieć).
                    Zdaje się, że Tomasz_FK (o ile dobrze pamietam nick) uruchamiał u siebie FTP i udostępniał te filmy.
                    Jak teraz sprawdziłem, plików (odcinków) jest 26 i zajmują łącznie 4,5 Gb. Mozna też zgrać na płyty i przesłać, ale ja na prawdę nie mam ostatnio czasu, aby o takich sprawach myśleć (dzisiejsza wieczorna wizyta na forum jest tylko krótką odskocznia od natłoku spraw codziennych).

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      dzięki, spoko, aż tak bardzo nie muszę go oglądać. Kiedyś próbowałem założyć ftp, ale nie wychodziło.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #12
                        Wracając do temtu czystości i bąbelków , potwierdzeniem tezy o wiekszym gazowaniuw brudnym szkle są szklanice czy kufle z grawerowanym laserowo dnem potrafiacym kształtować wzory na pianie poprzez właśnie wzmożone bąblowanie.

                        Comment

                        Przetwarzanie...