Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lycaster
Wyświetlenie odpowiedzi
Koncesja na import piwa
Collapse
X
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedziPrzez ten rok należy wykazać się terminowymi wpłatami akcyzy.
"jego [podmiotu dokonującego nabycia] sytuacja finansowa i posiadany majątek zapewniają wywiązywanie się z zobowiązań podatkowych;"
Możliwe, że jeden Naczelnik jako jego spełnienie przyjmie terminowe wpłaty akcyzy za poprzedni rok działalności, drugi zaś zobowiąże podmiot do wykazania posiadanego majątku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika popik Wyświetlenie odpowiedziwitam
mam zalozoną firme w anglii, chcialbym importowac piwo z polski do anglii.....
jakie procedury mnei czekaja?
Koncernowe to chyba bez problemu kupisz w angielskich hurtowniach.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika popik Wyświetlenie odpowiedziwitam
mam zalozoną firme w anglii, chcialbym importowac piwo z polski do anglii.....
jakie procedury mnei czekaja?Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika granat862 Wyświetlenie odpowiedziNa początek przestudiowanie Rozporządzenia Ministra FinansówMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika popik Wyświetlenie odpowiedzino dobrze, a jak chcialbym byc eksporterem do anglii a dzialalnosc bylaby w polsce zalozona?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika popik Wyświetlenie odpowiedziza eksport piwa placi sie ile akcyzy?i czy wystepuje cło albo jakies inne oplaty?
No dobra, pytania zadawaj brytyjskiej skarbówce. Polskiej też.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika popik Wyświetlenie odpowiedziza eksport piwa placi sie ile akcyzy?i czy wystepuje cło albo jakies inne oplaty?
Jesteśmy w tzw. UE. Ceł na granicach nie ma. Akcyzę płacisz gdy tylko kupisz piwo w sklepie czy hurtowni. Wwożąc piwo do innego kraju musisz opłacić podatki zgodnie z ichnimi przepisami. Napewno będzie to akcyza.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lycaster Wyświetlenie odpowiedziNo to moje pytanie jest skąd taki wniosek, bo przepis mówi jasno, że, warunkiem zwolnienia z zabezpieczenia jest spełnienie warunku:
"jego [podmiotu dokonującego nabycia] sytuacja finansowa i posiadany majątek zapewniają wywiązywanie się z zobowiązań podatkowych;"
Możliwe, że jeden Naczelnik jako jego spełnienie przyjmie terminowe wpłaty akcyzy za poprzedni rok działalności, drugi zaś zobowiąże podmiot do wykazania posiadanego majątku.
Linki do aktów prawnych:
Do wniosku o zwolnienie z obowiazku złożenia zabezpieczenia akcyzowego nalezy załączyć:
1) aktualny odpis z rejestru przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym albo zaświadczenie o wpisie do właściwej ewidencji działalności gospodarczej;
2) zaświadczenie o nadaniu statystycznego numeru identyfikacyjnego REGON i numeru identyfikacji podatkowej NIP;
3) potwierdzenie zgłoszenia rejestracyjnego podatnika podatku akcyzowego1);
4) dokument potwierdzający datę rozpoczęcia stosowania przez podmiot procedury zawieszenia poboru akcyzy;
5) informację banku, w którym podmiot posiada podstawowy rachunek bankowy, potwierdzającą wysokość posiadanych środków finansowych lub zdolność kredytową podmiotu;
6) sprawozdanie finansowe podmiotu za ostatni okres sprawozdawczy sporządzone zgodnie z przepisami o rachunkowości, a jeżeli podlega ono badaniu przez biegłego rewidenta, również z opinią o badanym sprawozdaniu, albo w przypadku podmiotów niezobowiązanych do sporządzania sprawozdania finansowego - inne dokumenty określające obroty, zysk oraz zobowiązania i należności – za okres ostatnich 3 lat obrotowych, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – za ten okres1);
7) aktualne zaświadczenie, wydane przez właściwego dla siedziby lub miejsca zamieszkania podmiotu naczelnika urzędu skarbowego, że podmiot nie zalega z opłacaniem podatków stanowiących dochód budżetu państwa;
8) aktualne zaświadczenie, wydane przez właściwy dla siedziby lub miejsca zamieszkania podmiotu oddział Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, że podmiot nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne albo uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności, lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
W nawiązaniu do powyższej dyskusji, mała refleksja po dzisiejszej wizycie w Urzędzie Celnym, a mianowicie:
- przepisy to jedno;
- znajomość tych przepisów pracowników Urzędów to drugie (aczkolwiek są wyjątki)
- sposób stosowania tych przepisów to trzecie;
- wewnętrzne procedury Urzędu to czwarte.
Co z tego, że ustawa czy rozporządzenia jasno formułują jakieś normy. Pracownik Urzędu i tak wie swoje - trochę przypomina mi się w takich momentach pierwsza scena z "Misia" Barei i mierzenia prędkości w terenie zabudowanym. No bo skoro Urzędnik twierdzi, że tak ma być, to tak ma być, a skoro przepis stwierdza inaczej to problem jest z przepisem. Może i trochę wyolbrzymiam, ale znam ustawę o podatku akcyzowym prawie na pamięć, a i tak dziś starano mi się udowodnić, że w świetle interpretacji urzędniczej jasny jak słońce przepis znaczy całkiem coś innego niż mi się do tej pory wydawało. A cały problem wiąże się z faktem zmiany właściwości miejscowej Urzędu, bo okazuje się, że w każdym Urzędzie przepisy mają inną interpretację.
Dlatego każdemu, kto ma zamiar zajmować się tego typu działalnością radzę przed pierwszą wizytą w Urzędzie Celnym nauczyć się ustawy i rozporządzeń do niej na pamięć i uzbroić się w anielską cierpliwość.
Wybaczcie ton postu, ale człowieka w Urzędzie czasem naprawdę szlag trafia...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziJeśli znasz dobrze ustawę i rozporządzenia i jesteś pewny wykładni, którą się kierujesz możesz złożyć odwołanie do wyższej instancji.
Mój dodatkowy sposób, (sprawdzajacy się w każdym urzędzie) to żądanie uzasadnienia na piśmie...
Comment
-
Comment