Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Wyświetlenie odpowiedzi
W świetle ustawy:
1)dostawa wewnatrzwspólnotowa - przemieszczenie wyrobów akcyzowych lub samochodów osobowych z terytorium kraju na terytorium państwa członkowskiego; nie jest dostawą wewnatrz wspólnotową przemieszczenie wyrobów akcyzowych jezeli są oznaczone znakami akcyzy.
2) nabycie wewnątrzwspólnptowe - przemieszczenie wyrobów akcyzowych lub samochodów osobowych z terytorium państwa członkowskiego na terytorium kraju.
Wg. mnie to przeciwstawne pojęcia
Wymiar akcyzy zależy od wielkosci browaru - nim mniejszy browar tym wieksza ulga akcyzowa na hl piwa. Dla browarów, które wyprodukowały w roku poprzedzającym do 20 000 hl ulga wynosi 30 PLN. Dla tego przypadku za piwo 12 Plato akcyza bez ulgi wyniesie 93,46 PLN/hl a z ulgą 63,48 czyli jakieś 32% mniej. Wg mojej oceny to dużo. To moze stanowić o opłacalnosci procesu. Oczywiście nalezy dostarczyć zaświadczenie z urzędu "równoważnego" z kraju gdzie kupujemy piwo do Urzędu Celnego w Polsce o wielkości produkcji.
Przytoczony przez Ciebie art 78 "ustawy" jest przytoczony w formie nie pełnej. Uważam, ze takie uproszczenia są złe.
W poprzednich postach podałem link do "ustawy" żeby każdy zainteresowany mógł sobie dokładnie przeczytać co i jak.
Przykładowo w art 78 ust 1 punkt 3 rozpoczynają się od słów: "bez wezwania organu podatkowego, złozyć...." dalej jest napisane co i jak...
Comment