kranik do beczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bialy_ikar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.03
    • 1

    kranik do beczki

    mam 2 pytania.
    1. gdzie można dostać jakieś kraniki do beczki?? ile takie coś kosztuje, no i czy do wszystkich beczek będzie pasował ten sam kranik?? zupełnie się w tym nie orientuje
    2. od pewnego czasu męczy mnie pewna sprawa. jak to jest, że piwo z beczki zawsze jest schłodzone?? oni je jakoś chłodzą na miejscu, czy co???
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bialy_ikar
    mam 2 pytania.
    1. gdzie można dostać jakieś kraniki do beczki?? ile takie coś kosztuje, no i czy do wszystkich beczek będzie pasował ten sam kranik?? zupełnie się w tym nie orientuje
    2. od pewnego czasu męczy mnie pewna sprawa. jak to jest, że piwo z beczki zawsze jest schłodzone?? oni je jakoś chłodzą na miejscu, czy co???
    Ad 2. Tak piwo jest podłączone do schładzarki, która na bieżąco schładza piwo. Gdybyś nie wiedział, to również CO2 jest podłaczone i piwo jest nasycane, że tak powiem w czasie rzeczywistym ;-) tzn dopiero w lokalu.

    Ad 1. Chyba chodzi Ci o coś takiego
    Tak jak tam napisane, są dwa rodzaje fittingów w Polsce, które browary stosują flach, a które kombi niestety nie wiem.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Gdybyś nie wiedział, to również CO2 jest podłaczone i piwo jest nasycane, że tak powiem w czasie rzeczywistym ;-) tzn dopiero w lokalu.
      A ścislej rzecz biorąc, piwo w kegu jest już odpowiednio nasycone CO2. Podłączana butla z CO2 służy wypchnięciu piwa do szklanic i zastapieniu ubywającego w kegu piwa dwutlenkiem węgla, przyjaznym dla piwa.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
        A ścislej rzecz biorąc, piwo w kegu jest już odpowiednio nasycone CO2. Podłączana butla z CO2 służy wypchnięciu piwa do szklanic i zastapieniu ubywającego w kegu piwa dwutlenkiem węgla, przyjaznym dla piwa.
        No dobra. Mamy taka sytuację: rozlewamy jakiegoś bittera, w którym jest mało gazu. Rozlaliśmy połowę i "klienci" nie zdołają już wypić więcej, ale następna impreza bedzie za 2 dni. Czy w ciągu tych 2 dni nasz bitterek wysyci się dodatkowo gazem znajdującym się w połowie beczki?

        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
          No dobra. Mamy taka sytuację: rozlewamy jakiegoś bittera, w którym jest mało gazu. Rozlaliśmy połowę i "klienci" nie zdołają już wypić więcej, ale następna impreza bedzie za 2 dni. Czy w ciągu tych 2 dni nasz bitterek wysyci się dodatkowo gazem znajdującym się w połowie beczki?
          A to zależy od tego, jakie ciśnienie podamy z reduktora - czy będzie one wyższe, czy niższe od tego, które jest w kegu dostarczonym z "fabryki". Jeśli podamy wyższe, to się dosyci, niższe - wysycenie spadnie.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X