Piwa koncernowe - z jakiego browaru?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sokół83
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.12
    • 1598

    #1

    Piwa koncernowe - z jakiego browaru?

    Czy znane są komuś sposoby odróżniania piwa z poszczególnych browarów należących do 4 działających na terenie Polski koncernów oraz Perły??

    Ktoś kiedys pisał tylko o KP. Że piersza cyfra w numerze partii oznacza:
    1-Tychy
    2-Poznań
    3-Białystok

    A jak z innymi??
    Ostatnia zmiana dokonana przez Sokół83; 2006-10-02, 18:30.
    Z INNEJ BECZKI

    www.fotopolska.eu
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Wg. informacji uzyskanych w czasie zlotu od Pani kierowniczki-piwowara ze Zwierzyńca - w Perle nie ma sposobu...
    Większość(?) produkcji ze Zwierzyńca jedzie w cysternach do Lublina i tam jest butelkowana. Mówiono że Carmell jest "w 100% dzieckiem Zwierzyńca", ale czy to oznacza, że nadal w 100% jest produkowany w Zwierzyńcu - nie wiemy...
    Zlotowicze mogli popróbować "ósemki" z tanka - więc pewnie Cartera, który w .bizie jest tylkow Lublinie. Ponoć Perła też trafia się ze Zwierza...
    Z kolei Pan Kierownik miał teorię co do koncernów, że wszyscy leję wszystko - na swój region Polski. I wg. to bardzo logiczne, niestety...

    Wszystkie mają w miarę równomierny rozkład na mapie:

    GŻ:
    . . . . . . . .. . . . . Elbląg . . . . . . . . . . .
    . . . . . .Bydgoszcz . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . Warka . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . .Żywiec. . . . . . . Leżajsk. . . .

    KP:
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Białystok
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . Poznań . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . Tychy . . . . . . . . . . . . .

    CP:
    Szczecin .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . Sierpc. . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . .Brzesko . . . . . . . . . . . . . .

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10869

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
      (...)Mówiono że Carmell jest "w 100% dzieckiem Zwierzyńca", ale czy to oznacza, że nadal w 100% jest produkowany w Zwierzyńcu - nie wiemy...
      Zlotowicze mogli popróbować "ósemki" z tanka - więc pewnie Cartera, który w .bizie jest tylkow Lublinie(....) .
      Goszcząc niedawno w Perle, otrzymałem informacje że Carmell jest wyłacznie warzony w Zwierzyńcu natomiast Carter jest warzony w Lublinie i w Zwierzyńcu. Jakie są proporcje ilościowe tego niestety nie wiem.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Pogoniarz
        † 1971-2015 Piwosz w Raju
        • 2003.02
        • 7971

        #4
        CP to na przykład:na jednej półeczce obok siebie Okocim Palone i oznaczenia na puszkach Szczecin i Brzesko,gdzie to jest warzone cholera wie,rozlewane na pewno tu i tu.Teraz Volty,ostatnie oznaczenia na puszkach mówią wyraźnie ,że to Brzesko,ale czy nie jest to warzone w Szczecinie ,tego nie wiem.Kolorowy zawrót głowy
        Ostatnia zmiana dokonana przez Pogoniarz; 2006-10-02, 19:05.


        Prawie jak Piwo
        SZCZECIN

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
          CP to na przykład:na jednej półeczce obok siebie Okocim Palone i oznaczenia na puszkach Szczecin i Brzesko,gdzie to jest warzone cholera wie,rozlewane na pewno tu i tu.Teraz Volty,ostatnie oznaczenia na puszkach mówią wyraźnie ,że to Brzesko,ale czy nie jest to warzone w Szczecinie ,tego nie wiem.Kolorowy zawrót głowy
          Ja myślę i z rozmów z przedstawicielami koncernów tak wynika, że głównym celem warzenia w różnych miejscach tego samego piwa jest obniżenie kosztów, czyli, zeby nie wozić Tyskacza przez kilkaset kilometrów do Szczecina, to warzy się go w Poznaniu itd. W związku z powyższym, trochę bez sesnu byłoby warzenie piwa w Szczecinie, żeby konfekcjonować je w Brzesku.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83

            Ktoś kiedys pisał tylko o KP. Że piersza cyfra w numerze partii oznacza:
            1-Tychy
            2-Poznań
            3-Białystok

            A jak z innymi??
            Z tego co pamiętam, to:
            1 - Poznań
            2 - Tychy
            3 - Białystok

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9141

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
              Z tego co pamiętam, to:
              1 - Poznań
              2 - Tychy
              3 - Białystok
              Sokół ma lepszą pamięć.
              1-to Tychy.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
                Wszystkie mają w miarę równomierny rozkład na mapie:
                Do tego jeszcze:

                Royal Unibrew
                ......................................
                ..........Słupsk..................
                ......................................
                ......................................
                ......................................
                ...............Jędrzejów........
                ......................................

                Van Pur
                ...................................
                ..................................
                ..................................
                ...................................
                ..................................
                ........Zabrze.......Rakszawa
                ....................................

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  Do tego jeszcze:
                  Royal Unibrew
                  ......................................
                  Van Pur
                  ...................................
                  No właśnie, że nie. Wydaje mi się, że RU i VP nie leją wszystkiego tu i tu. Marki Brok i Strzelec są zidentyfikowane z Koszalinem i Jędrzejowem; Zabrze to na razie chyba taki eksperyment VP. Po za tym na puszkach i eteykietach podpisują chyba póki co, z którego browaru jest piwo.

                  Mi chodzi o to, że Ty Szlangu pijesz "orginalnego" Żywca, ja go nie piję bo jest z Leżajska , Sokół i Ahumba piją z Warki, a Pogoniarz z Bydgoszczy lub EB...
                  Analogicznie z Warką czy innymi świństwami - nazwijmy je "markami globalnymi".
                  Są też marki "jednobrowarowe" czyli tzw. lokalne. Na południu nie mamy np. takich rarytasów jak Specjal, czy Kujawiak, w Szczecinie może być trudno dostać Leżajska...

                  ...i ponieważ koncerny wstydzą się takich praktyk, (bo co to za orginalna receptura z XVIII wieku, którą robi się wszędzie...), nie informują o tym na etykietach...

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #10
                    Podczas zwiedzania browaru w Żywcu nie widziałem nawet cienia puszki czy butelki po Warce a przeciaż tam wszystko widać w magazynach puszkowni. Zaprzyjaźniony sklepikarz piwny natomiast twierdził, że Zabrzańskie Śląskie Mocne przysyłają mu z Rzeszowa.

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • kentaki
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.10
                      • 452

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
                      Mi chodzi o to, że Ty Szlangu pijesz "orginalnego" Żywca, ja go nie piję bo jest z Leżajska , Sokół i Ahumba piją z Warki, a Pogoniarz z Bydgoszczy lub EB...
                      Z tego co wiem to Żywca robią tylko w Żywcu

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Wszyscy już znamy metody działania koncernów ale teorii spiskowych bym się na siłę w nich nie dopatrywał.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          To żaden spisek - czysta ekonomia/logistyka.
                          Może się mylę. Może marki są (jak kiedyś) związane z danym browarem, a nie całą grupą.
                          Ale powiedzcie:
                          Jaka inna przyczyna mogła spowodować wprowadzenie "animowości" na etykietach ????

                          Comment

                          • JAckson
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 6123

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
                            Jaka inna przyczyna mogła spowodować wprowadzenie "animowości" na etykietach ????
                            1. Brak zapotrzebowania na taką informację u konsumenta;
                            2. Oszczędność na druku;
                            3.....
                            MM961
                            4:-)

                            Comment

                            • żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

                              #15
                              3. Żeby można było bez przeszkód wciskać kit, ze Piast jest wrocławski, a Królewskie warszawskie.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • e-prezes
                                Perła, EPA
                                e-prezes
                                Drugie z nowości/specjalności sezonowych, które wprowadza browar z Lublina. O ile opadł mi zapał do Doppelbocka, choć nadal mi smakuje to już nie brałem w ciemno tego piwa. Znany bloger z Kopyrowa już degustował przede mną, więc wziąłem z pewnymi nadziejami.

                                EPA, czyli english...
                                2024-05-08, 10:26
                              • e-prezes
                                Perła, Doppel bock
                                e-prezes
                                Na etykiecie z dopiskiem "Koźlak dubeltowy" oraz na kapslu (nowym) "Sezonowe specjalności". Czyli zapowiada się być może odświeżenie starszych produktów (porter dostał już wcześniej nowy wygląd) oraz stworzenie czegoś nowego. Być może na bazie doświadczeń ze...
                                2024-01-24, 14:47
                              • darekd
                                Böhmisch Brauhaus, Eisbier
                                darekd
                                Na to piwo z saksońskiego browaru w Großröhrsdorf nie mogłem trafić przez lata.
                                O ile lodowe koźlaki są dość znane w Niemczech, to lodowe lagery (amerykańska moda l. 90-tych) już niekoniecznie.
                                I choć raczej to domena amerykańskich koncernów, to zastanawiałem się jak to może...
                                2022-05-09, 22:54
                              • dadek
                                Czechy, Potštejn, Na Brnou 394, Pivovar Clock/Fenetra
                                dadek
                                Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
                                Taka...
                                2022-02-28, 03:41
                              • bastion
                                Słowacja, Galanta, Safarikova 430, Pivovar Galgan
                                bastion
                                Galanta to miasto które znam tylko z okien pociągu, gdy jadąc na trasie Bratysława- Budapeszt, dziesiątki razy już się przez nie przejeżdżało. Tym razem miałem motywację by do niego zaglądnąć. Już przed dworcem przechodząc obok osób czekających na pociąg, zostałem utwierdzony w...
                                2021-11-22, 19:17
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...