Piwa koncernowe - z jakiego browaru?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sokół83
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.12
    • 1598

    Piwa koncernowe - z jakiego browaru?

    Czy znane są komuś sposoby odróżniania piwa z poszczególnych browarów należących do 4 działających na terenie Polski koncernów oraz Perły??

    Ktoś kiedys pisał tylko o KP. Że piersza cyfra w numerze partii oznacza:
    1-Tychy
    2-Poznań
    3-Białystok

    A jak z innymi??
    Last edited by Sokół83; 2006-10-02, 18:30.
    Z INNEJ BECZKI

    www.fotopolska.eu
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Wg. informacji uzyskanych w czasie zlotu od Pani kierowniczki-piwowara ze Zwierzyńca - w Perle nie ma sposobu...
    Większość(?) produkcji ze Zwierzyńca jedzie w cysternach do Lublina i tam jest butelkowana. Mówiono że Carmell jest "w 100% dzieckiem Zwierzyńca", ale czy to oznacza, że nadal w 100% jest produkowany w Zwierzyńcu - nie wiemy...
    Zlotowicze mogli popróbować "ósemki" z tanka - więc pewnie Cartera, który w .bizie jest tylkow Lublinie. Ponoć Perła też trafia się ze Zwierza...
    Z kolei Pan Kierownik miał teorię co do koncernów, że wszyscy leję wszystko - na swój region Polski. I wg. to bardzo logiczne, niestety...

    Wszystkie mają w miarę równomierny rozkład na mapie:

    GŻ:
    . . . . . . . .. . . . . Elbląg . . . . . . . . . . .
    . . . . . .Bydgoszcz . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . Warka . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . .Żywiec. . . . . . . Leżajsk. . . .

    KP:
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Białystok
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . Poznań . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . Tychy . . . . . . . . . . . . .

    CP:
    Szczecin .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . Sierpc. . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . .Brzesko . . . . . . . . . . . . . .
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
      (...)Mówiono że Carmell jest "w 100% dzieckiem Zwierzyńca", ale czy to oznacza, że nadal w 100% jest produkowany w Zwierzyńcu - nie wiemy...
      Zlotowicze mogli popróbować "ósemki" z tanka - więc pewnie Cartera, który w .bizie jest tylkow Lublinie(....) .
      Goszcząc niedawno w Perle, otrzymałem informacje że Carmell jest wyłacznie warzony w Zwierzyńcu natomiast Carter jest warzony w Lublinie i w Zwierzyńcu. Jakie są proporcje ilościowe tego niestety nie wiem.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Pogoniarz
        † 1971-2015 Piwosz w Raju
        • 2003.02
        • 7971

        #4
        CP to na przykład:na jednej półeczce obok siebie Okocim Palone i oznaczenia na puszkach Szczecin i Brzesko,gdzie to jest warzone cholera wie,rozlewane na pewno tu i tu.Teraz Volty,ostatnie oznaczenia na puszkach mówią wyraźnie ,że to Brzesko,ale czy nie jest to warzone w Szczecinie ,tego nie wiem.Kolorowy zawrót głowy
        Last edited by Pogoniarz; 2006-10-02, 19:05.


        Prawie jak Piwo
        SZCZECIN

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
          CP to na przykład:na jednej półeczce obok siebie Okocim Palone i oznaczenia na puszkach Szczecin i Brzesko,gdzie to jest warzone cholera wie,rozlewane na pewno tu i tu.Teraz Volty,ostatnie oznaczenia na puszkach mówią wyraźnie ,że to Brzesko,ale czy nie jest to warzone w Szczecinie ,tego nie wiem.Kolorowy zawrót głowy
          Ja myślę i z rozmów z przedstawicielami koncernów tak wynika, że głównym celem warzenia w różnych miejscach tego samego piwa jest obniżenie kosztów, czyli, zeby nie wozić Tyskacza przez kilkaset kilometrów do Szczecina, to warzy się go w Poznaniu itd. W związku z powyższym, trochę bez sesnu byłoby warzenie piwa w Szczecinie, żeby konfekcjonować je w Brzesku.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83

            Ktoś kiedys pisał tylko o KP. Że piersza cyfra w numerze partii oznacza:
            1-Tychy
            2-Poznań
            3-Białystok

            A jak z innymi??
            Z tego co pamiętam, to:
            1 - Poznań
            2 - Tychy
            3 - Białystok

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9039

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
              Z tego co pamiętam, to:
              1 - Poznań
              2 - Tychy
              3 - Białystok
              Sokół ma lepszą pamięć.
              1-to Tychy.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
                Wszystkie mają w miarę równomierny rozkład na mapie:
                Do tego jeszcze:

                Royal Unibrew
                ......................................
                ..........Słupsk..................
                ......................................
                ......................................
                ......................................
                ...............Jędrzejów........
                ......................................

                Van Pur
                ...................................
                ..................................
                ..................................
                ...................................
                ..................................
                ........Zabrze.......Rakszawa
                ....................................

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  Do tego jeszcze:
                  Royal Unibrew
                  ......................................
                  Van Pur
                  ...................................
                  No właśnie, że nie. Wydaje mi się, że RU i VP nie leją wszystkiego tu i tu. Marki Brok i Strzelec są zidentyfikowane z Koszalinem i Jędrzejowem; Zabrze to na razie chyba taki eksperyment VP. Po za tym na puszkach i eteykietach podpisują chyba póki co, z którego browaru jest piwo.

                  Mi chodzi o to, że Ty Szlangu pijesz "orginalnego" Żywca, ja go nie piję bo jest z Leżajska , Sokół i Ahumba piją z Warki, a Pogoniarz z Bydgoszczy lub EB...
                  Analogicznie z Warką czy innymi świństwami - nazwijmy je "markami globalnymi".
                  Są też marki "jednobrowarowe" czyli tzw. lokalne. Na południu nie mamy np. takich rarytasów jak Specjal, czy Kujawiak, w Szczecinie może być trudno dostać Leżajska...

                  ...i ponieważ koncerny wstydzą się takich praktyk, (bo co to za orginalna receptura z XVIII wieku, którą robi się wszędzie...), nie informują o tym na etykietach...
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #10
                    Podczas zwiedzania browaru w Żywcu nie widziałem nawet cienia puszki czy butelki po Warce a przeciaż tam wszystko widać w magazynach puszkowni. Zaprzyjaźniony sklepikarz piwny natomiast twierdził, że Zabrzańskie Śląskie Mocne przysyłają mu z Rzeszowa.

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • kentaki
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.10
                      • 452

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
                      Mi chodzi o to, że Ty Szlangu pijesz "orginalnego" Żywca, ja go nie piję bo jest z Leżajska , Sokół i Ahumba piją z Warki, a Pogoniarz z Bydgoszczy lub EB...
                      Z tego co wiem to Żywca robią tylko w Żywcu

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Wszyscy już znamy metody działania koncernów ale teorii spiskowych bym się na siłę w nich nie dopatrywał.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          To żaden spisek - czysta ekonomia/logistyka.
                          Może się mylę. Może marki są (jak kiedyś) związane z danym browarem, a nie całą grupą.
                          Ale powiedzcie:
                          Jaka inna przyczyna mogła spowodować wprowadzenie "animowości" na etykietach ????
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • JAckson
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 6122

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
                            Jaka inna przyczyna mogła spowodować wprowadzenie "animowości" na etykietach ????
                            1. Brak zapotrzebowania na taką informację u konsumenta;
                            2. Oszczędność na druku;
                            3.....
                            MM961
                            4:-)

                            Comment

                            • żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

                              #15
                              3. Żeby można było bez przeszkód wciskać kit, ze Piast jest wrocławski, a Królewskie warszawskie.

                              Comment

                              Przetwarzanie...