Skąd materiały reklamowe?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • regnar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.06
    • 9

Skąd materiały reklamowe?

Witam.
    Mam do napisania pracę dyplomową: "Językowy obraz świata w reklamach piwa" , fajny, ale nie moge zebrać materiałow do prezentacji (reklam, gadżetów itp). Wpadłem na pomysł, że poprosze o nie dział reklamy największych polskich browarów, ale nie chce sie wygłupić, więc pytam was, czy jest sens zawracac im glowe, i ktos kiedys prosil ich o cos podobnego.

pozdrawiam i zdrówko
  • Simon
    † 1964-2008 Piwosz w Raju
    • 2001.02
    • 993

Musisz skonkretyzować, co chcesz:
    - gadżet to najmniejszy element kampanii promocyjnej, często jej fragment tzw bezpośredniego wspierania sprzedaży ( dla kilentów - dystrybutorów, detalistów, dla konsumentów - np w programach typu "Kup trzy, dostaniesz szklankę" itpitd ). Gadżet najczęściej towarzyszy szerszej kampanii promocyjnej.
    Myslę, że prosisz o przedstawienie strategii promocyjnej marki lub jej framgmetu ( na etapie np wprowadzania na rynek, wspomagania sprzedaży, wprowadzenia nowego opakowania itp itd. ) w częsci dotyczącej środkow komunikacji, czyli np: media klasyczne ( billboard, TV, radio, prasa ) + wsparcie BTL ( promocja konsumencka, handlowa ).
    Wybierz zatem konkretna "promocję", którą pamietasz i poproś o przedstawienia jej założeń i środków komunikacji z grupą docelową.
    Simon

Comment

• zythum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.08
      • 8305

hmm a ja inaczej bym tę pracę rozumiał - dla mnie jest to temat z polonistyki - jakim językiem posługują się reklamy piwne do opisania świata (ja poszedłbym tutaj w jego redukcję do klku sfer i kilku tautologii - pijesz nasze piwo jesteś jazzy itp...). Do tego wystarczy ściągnąć sobie reklamy ze stron internetowych browarów (bilboardy, klipy). Wynotować zestaw słów, policzyć jakie słowa najczęściej, jaką liczbą słów reklamy opisują świat, jaki jest to świat.
      No ale nie będę za Ciebie pisał pracy.

Z kolei gdyby to była praca z zakreu studiów marketingowych (reklama, promocja itp) wybrałbym kierunek - język odbiorcy językiem reklam, jak wiązać język z grupą docelową na przykładzie ... (i tutaj bym zrobił analizę reklam, grupując je do różnych segmentów i opisał jak opisują świat , jak ten świat wygląda dla danej grupy i jakim językiem dla tej grupy jest opisywany).

Temat jest łatwy miły i przyjemny bo
      a) daje mozliwość właśnej interpretacji
      b) dostęp do materiałów jest banalnie łatwy - strony www browarów oraz książki takie jak np.: Experience Marketing (Commerce), czy podręczniki obecne na polskim rynku opisujące zjawiska sprzedawania doświadczeń, przeżyć czy analizujące język.Mnóstwo tego jest.
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• Shlangbaum
        • 2005.03
        • 5828

Hmm, najlepiej jakbyś poprzez własnych znajomych popytał czy nie mają oni znajomych przedstawicieli browarów lub dystrybutorów piwa (zgodnie z zasadą 7 znajomych, powinieneś ich znaleźć ). PH mają zawsze gadżety, katalogi i ciekawe doświadczenia. Popytaj. Jeżeli chodzi o strategie reklamowe Żywca, to uderz do użytkownika Żywiec - orientuje się on w tym najlepiej.

Z jakiego miasta jesteś ? jak z Krakowa to umówię cię z kilkoma osobami.
        Last edited by Shlangbaum; 2006-10-19, 17:45.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• regnar
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.06
          • 9

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Z jakiego miasta jesteś ? jak z Krakowa to umówię cię z kilkoma osobami.
          Jestem z Radomia. Wielkie dzieki Shlangbaum, ale to troche daleko.
          Dzieki tez innym, ktorzy odpowiedzieli.

A konkretyzujac, jest to praca z polonistyki. Przeanalizowanie hasel to dobry pomysl, ale nie moge sciagnac reklam na dysk, a chcialem cos miec do prezentacji. Potrzebuje tez czegos namacalnego z haslami reklamowymi ( foldery, reklamy, ulotki itp) tez do prezentacji.

Napisalem do najwiekszych kompani piwowarskich i mniejszych browarow maila z taka prosba tydzien temu, ale do tej pory nikt nie raczyl mi odpisac.

pozdrawiam

Comment

• kopyr
            • 2004.06
            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika regnar
            Przeanalizowanie hasel to dobry pomysl, ale nie moge sciagnac reklam na dysk, a chcialem cos miec do prezentacji.
            Dlaczego?
            Nawet jeśli na uczelni/ w domu nie masz takiej możliwości, to nie powinno być problemu w kawiarence internetowej.
            blog.kopyra.com

Comment

• Cooper
              🍼🍼
              • 2002.11
              • 6057

Jestem z Radomia.

i nie masz juz problemu. Na pewno znajdziesz tam coś dla siebie albo zlapiesz ciekawe namiary.
              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Cooper
                🍼🍼
                • 2002.11
                • 6057

Napisalem do najwiekszych kompani piwowarskich
                " Największe kompanie piwowarskie" (w zasadzie Kompania Piwowarka jest tylko 1 ) olej tak jak one olały Ciebie gdyż wg nich nie jesteś ich "Targetem" i (cyt.) "nie pasujesz do świata (piwa) Lech L!te " . Na giełdzie radomskiej na pewno znajdziesz masę promo-spamu reklamowego który poszukujesz.
                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• regnar
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.06
                  • 9

Dzieki na pewno sie wybiore na tą giełde
                  a co do tego moze wymienie tam podkladki pod piwne mam duzo z Angli... jeśli kogoś takie interesują to proszę o odzew. Z Polski tez mam sporo ale nie do wymiany

A nie moge ściagnać ich na dysk, bo mozna je tylko obejrzec na stronce (we flashu, brak opcji sciagnij czy zapisz ). Chyba ze ja jakis ciemny jestem, albo jest jakis trik, albo stronka jakas specjalna. Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o odzew.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
                  " olej tak jak one olały Ciebie gdyż wg nich nie jesteś ich "Targetem" i (cyt.) "nie pasujesz do świata (piwa) Lech L!te " . .
                  Tak sie sklada ze Lech Premium to jeden z moich ulubionych, a oni tak mnie olali

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

A nie moge ściagnać ich na dysk, bo mozna je tylko obejrzec na stronce (we flashu, brak opcji sciagnij czy zapisz ). Chyba ze ja jakis ciemny jestem, albo jest jakis trik, albo stronka jakas specjalna. Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o odzew.
                    Te rzeczy we flashu zwykle ściągają się na dysk samoczynnie i kamuflują się gdzieś w plikach tymczasowych. Najprostszy sposób, zeby je znaleźć to np. podejrzeć jaką plik ma nazwę (jakieś properities lub coś w tym stylu), następnie dajesz wyszukaj ten plik na kompie, zaznaczając, żeby wyszukiwanie obejmowało foldery systemowe ukryte i w ogóle wszystkie. Jak już się dostaniesz do tego katalogu/ów to wydedukujesz np. po dacie, który to plik pomimo braku nazwy.
                    Nie wiem czy nie dałoby rady gdybyś zapisał całą stronę na dysku.
                    Są też specjalne programy, które ściągają cała stronę na dysk z kodem i wszystkimi załącznikami. Nie moge ci jednak żadnego polecić, bo z nich nie korzystałem.
                    blog.kopyra.com

Comment

• Shlangbaum
                      • 2005.03
                      • 5828

Mam kolekcję reklam TV wielu polskich browarów. Podaj mi na PW swój adres i reklamy, które chcesz otrzymać to prześlę Ci DVD.

Mam też dla Ciebie propozycję merytoryczną jakbyś tak porównał ze sobą język reklam koncernów i język reklam średnich browarów, to przysłużyłbyś się także badaniom nad rynkiem. Może odkryjesz coś, co pozwoli zmienić mniejszym browarom tak swoje kampanie (często niskobudżetowe), by skuteczniej konkurowały z koncernami.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• zythum
                        • 2001.08
                        • 8305

Myślę, że w przypadku małych browarów język reklamy to jedno ale ważniejsze jest dobre wykorzystanie małych środków (czyli wybranie strategii reklamy która maksymalnie wykorzysta niewielki środki). Ale najwazniejsza jest dobra jakość wyrobów - jak się lokalny konsument raz sparzy to nie sięgnie więcej.
                        To inaczej miało być, przyjaciele,
                        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                        Królowie banków, fabryk, hut
                        Tym mocni są, że każdy kradnie
                        Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• regnar
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2006.06
                          • 9

dzieki kopyr sproboje cos takiego wykombinowac