Dlaczego piwo leją do szklanek 0,4 litra?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    Dlaczego piwo leją do szklanek 0,4 litra?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
    (...) Palone ( 0,4l - wyjątek ! )
    (...)
    normalna praktyka mająca na celu obniżenie ceny dla klienta w przypadku piw nazwijmy to "spoza głównego brandu". ciekawi mnie kto to pija w knajpie: kobiety czy faceci?
  • ZIOMEK2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 2523

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    normalna praktyka mająca na celu obniżenie ceny dla klienta w przypadku piw nazwijmy to "spoza głównego brandu". ciekawi mnie kto to pija w knajpie: kobiety czy faceci?
    np. Kelta i inne stouty, jak zauważyłem, też leją na 0,4 ( nie wiem jak jest na Wyspach ? ), zaś na naszej tyskiej wyspie to egzotyczne piwo ( Palone )
    pili różni ludzie ( niewielu ), oprócz tzw. mózgojebowców, ale teraz nie wiem czy jeszcze to piwo tam jest, więc pytam bo mam smaczka na nie prosto z beczki ?

    PS
    wiadomo, że u nas 0,5 to norma przyzwoitości ale przecież przeważnie lagery lub pseudolagery " na ex " !

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19269

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
      np. Kelta i inne stouty, jak zauważyłem, też leją na 0,4 (...)
      właśnie ze względu na to, że są to relatywnie droższe piwa. by ich cenę zbliżyć do "normalnych" leje się mniej, czyli 0.4. faxe (broka) też leje się w takiej pojemności, a z tego co pamiętam Grolscha też tak się lało.

      Comment

      • ZIOMEK2
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 2523

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        właśnie ze względu na to, że są to relatywnie droższe piwa. by ich cenę zbliżyć do "normalnych" leje się mniej, czyli 0.4. faxe (broka) też leje się w takiej pojemności, a z tego co pamiętam Grolscha też tak się lało.

        wracając jeszcze do zadanej objętości to uważasz, że sprzedaż piwa beczkowego w szkle o pojemności 0,4l jest tylko wynikiem " dobrego wrażenia "
        a nie np. jakieś tradycji czy normy ?

        Bo dla mnie te 0,4l ( proste i rozchylone ku górze, tak jak ma to Kelt czy poruszone przez nas Palone ) bardzo pasuje do wszystkich pełnych i mocniejszych ciemniaków ( może tu bardziej 0,3l (?)) jak i niektórych jasnych.
        Wiadomo też, że w polskich knajpach przeważają opakowania na 0,5l i 0,3l ala właśnie Okocim zaserwował nam Palone na 0,4l, czy jest to jakaś oryginalność / norma jak np. w przypadku Kolscha czy Alta które to piwa powinno podawać się w szklankach o poj. 0,2l ?

        Comment

        • cyborg_marcel
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 3467

          #5
          W Bierhalle leją do 0,4 l - zapewne ze względu na cenę...
          Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

          Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

          Comment

          • Colin
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.10
            • 9

            #6
            w hiszpanii np. w każdej knajpie leją piwo do 0,25 l

            Comment

            • ZIOMEK2
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 2523

              #7
              dobrze, że jest ten temat ...

              ale uważam, że powinien być rozszerzony o temat np.: " W czym ( pojemność / rodzaj " opakowania " ) powinno podawać się dane piwo ? "

              Bo takiego tematu chyba jeszcze nie było, jedynie szkło kiedyś było potraktowane ogólnie - czy grube czy cieńkie ? .
              A przecież " opakowanie " w którym serwuje się piwo odgrywa dużą rolę dla jego wartości jakościowych - ogólnie smaku !
              Chyba, że w obecnych czasach jest to wszystko jedno, coś w rodzaju: " aby tylko sprzedać / kupić i ugasić pragnienie " ?

              Comment

              • CIESLE
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.03
                • 76

                #8
                Dla sprzedającego to zapewne kłopot dochodzi w końcu kolejny typ szkła które ulega zniszczeniu i trzeba uzupełniać , Barman musi pamietać co do czego lać . A obsługa nie zawsze stoi na najwyższym poziomie .
                o ile pamiętam w holandii serwują w 0,25l i to w różnej formie.

                Comment

                • zbysia
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.09
                  • 907

                  #9
                  A czy pojemność 0,4 l nie ma czegoś wspólnego z pintą? A tak na poważnie: na oko szklanki nie za bardzo się różnią wielkością i wprowadzenie 0,4 przy utrzymaniu ceny jest czystym zyskiem restauratora.
                  fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                  Comment

                  • cyborg_marcel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 3467

                    #10
                    Przypominam, że był już podobny temat na forum http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=57471
                    Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                    Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                    Comment

                    • ZIOMEK2
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.09
                      • 2523

                      #11
                      był już nie tylko Twój wyszukany ale też inne np. " pojemność piwa ", ale nie znalazłem tam poj. na 0,4l, także w ujęciu szerszym jak moje wyżej.

                      o pincie pisał wcześniej już e-prezes, tylko nie mogę zrozumieć dlaczego jest taka rozbieżność między angielską a amerykańską ( 682 a 568 ml (?)),
                      zaś będąc kiedyś u Lorda ( Gliwice / Katowice ) afiszowali się w " wyspowym pubie " z pintą amerykańską, dlaczego nie z angielską skoro to pub wyspowy ?

                      Comment

                      • pieczarek
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.06
                        • 5011

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Colin
                        w hiszpanii np. w każdej knajpie leją piwo do 0,25 l
                        Jeśli Andaluzja, to też Hiszpania (a niektórzy negują ten fakt), to się mylisz. W Andaluzji w niektórych knajpach można zamówić pół litra piwa. Tylko trzeba kelnerowi powiedzieć, że się zamawia dzbanek piwa.

                        Comment

                        • JAckson
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 6123

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
                          o pincie pisał wcześniej już e-prezes, tylko nie mogę zrozumieć dlaczego jest taka rozbieżność między angielską a amerykańską ( 682 a 568 ml (?)),
                          zaś będąc kiedyś u Lorda ( Gliwice / Katowice ) afiszowali się w " wyspowym pubie " z pintą amerykańską, dlaczego nie z angielską skoro to pub wyspowy ?
                          Wg moich źródeł pinta 'wyspowa' to 0,56826125 litra, a amerykańska to 0,473176473 litra.
                          MM961
                          4:-)

                          Comment

                          • Cez
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.01
                            • 1789

                            #14
                            Pinta

                            Z Almanachu Historycznego.

                            Pinta (ang. pint) jest jednostką objętności wywodzącą się z Wielkiej Brytanii, czyli tzw. imperialną. Istnieją dwa typy pinty angielska i amerykańska.

                            1 imperialna pinta (UK) = 20 UK płynnych uncji ~ 0.568261 litra.
                            1 pinta (US, płynna) = 16 US płynnych uncji ~ 0.473176 litra.
                            1 pinta (US, sucha) ~ 0.550610 litra.
                            1 pinta (US, płynna) = 2 amerykańskie zwyczajowe filiżanki (ang. cups)

                            Obecnie miara ta jest najczęściej używana w Wielkiej Brytanii, głównie w odniesieniu do piwa i mleka.

                            Historycznie imperialna pinta była definiowana jako część galonu, który oryginalnie był objętością ośmiu funtów zborza. W przeszłości istniały również inne definicje galonu (stworzone w celu łatwiejszego mierzenia innych produktów niż ziarno), przez co i rownież różne definicje samej pinty

                            W 1824 Wielka Brytania ujednoliciła wszystkie warianty galonu jednym "imperialnym" galonem, mierzącym 277,42 cale szcześcienne. Z przeliczenia tej właśnie wielkości powstała obecna pinta brytyjska.

                            Brytyjska pinta została oficialnie zdefiniowana w 1995r za pomocą systemu metrycznego. jako dokładnie 0.56826125 litra.
                            Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                            Comment

                            • ZIOMEK2
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 2523

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez

                              Pinta (ang. pint) jest jednostką objętności wywodzącą się z Wielkiej Brytanii, czyli tzw. imperialną.

                              Brytyjska pinta została oficialnie zdefiniowana w 1995r za pomocą systemu metrycznego. jako dokładnie 0.56826125 litra.
                              czyli należy posługiwać się wielkością 0,568 litra, a co z wielkośćią 0,682 litra określoną kiedyś przez e-prezesa - nie istnieje ?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X