Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
Dlaczego piwo leją do szklanek 0,4 litra?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesnormalna praktyka mająca na celu obniżenie ceny dla klienta w przypadku piw nazwijmy to "spoza głównego brandu". ciekawi mnie kto to pija w knajpie: kobiety czy faceci?
pili różni ludzie ( niewielu ), oprócz tzw. mózgojebowców, ale teraz nie wiem czy jeszcze to piwo tam jest, więc pytam bo mam smaczka na nie prosto z beczki ?
PS
wiadomo, że u nas 0,5 to norma przyzwoitości ale przecież przeważnie lagery lub pseudolagery " na ex " !
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2np. Kelta i inne stouty, jak zauważyłem, też leją na 0,4 (...)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezeswłaśnie ze względu na to, że są to relatywnie droższe piwa. by ich cenę zbliżyć do "normalnych" leje się mniej, czyli 0.4. faxe (broka) też leje się w takiej pojemności, a z tego co pamiętam Grolscha też tak się lało.
wracając jeszcze do zadanej objętości to uważasz, że sprzedaż piwa beczkowego w szkle o pojemności 0,4l jest tylko wynikiem " dobrego wrażenia "
a nie np. jakieś tradycji czy normy ?
Bo dla mnie te 0,4l ( proste i rozchylone ku górze, tak jak ma to Kelt czy poruszone przez nas Palone ) bardzo pasuje do wszystkich pełnych i mocniejszych ciemniaków ( może tu bardziej 0,3l (?)) jak i niektórych jasnych.
Wiadomo też, że w polskich knajpach przeważają opakowania na 0,5l i 0,3l ala właśnie Okocim zaserwował nam Palone na 0,4l, czy jest to jakaś oryginalność / norma jak np. w przypadku Kolscha czy Alta które to piwa powinno podawać się w szklankach o poj. 0,2l ?
Comment
-
-
dobrze, że jest ten temat ...
ale uważam, że powinien być rozszerzony o temat np.: " W czym ( pojemność / rodzaj " opakowania " ) powinno podawać się dane piwo ? "
Bo takiego tematu chyba jeszcze nie było, jedynie szkło kiedyś było potraktowane ogólnie - czy grube czy cieńkie ? .
A przecież " opakowanie " w którym serwuje się piwo odgrywa dużą rolę dla jego wartości jakościowych - ogólnie smaku !
Chyba, że w obecnych czasach jest to wszystko jedno, coś w rodzaju: " aby tylko sprzedać / kupić i ugasić pragnienie " ?
Comment
-
-
Dla sprzedającego to zapewne kłopot dochodzi w końcu kolejny typ szkła które ulega zniszczeniu i trzeba uzupełniać , Barman musi pamietać co do czego lać . A obsługa nie zawsze stoi na najwyższym poziomie .
o ile pamiętam w holandii serwują w 0,25l i to w różnej formie.
Comment
-
-
A czy pojemność 0,4 l nie ma czegoś wspólnego z pintą? A tak na poważnie: na oko szklanki nie za bardzo się różnią wielkością i wprowadzenie 0,4 przy utrzymaniu ceny jest czystym zyskiem restauratora.fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl
Comment
-
-
Przypominam, że był już podobny temat na forum http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=57471Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
był już nie tylko Twój wyszukany ale też inne np. " pojemność piwa ", ale nie znalazłem tam poj. na 0,4l, także w ujęciu szerszym jak moje wyżej.
o pincie pisał wcześniej już e-prezes, tylko nie mogę zrozumieć dlaczego jest taka rozbieżność między angielską a amerykańską ( 682 a 568 ml (?)),
zaś będąc kiedyś u Lorda ( Gliwice / Katowice ) afiszowali się w " wyspowym pubie " z pintą amerykańską, dlaczego nie z angielską skoro to pub wyspowy ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Colinw hiszpanii np. w każdej knajpie leją piwo do 0,25 l
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2o pincie pisał wcześniej już e-prezes, tylko nie mogę zrozumieć dlaczego jest taka rozbieżność między angielską a amerykańską ( 682 a 568 ml (?)),
zaś będąc kiedyś u Lorda ( Gliwice / Katowice ) afiszowali się w " wyspowym pubie " z pintą amerykańską, dlaczego nie z angielską skoro to pub wyspowy ?MM961
4:-)
Comment
-
-
Pinta
Z Almanachu Historycznego.
Pinta (ang. pint) jest jednostką objętności wywodzącą się z Wielkiej Brytanii, czyli tzw. imperialną. Istnieją dwa typy pinty angielska i amerykańska.
1 imperialna pinta (UK) = 20 UK płynnych uncji ~ 0.568261 litra.
1 pinta (US, płynna) = 16 US płynnych uncji ~ 0.473176 litra.
1 pinta (US, sucha) ~ 0.550610 litra.
1 pinta (US, płynna) = 2 amerykańskie zwyczajowe filiżanki (ang. cups)
Obecnie miara ta jest najczęściej używana w Wielkiej Brytanii, głównie w odniesieniu do piwa i mleka.
Historycznie imperialna pinta była definiowana jako część galonu, który oryginalnie był objętością ośmiu funtów zborza. W przeszłości istniały również inne definicje galonu (stworzone w celu łatwiejszego mierzenia innych produktów niż ziarno), przez co i rownież różne definicje samej pinty
W 1824 Wielka Brytania ujednoliciła wszystkie warianty galonu jednym "imperialnym" galonem, mierzącym 277,42 cale szcześcienne. Z przeliczenia tej właśnie wielkości powstała obecna pinta brytyjska.
Brytyjska pinta została oficialnie zdefiniowana w 1995r za pomocą systemu metrycznego. jako dokładnie 0.56826125 litra.Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez
Pinta (ang. pint) jest jednostką objętności wywodzącą się z Wielkiej Brytanii, czyli tzw. imperialną.
Brytyjska pinta została oficialnie zdefiniowana w 1995r za pomocą systemu metrycznego. jako dokładnie 0.56826125 litra.
Comment
-
Comment