Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
Dlaczego piwo leją do szklanek 0,4 litra?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cezpodejrzewam, że e-prezes pomyłkowo wpisał 0,682 zamiast 0,5682
https://www.browar.biz/forum/showthr...light=e-prezes ( pojemności piw )
coś tam nie zaskakuje więc pisze :
568 amerykański
682 brytyjski
ale sądze tak jak Ty, że coś tam e-prezesowi przskoczyło a dla mnie ta pinta brytyjska na o,568 litra jest bliższa podniebieniu, szczególnie po Twoim wytłumaczeniu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2Wiadomo też, że w polskich knajpach przeważają opakowania na 0,5l i 0,3l ala właśnie Okocim zaserwował nam Palone na 0,4l, czy jest to jakaś oryginalność / norma jak np. w przypadku Kolscha czy Alta które to piwa powinno podawać się w szklankach o poj. 0,2l ?
Skłaniam się ku opcji, że chodzi o to, żeby cenę uczynić "niższą".Last edited by kopyr; 2006-10-26, 14:57.
Comment
-
-
wlasnie jestem w NL,(pozdrowienia dla wszystkich) tu sprzedaja w 0,25 i 0,3l, jutro sie wybieram do knajpy gdzie jest 10 lanych piw, wiec taka pojemnosc jest jak najbardziej na miejscu co by sprobowac wszystkichMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Jeśli Andaluzja, to też Hiszpania (a niektórzy negują ten fakt), to się mylisz. W Andaluzji w niektórych knajpach można zamówić pół litra piwa. Tylko trzeba kelnerowi powiedzieć, że się zamawia dzbanek piwa.
Comment
-
-
e- co wy tam wiecie... e-prezes bredzi!
nie pamiętam już skąd wziąłem tę pojemność. link ziomka niestety nie działa, więc nie mam jak sprawdzić do czego się odnosił.
podtrzymuje swoje zdanie na temat pojemności 0.4 litra np. palonego.
dyskusja dlaczego mamy takie miary pojemności piwa a nie inne to temat na wieczorną dyskusję przy ognisku i piwie a nie tutaj. mnie pasuje pojemność 1 litra, a nie wszędzie się ją uznaje.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesdyskusja dlaczego mamy takie miary pojemności piwa a nie inne to temat na wieczorną dyskusję przy ognisku i piwie a nie tutaj. mnie pasuje pojemność 1 litra, a nie wszędzie się ją uznaje.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezese- co wy tam wiecie... e-prezes bredzi!
nie pamiętam już skąd wziąłem tę pojemność. link ziomka niestety nie działa, więc nie mam jak sprawdzić do czego się odnosił.
podtrzymuje swoje zdanie na temat pojemności 0.4 litra np. palonego.
dyskusja dlaczego mamy takie miary pojemności piwa a nie inne to temat na wieczorną dyskusję przy ognisku i piwie a nie tutaj. mnie pasuje pojemność 1 litra, a nie wszędzie się ją uznaje.
" pojemności piw, " ( to jest Twoje bo podpisane krakowskim akcentem i proszę się nie powoływać na Fr. Jozefa !
tam znajdziesz swoją odległą bo zeszłoroczną pomyłkę trzymającą nas w niepewnośći i w zakłamaniu - proszę więc o beczkę piwa dla tych co na morzu !
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Colinw hiszpanii np. w każdej knajpie leją piwo do 0,25 l
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2...
tam znajdziesz swoją odległą bo zeszłoroczną pomyłkę trzymającą nas w niepewnośći i w zakłamaniu - proszę więc o beczkę piwa dla tych co na morzu !
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesnie pamiętam już skąd to wziąłem, może z etykiet?? widać błędne wyciągnąłem wnioski.
Comment
-
Comment