Sytem David - nowy sytem serwowania piwa beczkowego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Sytem David - nowy sytem serwowania piwa beczkowego

    System został wymyślony przez Heinekena. W skrócie chodzi o uproszczenie konstrukcji oraz wydłużenie czasu serwowania jednej beczki. Poniżej zamieszczam link do strony GŻ gdzie można poczytać o tym. Swoją drogą ciekawe ile cała instalacja kosztuje, bo byłoby to idealne rozwiązanie dla domowych piwowarów. Pytanie jak z napełnieniem beczki. Reasumując wydaje się ciekawe, szkoda, ze wymyslone przez Heńka, bo pewnie nie będzie tego mozna kupić, a patent przecież prosty.
    System David na stronie GŻ
    blog.kopyra.com
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Pomysł wygląda na banalny i jest to już drugi wynalazek, po "jednorazowej beczce", który ma szansę się upowszechnić.

    Comment

    • Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

      #3
      Czy system ten dotyczy jedynie piwa koszernego ?
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

      Comment

      • zAjkA
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.12
        • 1089

        #4
        Mam do czynienia z takim rolbarem u siebie w pizzy. Żenada. Piwo jest tak gazowane że prawie nie czuć smaku. Mało tego piwa nie dla się normalnie nalać. Cały czas leci piana. Nie sądzę aby nawet wyspecjalizowanemu barmanowi udało się nalać piwa z pianą na 2palce.
        Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA
          Mam do czynienia z takim rolbarem u siebie w pizzy. Żenada. Piwo jest tak gazowane że prawie nie czuć smaku. Mało tego piwa nie dla się normalnie nalać. Cały czas leci piana. Nie sądzę aby nawet wyspecjalizowanemu barmanowi udało się nalać piwa z pianą na 2palce.
          Rolbarr, rollbarem, ale jesteś pewien, ze to jest właśnie rollbar tego typu? To można zresztą łatwo sprawdzić, bo taki normalny powinien być większy i nie być zabudowany z tyłu.
          Wg zapewnień ze strony producenta, właśnie "brak problemów z nalewaniem" miał być jednym z atutów Davida. Rozumiem, że w tej pizzeri leją Żywca albo Heńka?
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Żywiec
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.12
            • 1571

            #6
            Osobiście testowałem system David i to niejednokrotnie. Odpowiednio użytkowany sprawdza sie rewelacyjnie. W czasie żywieckiej giełdy w 2004 roku podpieliśmy do instalcji kega Żywca i sprawdzaliśmy jego wytrzymyłaość. Piwo skończyliśmy rozlewać po 14 dniach i nawet po upływie 2 tygodni zachowało odpowiednie parametry. Tak wogóle to bardziej mi smakuje Żywiec i Heniek (pomimo, że nie jestem ich fanem, preferuję Brackie) z kegi typu David. Piwo musi być odpowiednio wcześniej schłodzone w komorze chłodniczej (ok. 12 godzin) i dopiero może być rozlewane. Taki sposób wyszynku piwa przypomina system przedowojenny gdy nie znanio schładzarek tylko beczki trzymano w piwnicy pod barem w odpowiednio niskiej temperaturze. Moim zdaniem piwu nie służy gdy dostaje szoku termicznego w wężownicy schładzarki piwnej.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
              Moim zdaniem piwu nie służy gdy dostaje szoku termicznego w wężownicy schładzarki piwnej.
              Coś w tym może być, przecież nie bez powodu nie poleca się mrożenia piwa w zamrażalniku, czyli bardzo szybkiego schładzania.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • piokl13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.06
                • 946

                #8
                Wielkie mi odkrycie Heńka. Od dawna w normalnych krajach można kupić podobne rzeczy.
                Np. http://www.kegworks.com/home.php?cat=418

                Comment

                • zAjkA
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.12
                  • 1089

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                  Rolbarr, rollbarem, ale jesteś pewien, ze to jest właśnie rollbar tego typu? To można zresztą łatwo sprawdzić, bo taki normalny powinien być większy i nie być zabudowany z tyłu.
                  Wg zapewnień ze strony producenta, właśnie "brak problemów z nalewaniem" miał być jednym z atutów Davida. Rozumiem, że w tej pizzeri leją Żywca albo Heńka?
                  Jest to identyczny sprzęt. Jak kazno mi podłączyć beczkę 20l Żywca to byłem ździwiony tą całą instalacją. Od razu stwierdziłem że nie ma to jak tradycyjna forma rozlewu. Oprócz tego ostanio nie dało się wogóle nalewać piwa. Nie wiem czym to było spowodowane ale i przy zamkniętym kraniku jak i przy otwartym piło leciało non stop. Być może wina uszczelki??. Przyjechał jakiś typ z GŻ i powiedział że cały KEG idzie na straty gdyż są problemy z głowicą która po założeniu specjalnej nakładki z CO2 automatycznie zagłebia się w kegu. Miał być dobry zarobek na piwie a cały szprzęt jak stał bezużyteczny tak stoi.
                  Innym tłumaczeniem szanownego Pana z GŻ było tłumaczenie że piwo za bardzo jest schłodzone stąd leci sama piana.
                  Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

                  Comment

                  • zAjkA
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.12
                    • 1089

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
                    Piwo musi być odpowiednio wcześniej schłodzone w komorze chłodniczej (ok. 12 godzin) i dopiero może być rozlewane..
                    Było schłodzone odpowiednio a mimo to wciąż są problemy. Zresztą gdy to tylko zobaczyłem odrazu wiedziałem że to nie wypał. Dodam że ten problem niedotyczy tylko nas. W pizzeri na ul.Prostej mają podobne problemy.
                    Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA
                      Innym tłumaczeniem szanownego Pana z GŻ było tłumaczenie że piwo za bardzo jest schłodzone stąd leci sama piana.
                      Za bardzo schłodzone ma mniejszą pianę, coś się Panu z GŻ pomyliło.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10769

                        #12
                        Na czym polega ten system ?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                          Na czym polega ten system ?
                          Taki trochę kegerator. Beczka jest w lodówce, non stop chłodzona, co znacznie wydłuża trwałość piwa.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10769

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            Taki trochę kegerator. Beczka jest w lodówce, non stop chłodzona, co znacznie wydłuża trwałość piwa.
                            a w jaki sposób je się leje ?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              a w jaki sposób je się leje ?
                              No z kranu w kolumnie. Całość wygląda jak rollbar.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X