wyć się chce i wszystko
Pijmy piwa z Lwówka Śląskiego.
Collapse
X
-
Dziś we wrocławskich wiadomościach usłyszałem, że władze Miasta Wrocławia mają zamiar kupić lwówecki browar. Ma tam powstać muzeum browaru. Piwo także ma być warzone. Wiadomość słyszałem dość pobieżnie więc mogłem coś pomieszać. W każdym razie jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Oby dobre piwoMM961
4:-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedziBrzmi to dość dziwnie, jeszcze nie słyszałem żeby z budżetu miasta finansować muzea w innych miastach. Może chodzi o samorząd wojewódzki?MM961
4:-)
Comment
-
-
Nawarzą piwa
Nawarzyć sobie piwa zamierza Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. By to osiągnąć, chce kupić zakłady piwowarskie w Lwówku Śląskim.
W zabytkowym browarze piwo będzie warzone ma niewielką skalę, ale będzie można go spróbować...
Najstarszy w Polsce browar zbankrutował, teraz za ponad 2,5 mln zł sprzedaje go syndyk. Przetarg będzie w lutym. To pionierskie przedsięwzięcie. Dolnośląski samorząd ma szanse stać się pierwszym w Polsce, który zajmie się browarnictwem.
Delegacja urzędu marszałkowskiego z wicemarszałkiem na czele wizytowała nieczynny od kilku miesięcy browar.
Urzędnicy chcą utworzyć muzeum browarnictwa. Piwo ma być warzone nie tyle w celach
Komercyjnych, co promocyjnych. - To będzie wielka atrakcja turystyczna - przekonuje wicemarszałek Borys.
Inicjatywie władz wojewódzkich kibicuje burmistrz Lwówka. Miejscowi piwosze, którzy pod niebiosa wychwalają lokalne piwo, już mają nazwę na nowe lwóweckie. Po prostu…marszałkowskie. Inne propozycje to „urzędowe” lub „petent”.
Lwówecki browar zbankrutował w ubiegłym roku, jego ostatnim właścicielem był Wolfgang Bauer.
12 miesięcy strajkował w proteście przeciw brakowi zainteresowania miejscowych piwoszy jego produktem, oraz przeciw wielkim koncernom zabijającym lokalne browary.
Miał sporo racji. Korporacje wykończyły wszystkich lokalnych producentów piwa na Dolnym Śląsku. Browar w Lwówku był ostatni.
Reporter: Albert Bystroński
środa, 16 stycznia 2008"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Niewielka sprzeczność jest w tym artykule:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziMiejscowi piwosze, którzy pod niebiosa wychwalają lokalne piwo,
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi12 miesięcy strajkował w proteście przeciw brakowi zainteresowania miejscowych piwoszy jego produktem
Comment
-
-
widzieliśmy relację w TV - burmistrz był wniebowzięty, i co najlepsze mówił jak Bauer (tyle że po polsku) o perełce browarnictwa dolnośląskiego, jaki to skarb dla Lwówka. ochy i achy.
Mozna było odczuć wrażenie jakby samorząd wcześniej robił wszystko żeby wykurzyć Bauera z browaru (negowano za jego "panowania" wartość browaru dla regionu) a teraz nagle zmieniono zdanie... (choć oczywiście pamiętam częściowe umorzenie podatków)
przy okazji (chyba) burmistrz urwał miedziane drzwiczki od kadzi warzelnej, więc browar pewnie już nic nie uwarzy i będzie miał już tylko wartość muzealną- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziwidzieliśmy relację w TV - burmistrz był wniebowzięty, i co najlepsze mówił jak Bauer (tyle że po polsku) o perełce browarnictwa dolnośląskiego, jaki to skarb dla Lwówka. ochy i achy.
Mozna było odczuć wrażenie jakby samorząd wcześniej robił wszystko żeby wykurzyć Bauera z browaru (negowano za jego "panowania" wartość browaru dla regionu) a teraz nagle zmieniono zdanie... (choć oczywiście pamiętam częściowe umorzenie podatków)
przy okazji (chyba) burmistrz urwał miedziane drzwiczki od kadzi warzelnej, więc browar pewnie już nic nie uwarzy i będzie miał już tylko wartość muzealną
Comment
-
-
Powiem tak, dobrze, że jest jakieś zainteresowanie browarem w Lwówku, a nie wyburzą go pod hipermarket czy jakiś magazyn. Co do tego, że ma się w to angażować samorząd, no to nie wiem. Nie do końca sobie wyobrażam jak oni chcą to zrobić. Samorządy czy Skarb Państwa miały sie pozbywać przedsiębiorstw, za wyjątkiem tych użytku publicznego jak komunalne, czy szpitale. A tutaj chcą kupić browar - dziwne?
Co do Bauera, to należy mu się szacunek, za to, że wypromował Browar w Lwówku i piwa z tego browaru. Gdyby nie te kilka lat działalności Bauera, to nie byłoby pewnie tego tematu i łez wylewanych nad upadkiem tego browaru. Co do tego, ze popełniał błędy to też prawda, jak zresztą wielu właścicieli, prezesów małych browarów.
Miejmy nadzieję, że jeszcze piwa z Lwówka się napijemy, choć przyznaję, że ja już ją jakiś czas temu straciłem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alapi2000 Wyświetlenie odpowiedziNo cóż Polak mądry po szkodzie. A panowie burmistrz i wicemarszałek nagle się obudzili....
Comment
-
-
.....Last edited by arzy; 2008-01-18, 12:26."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Doszły mnie słuchy, że browarem interesuje sie jakiś Australijczyk. Na razie nic więcej nie wiem."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedziDoszły mnie słuchy, że browarem interesuje sie jakiś Australijczyk. Na razie nic więcej nie wiem.
Comment
-
-
A niech interesuje się każdy. I Polak , i Australuch i Pigmej z Kongo. Ważne by zagwarantował istnienie browaru tzn dalszą produkcję piwa w tym zakładzie.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
Comment