Pijmy piwa z Lwówka Śląskiego.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaro-w
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.10
    • 127

wyć się chce i wszystko

Comment

• JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

Dziś we wrocławskich wiadomościach usłyszałem, że władze Miasta Wrocławia mają zamiar kupić lwówecki browar. Ma tam powstać muzeum browaru. Piwo także ma być warzone. Wiadomość słyszałem dość pobieżnie więc mogłem coś pomieszać. W każdym razie jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Oby dobre piwo
      MM961
      4:-)

Comment

• arcy
        • 2002.07
        • 7538

Brzmi to dość dziwnie, jeszcze nie słyszałem żeby z budżetu miasta finansować muzea w innych miastach. Może chodzi o samorząd wojewódzki?

Comment

• JAckson
          🍼🍼
          • 2004.05
          • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi
          Brzmi to dość dziwnie, jeszcze nie słyszałem żeby z budżetu miasta finansować muzea w innych miastach. Może chodzi o samorząd wojewódzki?
          Być może. Zacząłem się interesować tym niusem jak zaczęli mówić o piwie
          MM961
          4:-)

Comment

• delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

Nawarzą piwa

Nawarzyć sobie piwa zamierza Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. By to osiągnąć, chce kupić zakłady piwowarskie w Lwówku Śląskim.
            W zabytkowym browarze piwo będzie warzone ma niewielką skalę, ale będzie można go spróbować...
            Najstarszy w Polsce browar zbankrutował, teraz za ponad 2,5 mln zł sprzedaje go syndyk. Przetarg będzie w lutym. To pionierskie przedsięwzięcie. Dolnośląski samorząd ma szanse stać się pierwszym w Polsce, który zajmie się browarnictwem.
            Delegacja urzędu marszałkowskiego z wicemarszałkiem na czele wizytowała nieczynny od kilku miesięcy browar.
            Urzędnicy chcą utworzyć muzeum browarnictwa. Piwo ma być warzone nie tyle w celach
            Komercyjnych, co promocyjnych. - To będzie wielka atrakcja turystyczna - przekonuje wicemarszałek Borys.
            Inicjatywie władz wojewódzkich kibicuje burmistrz Lwówka. Miejscowi piwosze, którzy pod niebiosa wychwalają lokalne piwo, już mają nazwę na nowe lwóweckie. Po prostu…marszałkowskie. Inne propozycje to „urzędowe” lub „petent”.
            Lwówecki browar zbankrutował w ubiegłym roku, jego ostatnim właścicielem był Wolfgang Bauer.
            12 miesięcy strajkował w proteście przeciw brakowi zainteresowania miejscowych piwoszy jego produktem, oraz przeciw wielkim koncernom zabijającym lokalne browary.
            Miał sporo racji. Korporacje wykończyły wszystkich lokalnych producentów piwa na Dolnym Śląsku. Browar w Lwówku był ostatni.

Reporter: Albert Bystroński
            środa, 16 stycznia 2008
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Stasiek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2007.02
              • 609

Niewielka sprzeczność jest w tym artykule:
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
              Miejscowi piwosze, którzy pod niebiosa wychwalają lokalne piwo,
              Miejscowi to chyba nie za bardzo wychwalali o czym zresztą jest parę linijek niżej:
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
              12 miesięcy strajkował w proteście przeciw brakowi zainteresowania miejscowych piwoszy jego produktem

Comment

• arcy
                • 2002.07
                • 7538

Ja się domyślam kto był tymi miejscowymi piwoszami wychwalającymi pod niebiosa.

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23926

widzieliśmy relację w TV - burmistrz był wniebowzięty, i co najlepsze mówił jak Bauer (tyle że po polsku) o perełce browarnictwa dolnośląskiego, jaki to skarb dla Lwówka. ochy i achy.

Mozna było odczuć wrażenie jakby samorząd wcześniej robił wszystko żeby wykurzyć Bauera z browaru (negowano za jego "panowania" wartość browaru dla regionu) a teraz nagle zmieniono zdanie... (choć oczywiście pamiętam częściowe umorzenie podatków)

przy okazji (chyba) burmistrz urwał miedziane drzwiczki od kadzi warzelnej, więc browar pewnie już nic nie uwarzy i będzie miał już tylko wartość muzealną
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• alapi2000
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.05
                    • 25

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                    widzieliśmy relację w TV - burmistrz był wniebowzięty, i co najlepsze mówił jak Bauer (tyle że po polsku) o perełce browarnictwa dolnośląskiego, jaki to skarb dla Lwówka. ochy i achy.

Mozna było odczuć wrażenie jakby samorząd wcześniej robił wszystko żeby wykurzyć Bauera z browaru (negowano za jego "panowania" wartość browaru dla regionu) a teraz nagle zmieniono zdanie... (choć oczywiście pamiętam częściowe umorzenie podatków)

przy okazji (chyba) burmistrz urwał miedziane drzwiczki od kadzi warzelnej, więc browar pewnie już nic nie uwarzy i będzie miał już tylko wartość muzealną
                    No cóż Polak mądry po szkodzie. A panowie burmistrz i wicemarszałek nagle się obudzili, jaka to wartość dla regionu ma browar, że podobno jeden z najstarszych w Europie, że trzeba ratować tradycję i historię. Normalnie az niedobrze się robi, jak się ich słucha. Podobnie słuchając tekstów, że Bauer przejął browar w bardzo dobrym momencie. Hahahaha razem ze szczurami, odpadającą farbą. Gdyby wtedy nie kupił browaru, mogliby go zamknąć już w 1999r. Ale teraz najlepiej zrzucic winę na tego, kto nie może się bronić. Mówię od razu nie staje w obronie Bauera, ale nie można tez całej winy zrzucić na niego. Zobaczymy czym popisze się samorząd.

Comment

• kopyr
                      • 2004.06
                      • 9475

Powiem tak, dobrze, że jest jakieś zainteresowanie browarem w Lwówku, a nie wyburzą go pod hipermarket czy jakiś magazyn. Co do tego, że ma się w to angażować samorząd, no to nie wiem. Nie do końca sobie wyobrażam jak oni chcą to zrobić. Samorządy czy Skarb Państwa miały sie pozbywać przedsiębiorstw, za wyjątkiem tych użytku publicznego jak komunalne, czy szpitale. A tutaj chcą kupić browar - dziwne?
                      Co do Bauera, to należy mu się szacunek, za to, że wypromował Browar w Lwówku i piwa z tego browaru. Gdyby nie te kilka lat działalności Bauera, to nie byłoby pewnie tego tematu i łez wylewanych nad upadkiem tego browaru. Co do tego, ze popełniał błędy to też prawda, jak zresztą wielu właścicieli, prezesów małych browarów.
                      Miejmy nadzieję, że jeszcze piwa z Lwówka się napijemy, choć przyznaję, że ja już ją jakiś czas temu straciłem.
                      blog.kopyra.com

Comment

• Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alapi2000 Wyświetlenie odpowiedzi
                        No cóż Polak mądry po szkodzie. A panowie burmistrz i wicemarszałek nagle się obudzili....
                        Burmistrz pewnie zwietrzył, że można się wpiąć w biznes, w końcu marszałek nie będzie tam jeździł i kadzi pilnował, tylko ktoś z Lwówka.

Comment

• arzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.06
                          • 2814

.....
                          Last edited by arzy; 2008-01-18, 12:26.
                          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Bractwo Piwne
                          Skład Piwa
                          Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

Doszły mnie słuchy, że browarem interesuje sie jakiś Australijczyk. Na razie nic więcej nie wiem.
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• Rolek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.08
                              • 1038

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
                              Doszły mnie słuchy, że browarem interesuje sie jakiś Australijczyk. Na razie nic więcej nie wiem.
                              Australijczycy niech się lepiej od browarów trzymają z daleka...

Comment

• Cooper
                                🍼🍼
                                • 2002.11
                                • 6056

A niech interesuje się każdy. I Polak , i Australuch i Pigmej z Kongo. Ważne by zagwarantował istnienie browaru tzn dalszą produkcję piwa w tym zakładzie.
                                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

Przetwarzanie...
                                X