Pijmy piwa z Lwówka Śląskiego.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    #481
    Chciałbym zobaczyć, jak w obecnej sytuacji na rynku i przy takim a nie innym potencjale ekonomicznym Lwówka, ci wstrętni deweloperzy rzucają się do wyścigu o działkę z browarem.

    Comment

    • Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

      #482
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robox
      Na początku artykułu babol, chodzi o Lwówek.
      Tak czy inaczej babol - browar w Lwówku najstarszy w Europie...
      Ostatnia zmiana dokonana przez Wujcio_Shaggy; 2008-09-11, 09:12.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #483
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andszcz
        Czyli co Panowie? Myślicie, że jeszcze w tym roku Lwówek powróci?
        Myślimy, że nie powróci.

        A pomysł żeby ludzie łazili po warzelni albo koło fermentowni jest idiotyczny.

        Najlepiej żeby jeszcze pochylali się nad kadziami z fermentującą brzeczką i włosy wytrząsali
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Pankracy
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2007.10
          • 2807

          #484
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          A pomysł żeby ludzie łazili po warzelni albo koło fermentowni jest idiotyczny.
          Dlaczego idiotyczny. Nie wyobrażasz sobie czego to ludzie nie chcą zobaczyć jako atrakcji turystycznej. Np. w Warszawie na ul. Koszykowej trzeba się zapisywać z wyprzedzeniem, żeby wejść do Warszawskich Wodociągów (takie podziemne piwnice przypominające starożytne cysterny gdzie jest filtrowana woda dla lewobrzeżnej części Warszawy).

          Jeżeli będą zachowane zasady BHP to czemu nie. Przykład z browarów restauracyjnych - oglądanie fermentatorów przez szybę.

          Comment

          • waldi0712
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.03
            • 28

            #485
            Nie zdziwiłbym się....

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12755

              #486
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
              Dlaczego idiotyczny. Nie wyobrażasz sobie czego to ludzie nie chcą zobaczyć jako atrakcji turystycznej. Np. w Warszawie na ul. Koszykowej trzeba się zapisywać z wyprzedzeniem, żeby wejść do Warszawskich Wodociągów (takie podziemne piwnice przypominające starożytne cysterny gdzie jest filtrowana woda dla lewobrzeżnej części Warszawy).

              Jeżeli będą zachowane zasady BHP to czemu nie. Przykład z browarów restauracyjnych - oglądanie fermentatorów przez szybę.
              Ale w ten sposób zobaczyliby NAGĄ TRADYCJĘ

              Comment

              • arcy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.07
                • 7538

                #487
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                A pomysł żeby ludzie łazili po warzelni albo koło fermentowni jest idiotyczny.
                Na Zlotach elementem programu jest zwiedzanie browaru i nikt nie uważa tego za idiotyzm.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #488
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                  Na Zlotach elementem programu jest zwiedzanie browaru i nikt nie uważa tego za idiotyzm.
                  Raz na rok rozumiem, ale nie codziennie.

                  W Żywcu też nam pokazali browar ale jak ktos chciał przekroczyć próg, przy otwartych drzwiach na warzelnie, to juz gość krzyczał.

                  Gdy sanepid wyda im zalecenia co do oprowadzania ludzi po zakładzie to im się odechce.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #489
                    Dodajmy, że w takim np. Pilznie do otwartej kadzi fermentacyjnej, teoretycznie można coś wrzucić czy napluć, na szczęście nawet Polakom takie pomysły nie przychodzą do głowy.

                    Jacer - optymistyczniej! Powiem szczerze, że wymienienie w tym kontekście Ciechana, sprawia, że trochę bardziej pozytywnie patrzę na przyszłość browaru we Lwówku Śl. Zawsze to byłby drugi browar w województwie.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #490
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robox
                      Lwówek Śląski słynął z produkcji piwa warzonego napodstawie naturalnej receptury sprzed 800 lat.
                      No, oprócz babola z Ciechanem, to chyba to zdanie jest najlepsze, błecheche:F
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • waldi0712
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.03
                        • 28

                        #491
                        Starzy piwowarzy wyrażali zgodę na wejście na fermentownię osób obcych nie pracujących na fermentowni, drożdżowni tylko wówczas gdy nie było tam brzczki ani drożdży. Pomimo, że mokugli to być pracownicy danego browaru lecz innych działów. Jak sobie poradzić z czystością bakteriologiczną , możliwością zakażeń spowodowaną samą obecnością np. wycieczki 20 osobowej. Zaznaczam , że każdy pracownik browaru musi poddać się badaniom na nosicielstwo przeróżnych bakterii i posidać tzw. Książeczkę zdrowia aktualizowaną 1 raz w roku. I to by było na tyle. Cześć dobrym pomysłom!

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12755

                          #492
                          o czym ta dyskusja, ten browar jest zamknięty! zbudźcie się! Pojawiła się plotka, że ktoś ma na ten browar chęć, co nie oznacza, że w kadziach coś pływa! Spokojnie, książeczki zdrowia zostawcie w domu!
                          W ogóle kadzie zaraz mogą być zlicytowane.
                          Proponuje zejść na ziemię.
                          Władze Lwówka, władze województwa radzą, co oznacza że najprawdopodobniej tradycyjnie sp...rzą sprawę. Więc nie obawiajcie się, że Wam do lwóweckiej kadzi wpadnie włos!

                          Comment

                          • lwowekslaski
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.08
                            • 88

                            #493
                            Pan Eugeniusz Braniewski nie jest historykiem i nigdy nim nie był! Pracował w PZU to tak dla informacji. Nie wiem co z browarem w dalszym ciągu UM nie kwapi się tak naprawdę do jego zakupu o czym świadczą 3 przetargi i ciagle coś. To nie zdążyli to nie wiedzieli i taka spychologia. Także nie wiem co napisać na www.lwowekslaski.net ale coś trzeba

                            Comment

                            • darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12755

                              #494
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lwowekslaski
                              Pan Eugeniusz Braniewski nie jest historykiem i nigdy nim nie był! Pracował w PZU to tak dla informacji. Nie wiem co z browarem w dalszym ciągu UM nie kwapi się tak naprawdę do jego zakupu o czym świadczą 3 przetargi i ciagle coś. To nie zdążyli to nie wiedzieli i taka spychologia. Także nie wiem co napisać na www.lwowekslaski.net ale coś trzeba
                              Jak mi się wydaje, to władze Lwówka liczą na Urząd Marszałkowski Woj. Dolnośląskiego, albo nawet prywatnego przedsiebiorcy. W zamian pozwolą na objęcie przez browar honorowego patronatu nad przyszłymi dożynkami.

                              Potobna sytuacja panowała w Nachodzie. Będący w 1998 roku na skraju bankructwa browar był wyceniony na jedynie 15 mln koron. Miasto stało się jego właścicielem i dziś (po 10 latach) zamierza go sprzedac. Chętni oferują 150 mln koron!

                              Czy taka rzecz może się stać we Lwówku? Oczywiście nie. Niestety mentalnie władze na "ziemiach wyzyskanych" nie są przygotowane do tego typu inwestycji. Cywilizacyjna zadyszka i tyle.
                              Pozostało czekać na jakiegoś inwestora prywatnego.
                              Czy taki się znajdzie. Najprawdopodobniej nie.

                              Co zatem robią władze? Oczywiście czekają. To jest najlepsze opowiadać o walorach browaru, do czasu aż zapomną o nim wszyscy.
                              Skoro burmistrz chce browaru z muzeum, to czemu nie stara się na to o pieniądze pochodzących z funduszy transgranicznych. Może mógłby swoim pomysłem zainteresować miasta partnerskie z Czech i Niemiec. Albo wynajmie specjalną firmę, która sporządzi odpowiedni plan ratowania przedsiębiorstwa i je przejmie. Można zaciągnąć kredyt, szukać partnera prywatnego do współfinansowania.
                              Jeśli zaś burmistrz /nie wiem czy kontaktujecie się z nim, czy czasami jak to często bywa w "terenie" nie obraził się na lokalne media/ będzie się bronił przed inwestycją pod pozorem innych ważnych wydatków, oznaczać to będzie, że w ogóle nie wierzy w sens i opłacalność tej inwestycji. I tak moim zdaniem będzie.

                              Comment

                              • andszcz
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2008.07
                                • 310

                                #495
                                Może jednak coś się ruszy... Radków stał o wiele dłużej nieczynny i jego stan jest o wiele wiele gorszy, a jednak Czesi zdecydowali się tam inwestować. A propos, ruszyło tam coś,czy póki co tylko deklaracje?
                                "Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...