Pijmy piwa z Lwówka Śląskiego.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    Chciałbym zobaczyć, jak w obecnej sytuacji na rynku i przy takim a nie innym potencjale ekonomicznym Lwówka, ci wstrętni deweloperzy rzucają się do wyścigu o działkę z browarem.

    Comment

    • Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robox Wyświetlenie odpowiedzi
      Na początku artykułu babol, chodzi o Lwówek.
      Tak czy inaczej babol - browar w Lwówku najstarszy w Europie...
      Last edited by Wujcio_Shaggy; 2008-09-11, 09:12.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andszcz Wyświetlenie odpowiedzi
        Czyli co Panowie? Myślicie, że jeszcze w tym roku Lwówek powróci?
        Myślimy, że nie powróci.

        A pomysł żeby ludzie łazili po warzelni albo koło fermentowni jest idiotyczny.

        Najlepiej żeby jeszcze pochylali się nad kadziami z fermentującą brzeczką i włosy wytrząsali
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Pankracy
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2007.10
          • 2797

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          A pomysł żeby ludzie łazili po warzelni albo koło fermentowni jest idiotyczny.
          Dlaczego idiotyczny. Nie wyobrażasz sobie czego to ludzie nie chcą zobaczyć jako atrakcji turystycznej. Np. w Warszawie na ul. Koszykowej trzeba się zapisywać z wyprzedzeniem, żeby wejść do Warszawskich Wodociągów (takie podziemne piwnice przypominające starożytne cysterny gdzie jest filtrowana woda dla lewobrzeżnej części Warszawy).

          Jeżeli będą zachowane zasady BHP to czemu nie. Przykład z browarów restauracyjnych - oglądanie fermentatorów przez szybę.

          Comment

          • waldi0712
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.03
            • 28

            Nie zdziwiłbym się....

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12561

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
              Dlaczego idiotyczny. Nie wyobrażasz sobie czego to ludzie nie chcą zobaczyć jako atrakcji turystycznej. Np. w Warszawie na ul. Koszykowej trzeba się zapisywać z wyprzedzeniem, żeby wejść do Warszawskich Wodociągów (takie podziemne piwnice przypominające starożytne cysterny gdzie jest filtrowana woda dla lewobrzeżnej części Warszawy).

              Jeżeli będą zachowane zasady BHP to czemu nie. Przykład z browarów restauracyjnych - oglądanie fermentatorów przez szybę.
              Ale w ten sposób zobaczyliby NAGĄ TRADYCJĘ

              Comment

              • arcy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.07
                • 7538

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                A pomysł żeby ludzie łazili po warzelni albo koło fermentowni jest idiotyczny.
                Na Zlotach elementem programu jest zwiedzanie browaru i nikt nie uważa tego za idiotyzm.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi
                  Na Zlotach elementem programu jest zwiedzanie browaru i nikt nie uważa tego za idiotyzm.
                  Raz na rok rozumiem, ale nie codziennie.

                  W Żywcu też nam pokazali browar ale jak ktos chciał przekroczyć próg, przy otwartych drzwiach na warzelnie, to juz gość krzyczał.

                  Gdy sanepid wyda im zalecenia co do oprowadzania ludzi po zakładzie to im się odechce.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    Dodajmy, że w takim np. Pilznie do otwartej kadzi fermentacyjnej, teoretycznie można coś wrzucić czy napluć, na szczęście nawet Polakom takie pomysły nie przychodzą do głowy.

                    Jacer - optymistyczniej! Powiem szczerze, że wymienienie w tym kontekście Ciechana, sprawia, że trochę bardziej pozytywnie patrzę na przyszłość browaru we Lwówku Śl. Zawsze to byłby drugi browar w województwie.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robox Wyświetlenie odpowiedzi
                      Lwówek Śląski słynął z produkcji piwa warzonego napodstawie naturalnej receptury sprzed 800 lat.
                      No, oprócz babola z Ciechanem, to chyba to zdanie jest najlepsze, błecheche:F
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • waldi0712
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.03
                        • 28

                        Starzy piwowarzy wyrażali zgodę na wejście na fermentownię osób obcych nie pracujących na fermentowni, drożdżowni tylko wówczas gdy nie było tam brzczki ani drożdży. Pomimo, że mokugli to być pracownicy danego browaru lecz innych działów. Jak sobie poradzić z czystością bakteriologiczną , możliwością zakażeń spowodowaną samą obecnością np. wycieczki 20 osobowej. Zaznaczam , że każdy pracownik browaru musi poddać się badaniom na nosicielstwo przeróżnych bakterii i posidać tzw. Książeczkę zdrowia aktualizowaną 1 raz w roku. I to by było na tyle. Cześć dobrym pomysłom!

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12561

                          o czym ta dyskusja, ten browar jest zamknięty! zbudźcie się! Pojawiła się plotka, że ktoś ma na ten browar chęć, co nie oznacza, że w kadziach coś pływa! Spokojnie, książeczki zdrowia zostawcie w domu!
                          W ogóle kadzie zaraz mogą być zlicytowane.
                          Proponuje zejść na ziemię.
                          Władze Lwówka, władze województwa radzą, co oznacza że najprawdopodobniej tradycyjnie sp...rzą sprawę. Więc nie obawiajcie się, że Wam do lwóweckiej kadzi wpadnie włos!

                          Comment

                          • lwowekslaski
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.08
                            • 88

                            Pan Eugeniusz Braniewski nie jest historykiem i nigdy nim nie był! Pracował w PZU to tak dla informacji. Nie wiem co z browarem w dalszym ciągu UM nie kwapi się tak naprawdę do jego zakupu o czym świadczą 3 przetargi i ciagle coś. To nie zdążyli to nie wiedzieli i taka spychologia. Także nie wiem co napisać na www.lwowekslaski.net ale coś trzeba

                            Comment

                            • darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12561

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lwowekslaski Wyświetlenie odpowiedzi
                              Pan Eugeniusz Braniewski nie jest historykiem i nigdy nim nie był! Pracował w PZU to tak dla informacji. Nie wiem co z browarem w dalszym ciągu UM nie kwapi się tak naprawdę do jego zakupu o czym świadczą 3 przetargi i ciagle coś. To nie zdążyli to nie wiedzieli i taka spychologia. Także nie wiem co napisać na www.lwowekslaski.net ale coś trzeba
                              Jak mi się wydaje, to władze Lwówka liczą na Urząd Marszałkowski Woj. Dolnośląskiego, albo nawet prywatnego przedsiebiorcy. W zamian pozwolą na objęcie przez browar honorowego patronatu nad przyszłymi dożynkami.

                              Potobna sytuacja panowała w Nachodzie. Będący w 1998 roku na skraju bankructwa browar był wyceniony na jedynie 15 mln koron. Miasto stało się jego właścicielem i dziś (po 10 latach) zamierza go sprzedac. Chętni oferują 150 mln koron!

                              Czy taka rzecz może się stać we Lwówku? Oczywiście nie. Niestety mentalnie władze na "ziemiach wyzyskanych" nie są przygotowane do tego typu inwestycji. Cywilizacyjna zadyszka i tyle.
                              Pozostało czekać na jakiegoś inwestora prywatnego.
                              Czy taki się znajdzie. Najprawdopodobniej nie.

                              Co zatem robią władze? Oczywiście czekają. To jest najlepsze opowiadać o walorach browaru, do czasu aż zapomną o nim wszyscy.
                              Skoro burmistrz chce browaru z muzeum, to czemu nie stara się na to o pieniądze pochodzących z funduszy transgranicznych. Może mógłby swoim pomysłem zainteresować miasta partnerskie z Czech i Niemiec. Albo wynajmie specjalną firmę, która sporządzi odpowiedni plan ratowania przedsiębiorstwa i je przejmie. Można zaciągnąć kredyt, szukać partnera prywatnego do współfinansowania.
                              Jeśli zaś burmistrz /nie wiem czy kontaktujecie się z nim, czy czasami jak to często bywa w "terenie" nie obraził się na lokalne media/ będzie się bronił przed inwestycją pod pozorem innych ważnych wydatków, oznaczać to będzie, że w ogóle nie wierzy w sens i opłacalność tej inwestycji. I tak moim zdaniem będzie.

                              Comment

                              • andszcz
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2008.07
                                • 310

                                Może jednak coś się ruszy... Radków stał o wiele dłużej nieczynny i jego stan jest o wiele wiele gorszy, a jednak Czesi zdecydowali się tam inwestować. A propos, ruszyło tam coś,czy póki co tylko deklaracje?
                                "Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X