Pijmy piwa z Lwówka Śląskiego.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

Etki ładne acz co potwierdzą nawet czytający językiem Braila skopiowane z et ciechanowskich takich sprzed kilku lat. Wiem że właściciel ma do tego prawo ale nasuwa się pytanie - po co ? Chyba zależy mu na różnorodności i orginalności ?
    Na etach ewidentnie jest lew a nie gryf czyli skrzyżowanie ciała lwa z głową i skrzydłami orła a ten (choć nie jestem heraldykiem) pasuje mi bardziej do terenów Pomorza czy Kaszub a nie Dolnego Śląska.
    Ładna czcionka marki piwa , ładny rysunek lwóweckiego ratusza(?) , szkoda że nie ma kontynuacji poprzedniego logo browaru czyli tarczy z czarnym orłem śląskim i koroną nad nią. Obecne logo z lwem kojarzy mi się również z Ciechanowem tzn starym logo Machlejda (siedzący lew opierający łapę na tarczy), inicjały JM będące (najprawdopodobniej) inicjałami właściciela też są lekko dyskusyjne ale zakładając że to chyba jedyne a na pewno nieliczne lwśród innych browarów logo takowe zawierające - owa dyskusyjność może być wytłumaczona.
    Cieszy nazwa miasta jako marka piwa a więc jego promowanie (w przeciwiweństwie do wielu marek piw z małych browarów będących "totalnie od czapy" i nic nie mówiących w sumie).
    Rozumiem że browar dopiero w rozruchu i musi robic to z rozwagą i z przemyslaną strategią ale było by fajnie gdybby odtworzono tradycyjne lwóweckie marki piw jak Książęce , Basztowe czy lekkie Ciemne. Poprzestanie na na masowych mocno podvoltowanych pilsach 6,2 i 7,2 % to wg mnie pójście na łatwiznę ale - podkreślam - takie piwa "na bezpieczny początek dzialalności" są zrozumiałe.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Cooper
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

pomyłkowy post do usunięcia (prośba do admina)
      Last edited by Cooper; 2009-05-24, 14:17.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• wrojtek
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.11
        • 377

Jedyne oryginalne piwo z Browaru w Lwówku Śląskim

Koszmar pt. Stare Dzieje Książęce nadal nie może opuścić mózgów chłopaków z Ciechanowa

Comment

• lwowekslaski
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.08
          • 88

W browarze trwają prace budowlane, kilkadziesiąt zdjęć można zobaczyć klikając: Remont browaru we Lwówku Śląskim

Comment

• darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12563

Co do parametrów na etykiet można wyrazić nadzieję, że jest to projekt oparty na Ciechanie i oryginał będzie miał inny woltaż /mam nadzieję/.

Comment

• Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
              Podobieństwo do ciechanowskich etykiet nie jest zamierzone
              Z tego natomiast co a wiem, podobieństwo jest jak najbardziej zamierzone

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lwowekslaski Wyświetlenie odpowiedzi
              Jako pierwsi poznaliśmy także nowy herb Browaru Lwówek 1209
              A nie pierwsi, bo na koszulkach Warsztatowych to logo jest już od 9 maja
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• silvian
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.08
                • 727

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika granat862 Wyświetlenie odpowiedzi
                Przypominaja mi trochę etykiety Ciechana.
                Ale podobają mi się
                Takie same jak ciechan tylko, że trochę inne To chyba takie pokazanie klientowi kto tym wszystkim zarządza.
                Last edited by silvian; 2009-05-24, 19:40.
                "Niech zatrwożą się niewierni, przyjaciele, na sztorc kosa..."

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                  Etki ładne acz co potwierdzą nawet czytający językiem Braila skopiowane z et ciechanowskich takich sprzed kilku lat. Wiem że właściciel ma do tego prawo ale nasuwa się pytanie - po co ?
                  Odpowiedź jest prosta - w Lwówku będzie wykorzystywana etykieciarka z Ciechanowa.
                  Etykiety bardzo ładne. Powiem więcej bardziej dopracowane niż te z Ciechana.
                  A i to jest ewidentnie lew, a nie żaden Gryf czy inny Sfinks.

Dołączam się do lamentów nad zbyt wysoką zawartością alkoholu. Jestem prawie pewny, że to nie jest błąd w druku. Dokładam swój głos do tego, aby obniżyć zawartość alkoholu. I to nie do 5,8%, a do 5,0 lub 4,8%. Tego na polskim rynku brakuje, a niszę tę zapełniają czeskie 11-tki i 10-tki.

Edit: rzeczywiście napis o jedynym piwie jest IMO niepotrzebny. Jeszcze jedno chyba bardziej prawidłowo byłoby "Piwo Jasne Niepasteryzowane".
                  Last edited by kopyr; 2009-05-24, 20:10.
                  blog.kopyra.com

Comment

• Pankracy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2007.10
                    • 2797

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dołączam się do lamentów nad zbyt wysoką zawartością alkoholu. Jestem prawie pewny, że to nie jest błąd w druku. Dokładam swój głos do tego, aby obniżyć zawartość alkoholu. I to nie do 5,8%, a do 5,0 lub 4,8%. Tego na polskim rynku brakuje, a niszę tę zapełniają czeskie 11-tki i 10-tki.
                    Tak tak trzeba o to apelować zanim ruszy produkcja. Lwówek powinien na Dolnym Śląsku oprócz koncerniaków powalczyć z czeskimi piwami. Zamiast mózgotrzepów lepsze byłyby dobrze chmielone piwa lekkie o zawartości alk. 4,0 - 5,0 % obj.

Comment

• kopyr
                      • 2004.06
                      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                      Tak tak trzeba o to apelować zanim ruszy produkcja.
                      Piszta ludzie, piszta.
                      blog.kopyra.com

Comment

• piotrg
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.05
                        • 59

Dołączam się do apelu o "lekkie" piwo. Sam robie piwo i dosyć często robię 8-10BLG -> 2,5-3,5% i to jest to czego mi trzeba. Wypijam 3 piwa wieczorem i jestem w stanie coś jeszcze zrobić. Mozgojebów na rynku jest wystarczająco a ich "smakosze" poza stosunkiem %/cena nic nie biorą pod uwagę.
                        Nie znaczy to że jestem wrogiem piw mocniejszych, bo koźlaki i klasztorne lubię, ale "jasne super mocne" to hańba.
                        FemtoBrowar
                        http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

Comment

• Cooper
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6056

cytat z zamieszonej strony www.LwowekSlaski.net :

"Każda butelka po swojej przeciwnej stronie będzie posiadała drugą etykietę przedstawiającą herb browaru."

Nie rozumiem. Herb browaru jest na krawatce a autorowi wynika że chodzi o kontretykietę a tej nie pokazano tutaj. Albo więc koleś totalnie się pogubił w opisie nie znając kolekcjonerskiej terminologii (to najprawdopodobniejsza wersja) albo wynika że ów herb bedzie w 2 miejscach tzn na krawatce i owej niepokazanej "drugiej etykiecie na przeciwnej stronie" a to było by bez sensu. Pozatym na etach głównych widzę kody kreskowe a te umieszcza się właśnie na kontrach więc nie mam pojęcia co owe "przeciwne" etykiety miałyby by zawierać
                          Wracając jeszcze do starego herbu to przeglądając stare etykiety PPF przypomnialem sobie o wcześniejszym logo browaru (będącym co prawda raczej herbem miejskim ale pod dodaniu daty 1209 pełniącym również funkcję logo browaru) czyli tarczy z lewą połową z lwem w koronie i prawą z orłem "szachowym". Logo to funkcjonowało juz przed wojną na etykietach i ogolnie materialach reklamowych browaru i myslę że po lekkim - jak to się modnie mówi - odświeżeniu tego znaku mógłby on całkiem ładnie wyglądać na współczesnych etykietach. Ponizej dla zainteresowanych acz nie kojarzących o czym pisze zamieszczam jego wizerunek wykorzystując fragment jednej z etykiet jaką zamieścił Darek99.
                          Attached Files

Comment

• andszcz
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2008.07
                            • 310

Orientuje się ktoś jaka ma być orientacyjna cena piwa? No i kto w końcu będzie produkował - Lwówek czy Ciechan. Sądząc po zdjęciach do zakończenia remontu jeszcze trochę, a więc tym bardziej do warzenia! Oświeci ktoś?
                            "Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)

Comment

• artur2
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2008.02
                              • 535

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              Piszta ludzie, piszta.
                              Piszemy: Mniej alkoholu, więcej smaku !
                              Mniej alkoholu, więcej smaku !
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• darekd
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍺🍺🍺
                                • 2003.02
                                • 12563

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                                Tak tak trzeba o to apelować zanim ruszy produkcja. Lwówek powinien na Dolnym Śląsku oprócz koncerniaków powalczyć z czeskimi piwami. Zamiast mózgotrzepów lepsze byłyby dobrze chmielone piwa lekkie o zawartości alk. 4,0 - 5,0 % obj.
                                a raczej wspólnie z markami czeskimi kreować modę na dobre piwa o niskiej zawartości alkoholu wbrew koncernowej bylejakości. Uważam, że stosunkowa duża dostępność piw czeskich na Dolnym Śląsku powoduje generalnie wzrost zainteresowania piwami innymi niż koncernowe.
                                Etykieta ma jeszcze jedną zaletę /też dla Lwówka/. Wizerunek bodaj ratusza promuje miasto, zaś browar uwiarygadnia jako producenta lokalnego.

Comment

Przetwarzanie...
                                X