Nad fermentującą brzeczką unosi się warstwa CO2, żaden organizm żywy nie lubi oddychać CO2 więc nic tam nie wleci.
Pijmy piwa z Lwówka Śląskiego.
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Dzięki. Zmierzam do tego: czy górna warstwa brzeczki z dolną fermentacją w takiej otwartej kadzi jest całkowicie klarowna?
P.S. Ale muszki owocowe to CO2 chyba wręcz przyciąga czy jak to z nimi jest?Last edited by radecki; 2012-05-16, 09:56."Pijcie piwo, jedzcie śledzie, wyglądajcie jak niedźwiedzie" - napis w korytarzu Działu Zbytu Browaru Piastowskiego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radecki Wyświetlenie odpowiedziDzięki. Zmierzam do tego: czy górna warstwa brzeczki z dolną fermentacją w takiej otwartej kadzi jest całkowicie klarowna?
P.S. Ale muszki owocowe to CO2 chyba wręcz przyciąga czy jak to z nimi jest?
Zaciągnij się CO2 to zobaczysz czy lubią.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Klarowna to znaczy bez warstwy piany skoro drożdże są na dole.
A z tymi muszkami to mam chyba inne doświadczenia. Martwych na powierzchni fermentującej cieczy (dowolnej) zawsze widuję pełno."Pijcie piwo, jedzcie śledzie, wyglądajcie jak niedźwiedzie" - napis w korytarzu Działu Zbytu Browaru Piastowskiego
Comment
-
-
Tak wygląda fermentujące piwo: http://www.browar.biz/galeria.php?id=8950Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziTak wygląda fermentujące piwo..."Pijcie piwo, jedzcie śledzie, wyglądajcie jak niedźwiedzie" - napis w korytarzu Działu Zbytu Browaru Piastowskiego
Comment
-
-
Jeśli moje wiadomości są prawidłowe to taka dolna fermentacja w otwartym naczyniu w warunkach domowych się raczej nie uda. W browarze, jak widać, nie ma z tym problemu. Na czym polega różnica?"Pijcie piwo, jedzcie śledzie, wyglądajcie jak niedźwiedzie" - napis w korytarzu Działu Zbytu Browaru Piastowskiego
Comment
-
-
Chciałbym usystematyzować swoją wiedzę na temat piw z Lwówka, tzn. które piwa są utrwalone, a które nie?"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radecki Wyświetlenie odpowiedziJeśli moje wiadomości są prawidłowe to taka dolna fermentacja w otwartym naczyniu w warunkach domowych się raczej nie uda. W browarze, jak widać, nie ma z tym problemu. Na czym polega różnica?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Dzięki, sprawa wyjaśniona, nie drążę bo rzeczywiście lekko zaczyna to odbiegać od tematu wątku. A żeby się go jednak trzymać to chciałem zapytać o to, jak w browarze tej wielkości co Lwówek warzy się różne gatunki piwa - dla każdego jest oddzielna "linia" (kadzie zacierne, filtracyjne, kotły itd.), czy wszystkie gatunki powstają w tych samych urządzeniach, tylko robione są na zmianę?"Pijcie piwo, jedzcie śledzie, wyglądajcie jak niedźwiedzie" - napis w korytarzu Działu Zbytu Browaru Piastowskiego
Comment
-
-
W tych samych. W domu też używasz tego samego garnka aby ugotowac rosół, barszcz i grochówkęMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
O tyle złe porównanie, że w domu na każdy obiad nie jest podawany do wyboru rosół, barszcz albo grochówka.
Chętnie bym zwiedził browar w Lwówku w ramach weekendowej wycieczki, jak się zbierze jakaś grupa to może uda mi się podłączyć."Pijcie piwo, jedzcie śledzie, wyglądajcie jak niedźwiedzie" - napis w korytarzu Działu Zbytu Browaru Piastowskiego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedziChciałbym usystematyzować swoją wiedzę na temat piw z Lwówka, tzn. które piwa są utrwalone, a które nie?
Lwówek:
- Książęcy - nieutrwalone
- BELG - nieutrwalone
- Koźlik - żadnej informacji na etykiecie (nieładnie ;p)
Przy okazji druga połowa Piw Regionów.
Ciechan:
- Wyborne - nieutrwalone
- Lagerowe - utrwalone
- Pszeniczne - pasteryzowane
- Miodowe - pasteryzowane
O ile pamiętam "czerwone" wersje są także nieutrwalone, ale zweryfikować nie mogę. Maliny jeszcze nie widziałem.--------------------
--------------------
"Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ksy Wyświetlenie odpowiedziDane z butelek obecnie na sklepie:
Lwówek:
- Książęcy - nieutrwalone
- BELG - nieutrwalone
- Koźlik - żadnej informacji na etykiecie (nieładnie ;p)
Przy okazji druga połowa Piw Regionów.
Ciechan:
- Wyborne - nieutrwalone
- Lagerowe - utrwalone
- Pszeniczne - pasteryzowane
- Miodowe - pasteryzowane
O ile pamiętam "czerwone" wersje są także nieutrwalone, ale zweryfikować nie mogę. Maliny jeszcze nie widziałem.
Tak na marginesie, mnie chodzi o piwa na których nie ma żadnej informacji.
Czerwony nieutrwalony.Last edited by arzy; 2012-05-16, 13:44."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedziJeszcze Wrocławskie.
Tak na marginesie, mnie chodzi o piwa na których nie ma żadnej informacji.
Czerwony nieutrwalony.--------------------
--------------------
"Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "
Comment
-
Comment