Pijmy piwa z Lwówka Śląskiego.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Nad fermentującą brzeczką unosi się warstwa CO2, żaden organizm żywy nie lubi oddychać CO2 więc nic tam nie wleci.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • radecki
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.05
      • 7

      Dzięki. Zmierzam do tego: czy górna warstwa brzeczki z dolną fermentacją w takiej otwartej kadzi jest całkowicie klarowna?

      P.S. Ale muszki owocowe to CO2 chyba wręcz przyciąga czy jak to z nimi jest?
      Last edited by radecki; 2012-05-16, 09:56.
      "Pijcie piwo, jedzcie śledzie, wyglądajcie jak niedźwiedzie" - napis w korytarzu Działu Zbytu Browaru Piastowskiego

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radecki Wyświetlenie odpowiedzi
        Dzięki. Zmierzam do tego: czy górna warstwa brzeczki z dolną fermentacją w takiej otwartej kadzi jest całkowicie klarowna?

        P.S. Ale muszki owocowe to CO2 chyba wręcz przyciąga czy jak to z nimi jest?
        Nie rozumiem pytania, co to znaczy klarowna?

        Zaciągnij się CO2 to zobaczysz czy lubią.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • radecki
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.05
          • 7

          Klarowna to znaczy bez warstwy piany skoro drożdże są na dole.

          A z tymi muszkami to mam chyba inne doświadczenia. Martwych na powierzchni fermentującej cieczy (dowolnej) zawsze widuję pełno.
          "Pijcie piwo, jedzcie śledzie, wyglądajcie jak niedźwiedzie" - napis w korytarzu Działu Zbytu Browaru Piastowskiego

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            Tak wygląda fermentujące piwo: http://www.browar.biz/galeria.php?id=8950
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • radecki
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.05
              • 7

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Tak wygląda fermentujące piwo...
              Czyli przy dolnej fermentacji też się tworzy piana na górze, pytałem bo wszędzie się pisze o gromadzeniu się drożdży na dole.
              "Pijcie piwo, jedzcie śledzie, wyglądajcie jak niedźwiedzie" - napis w korytarzu Działu Zbytu Browaru Piastowskiego

              Comment

              • radecki
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.05
                • 7

                Jeśli moje wiadomości są prawidłowe to taka dolna fermentacja w otwartym naczyniu w warunkach domowych się raczej nie uda. W browarze, jak widać, nie ma z tym problemu. Na czym polega różnica?
                "Pijcie piwo, jedzcie śledzie, wyglądajcie jak niedźwiedzie" - napis w korytarzu Działu Zbytu Browaru Piastowskiego

                Comment

                • arzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.06
                  • 2814

                  Chciałbym usystematyzować swoją wiedzę na temat piw z Lwówka, tzn. które piwa są utrwalone, a które nie?
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radecki Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jeśli moje wiadomości są prawidłowe to taka dolna fermentacja w otwartym naczyniu w warunkach domowych się raczej nie uda. W browarze, jak widać, nie ma z tym problemu. Na czym polega różnica?
                    Załóz wątek w odpowiednim dziale. Uda się, nieraz fermentowałem z uchylonym deklem.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • radecki
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.05
                      • 7

                      Dzięki, sprawa wyjaśniona, nie drążę bo rzeczywiście lekko zaczyna to odbiegać od tematu wątku. A żeby się go jednak trzymać to chciałem zapytać o to, jak w browarze tej wielkości co Lwówek warzy się różne gatunki piwa - dla każdego jest oddzielna "linia" (kadzie zacierne, filtracyjne, kotły itd.), czy wszystkie gatunki powstają w tych samych urządzeniach, tylko robione są na zmianę?
                      "Pijcie piwo, jedzcie śledzie, wyglądajcie jak niedźwiedzie" - napis w korytarzu Działu Zbytu Browaru Piastowskiego

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        W tych samych. W domu też używasz tego samego garnka aby ugotowac rosół, barszcz i grochówkę
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • radecki
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.05
                          • 7

                          O tyle złe porównanie, że w domu na każdy obiad nie jest podawany do wyboru rosół, barszcz albo grochówka.

                          Chętnie bym zwiedził browar w Lwówku w ramach weekendowej wycieczki, jak się zbierze jakaś grupa to może uda mi się podłączyć.
                          "Pijcie piwo, jedzcie śledzie, wyglądajcie jak niedźwiedzie" - napis w korytarzu Działu Zbytu Browaru Piastowskiego

                          Comment

                          • ksy
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2011.07
                            • 280

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
                            Chciałbym usystematyzować swoją wiedzę na temat piw z Lwówka, tzn. które piwa są utrwalone, a które nie?
                            Dane z butelek obecnie na sklepie:
                            Lwówek:
                            - Książęcy - nieutrwalone
                            - BELG - nieutrwalone
                            - Koźlik - żadnej informacji na etykiecie (nieładnie ;p)

                            Przy okazji druga połowa Piw Regionów.
                            Ciechan:
                            - Wyborne - nieutrwalone
                            - Lagerowe - utrwalone
                            - Pszeniczne - pasteryzowane
                            - Miodowe - pasteryzowane

                            O ile pamiętam "czerwone" wersje są także nieutrwalone, ale zweryfikować nie mogę. Maliny jeszcze nie widziałem.
                            --------------------
                            --------------------
                            "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

                            Comment

                            • arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ksy Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dane z butelek obecnie na sklepie:
                              Lwówek:
                              - Książęcy - nieutrwalone
                              - BELG - nieutrwalone
                              - Koźlik - żadnej informacji na etykiecie (nieładnie ;p)

                              Przy okazji druga połowa Piw Regionów.
                              Ciechan:
                              - Wyborne - nieutrwalone
                              - Lagerowe - utrwalone
                              - Pszeniczne - pasteryzowane
                              - Miodowe - pasteryzowane

                              O ile pamiętam "czerwone" wersje są także nieutrwalone, ale zweryfikować nie mogę. Maliny jeszcze nie widziałem.
                              Jeszcze Wrocławskie.

                              Tak na marginesie, mnie chodzi o piwa na których nie ma żadnej informacji.

                              Czerwony nieutrwalony.
                              Last edited by arzy; 2012-05-16, 13:44.
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

                              Comment

                              • ksy
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2011.07
                                • 280

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
                                Jeszcze Wrocławskie.

                                Tak na marginesie, mnie chodzi o piwa na których nie ma żadnej informacji.

                                Czerwony nieutrwalony.
                                Przegapiłem Wrocławskie . Ale niestety na wrocławskim też nie ma żadnej informacji.
                                --------------------
                                --------------------
                                "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X