Jakie zmiany pomoglyby polskiemu rynkowi piwnemu.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marco
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.04
    • 100

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Ja to się będę upierał przy dwóch zmianach:

-zakaz wyłączności w lokalach (co nie pozwala właścicielom eksperymentować)
    -ogranicznie przez urząd antymonopolowy maksymalnego udziału w rynku do 15 % dla jednej spółki

W akcyzie bym nie grzebał, bo jak Krzysiu już poniekąd stwierdził: prostsza być nie może. Jest ekstrakt jest i podatek. Ewentualnie możnaby ograniczyć ilość dodatków niesłodowanych w piwach - od razu byłyby smaczniejsze.
    Co do zakazu wyłączności to takowy istnieje, o czym mówi Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów potocznie zwana Ustawą antymonopolową. Tyle tylko że browary jej nie przestrzegają. Bo jak im udowodnić że zabraniają sprzedaży innego piwa w lokalach?
    Moim zdaniem nie tutaj tkwi problem. To właściciele barów są pazerni na kasę i podpisują umowy "o współpracy" z browarami, które dopłacają im do każdego sprzedanego piwa, dają meble, ogródki piwne, lodówki, promocje itp. W cywilizowanych krajach browar co najwyżej udziela kredytu na zakup tego sprzętu, a nie rozdaje go klientom w zamian za sprzedaż koncernówek.
    Ja myślę sobie że ważna jest promocja małych browarów przede wszystkim poprzez "pracę u podstaw", czyli uświadamianie znajomych że piwo z małego, regionalnego browaru (i najczęściej tańsze) jest lepsze od koncernowego. Sam tak robię i widzę tego efekty. Poza tym liczy się dostępność. Nigdy nie piłem piwa z browaru EDI, bo nie jeżdżę w okolice gdzie jest ono dostępne. Noteckie piłem sporadycznie aż do czasu kiedy browar udostępnił zakupy przez internet, więc chyba jak ktoś chce sprzedać to może? A może jest tak, że właściciele małych browarów nie zdają sobie sprawy z jakości swojego piwa i poddali się w przedbiegach?

Comment

• marco
      • 2005.04
      • 100

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
      Nie myślałem, że do tego dojdzie, ale popieram rozwiązanie proponowane przez Zythuma. Skoro sieci komórkowe muszą udostępniać swoją infrastrukturę operatorom wirtualnym, to dlaczego browary nie miałyby podzielić się lodówkami?
      Dlatego że operatorzy wirtualni płacą grubą kasę sieciom komórkowym za udostępnienie infrastruktury. Chyba nie myślisz że browary, które wyłożyły pieniądze na lodówki podzielą sie nimi za darmo z mniejszymi?
      Takie rzeczy to tylko w ZUSie.

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marco
        Dlatego że operatorzy wirtualni płacą grubą kasę sieciom komórkowym za udostępnienie infrastruktury. Chyba nie myślisz że browary, które wyłożyły pieniądze na lodówki podzielą sie nimi za darmo z mniejszymi?
        Otóż nie tylko. Coca-cola aby uniknąć wielkiej kary nałożonej przez Komisję Europejską za praktyki monopolistyczne (m.in. umowy na wyłącznosć) została zobowiazana do udostępniania swojej powierzchni w lodówce (bodajże 20%) dla produktów konkurencji pod warunkiem, że w danym punkcie handlowym znajduje się tylko lodówka Coca-Coli. Jak jest z realizacją tego nakazu tu już głowa PH C-C żeby właścieilowi sklepu nie przychodziły głupie pomysły do głowy.
        blog.kopyra.com

Comment

• arcy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.07
          • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marco
          Za darmo nie. Ale przy sensownej stawce nadal małym by się to opłacało.

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23926

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wedge7
            Najfajniejsze w tym tekście jest porównanie na zasadzie tabeli: jasno, czytelnie i klarownie.
            Można by rzeczywiście pokusić się o zrobienie czegoś takiego i zamieszczenie na głównej stronie w widocznym miejscu.
            jak zwykle pozostaje pytanie retoryczne, kto tym się zajmie?
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Jak to kto? Autor pomysłu. Jak nie chce, to się go rozstrzela.

Może wtedy ilość głupich pomysłów do realizacji za publiczne pieniądze, ulegnie znacznemu zmniejszeniu.

Comment

• wedge7
                • 2007.01
                • 217

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Jak to kto? Autor pomysłu. Jak nie chce, to się go rozstrzela.

Może wtedy ilość głupich pomysłów do realizacji za publiczne pieniądze, ulegnie znacznemu zmniejszeniu.
                Jeśli uważasz, że ten pomysł jest głupi to może po prostu napisz dlaczego, a nie dowcipkuj.
                Powiedz mi też czy to, że ktoś zabiera głos w dyskusji i podrzuca pomysły powoduje od razu, że ma stać się autorem całego nazwijmy to projektu?

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                jak zwykle pozostaje pytanie retoryczne, kto tym się zajmie?
                Jak dotąd nie zauważyłem żadnej jasnej deklaracji mówiącej że wspomniany pomysł uznany został za obiecujący i można nim się zająć na poważnie. Bez tego raczej marne szanse na to, żeby na horyzoncie pojawi się ktoś kto się tym zajmie.

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23926

Jak dotąd nie zauważyłem żadnej jasnej deklaracji mówiącej że wspomniany pomysł uznany został za obiecujący i można nim się zająć na poważnie. Bez tego raczej marne szanse na to, żeby na horyzoncie pojawi się ktoś kto się tym zajmie.

Wola jest, przychylność jest, obiecująco też jest. Na głównej stronie nie zamierzam oczywiście umieszczać takiego kolubryniastego tekstu jeśli by powstał, natomiast głębiej w serwisie - owszem. Na głównej stronie chciałym zamieścić komplet odnośników dla pierwszy raz odwiedzających BrowarBiz, którzy mogliby zapoznać się krok po kroku z naszą "działalnością/ideologią" i pokazać gdzie co jest ukryte w Browarze. Na pewno chciałbym aby powstały takie miniprzewodniki dla piwoszy, piwowarów domowych, kolekcjonerów, etc. Jednym z elementów takiego przewodnika mógłby być zaproponowany tekst.

Zatem jeśli oczekiwałeś abym wlazł Ci na ambicję, proszę bardzo - bierz się proszę za pisanie tego co zaproponowałeś Pracę zamieścisz na forum, jakos wspólnie przedyskutujemy to i końcowy efekt zostanie zamieszczony w oficjalnym miejscu

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• wedge7
                    • 2007.01
                    • 217

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    Zatem jeśli oczekiwałeś abym wlazł Ci na ambicję, proszę bardzo - bierz się proszę za pisanie tego co zaproponowałeś Pracę zamieścisz na forum, jakos wspólnie przedyskutujemy to i końcowy efekt zostanie zamieszczony w oficjalnym miejscu
                    Z przykrością muszę Cię rozczarować, ale tak nie jest. Moim celem nie jest tu realizowanie swoich ambicji, lecz zwrócenie uwagi na kilka istotnych spraw. Nie wiem czy w swoich wypowiedziach na temat tej sprawy zaakcentowałem odpowiednio to, że wypowiadam się tu jako żółtodziób, osoba świeża na tym forum. I właśnie jako nowy mogę spojrzeć na niektóre sprawy zupełnie inaczej. Dlatego też jestem gorącym zwolennikiem zaproponowanej tu idei powstania "artykułu uświadamiającego" nowym różnicę między piwami regionalnymi a koncernowymi, gdyż wiem jakie pozytywne efekty może to za sobą nieść. Nie oznacza to jednak, że wyrywam się przed szereg do jego pisania. Powód, choć nie jedyny i nie najważniejszy, jest dość prozaiczny - moja wiedza w tym temacie póki co jest zbyt mała bym mógł kandydować na "głównego autora projektu", nie mówiąc tu już o takich rzeczach jak ciężkie pióro jakim się posługuję.

Tak więc swoje "niecne gierki" mające na celu znalezienie chętnego do napisania tego artykułu będziesz musiał zastosować na kim innym

Widzę natomiast, że masz pewien pomysł na to wszystko. Dlaczego by zatem nie spróbować tego w inny sposób? Przedstawisz nam dokładnie swoją wizję (dokładnie jak to całościowo widzisz), a następnie skleci się temat, w którym przedyskutujemy co, jak i dlaczego powinno się znaleźć w danym artykule (ale już nie ogólnikami). Po tym wszystkim pozostaje już znaleźć kogoś kto te wszystkie nasze wypociny zbierze do kupy i zgrabnie, z polotem opisze. Zapewne nie będzie to tak różowe jak tu opisałem, ale może warto spróbować?

Jeżeli przyjęłoby to taką formę to i ja zapewne znalazłbym odrobinę czasu by móc się w to zaangażować, bym móc wtrącić gdzieniegdzie swoje 3 grosze żółtodzioba..
                    Last edited by wedge7; 2007-02-08, 23:15.

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23926

Nie oznacza to jednak, że wyrywam się przed szereg do jego pisania. Powód, choć nie jedyny i nie najważniejszy, jest dość prozaiczny - moja wiedza w tym temacie póki co jest zbyt mała bym mógł kandydować na "głównego autora projektu", nie mówiąc tu już o takich rzeczach jak ciężkie pióro jakim się posługuję.

Tak więc swoje "niecne gierki" mające na celu znalezienie chętnego do napisania tego artykułu będziesz musiał zastosować na kim innym

(...)

Jeżeli przyjęłoby to taką formę to i ja zapewne znalazłbym odrobinę czasu by móc się w to zaangażować, bym móc wtrącić gdzieniegdzie swoje 3 grosze żółtodzioba..
                      Czyli standardowo wychodzi na to, że jeśli sam się za to nie zabiorę, to nici z tego i owego W sumie tak to sobie wygląda od lat i jestem do tego przyzwyczajony (są oczywiście chlubne wyjątki). Zaproponowałeś pewne rozwiązanie - jest dobre - zadziałaj zatem i doprowadź sprawę do finału. Załóż temat ze swoimi propozycjami, inni na pewno dołączą, a jeśli nie znajdzie się nikt poza mną na skompilowanie tego w całość, to oczywiście wtedy przejmę pałeczkę - choć nie uważam abym miał lekką rękę do artykułów

Comment

• wedge7
                        • 2007.01
                        • 217

Ok można sprobować.

Podziel się proszę też swoją wizją, żeby wszystkim chętnym było łatwiej się wypowiadać. To miałby być artykuł krótki i zwięzły jasno uwypuklający różnice między piwami koncernowymi a piwami z małych browarów, czy może długi i rozlazły jak wspomniane "Małe piwo coraz mniejsze" z Obywatela? A może masz też inne pomysły na to w którym kierunku powinno to dokładnie pójść?

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

Jeśli uważasz, że ten pomysł jest głupi to może po prostu napisz dlaczego, a nie dowcipkuj.
                          Każdy pomysł uważam za głupi, jeśli rzuca się go po to, aby realizował go ktoś inny. A zwłaszcza, jeśłi miałby być realizowany za czyjeś cudze pieniądze.

Powiedz mi też czy to, że ktoś zabiera głos w dyskusji i podrzuca pomysły powoduje od razu, że ma stać się autorem całego nazwijmy to projektu?
                          Tak. Bo oznacza to, że autor ma przekonanie o słuszności własnego pomysłu i pozwala na uniknięcie awantury w sprawie praw autorskich, jeśli pomysł odniesie sukces.

Jeśli sam w niego nie wierzysz, to po co ktoś ma się nim zajmować?

Te forum, jak i wiele innych, przepełnione jest genialnymi pomysłami. Szkoda tylko, że nie jest przepełnione chętnymi do ich realizacji. Jak to w Polsce - kierowników wielu, a robić nie ma kto.

Comment

• wedge7
                            • 2007.01
                            • 217

Jak się Ciebie czyta to odechciewa się przejawiać jakąkolwiek inicjatywę.

Każdy pomysł uważam za głupi, jeśli rzuca się go po to, aby realizował go ktoś inny. A zwłaszcza, jeśli miałby być realizowany za czyjeś cudze pieniądze.
                            Czy którakolwiek z osób tu wypowiadających się na temat powstania takiego artykułu (a racz zauważyć że wypowiadałem się nie tylko ja) krzyczała i domagała się, że MUSI on powstać?? Nie rozumiem więc dlaczego tak toczysz pianę. Każdy może się tu wypowiedzieć i fakt ten nie jest zobowiązujący do czegokolwiek.
                            Nie pisz też proszę o pieniądzach bo jeszcze ktoś sobie pomyśli że w grę tu jakaś kasa wchodzi.

Jeśli sam w niego nie wierzysz, to po co ktoś ma się nim zajmować?
                            A po co się zajmować czymś co hipotetycznie nie jest akceptowane przez administrację strony? No chyba że ktoś lubi do kosza pisać.

Tak. Bo oznacza to, że autor ma przekonanie o słuszności własnego pomysłu i pozwala na uniknięcie awantury w sprawie praw autorskich, jeśli pomysł odniesie sukces.
                            Pretensje o prawa autorskie? Do czego? Do pomysłu? Proszę Cię, przecież to śmieszne. Uważasz że ktoś mógłby mieć pretensje z powodu wykorzystania jego pomysłów?

Comment

• Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

Pretensje o prawa autorskie? Do czego? Do pomysłu? Proszę Cię, przecież to śmieszne. Uważasz że ktoś mógłby mieć pretensje z powodu wykorzystania jego pomysłów?
                              Śmieszne? Naprawdę tak uważasz? Bez POMYSŁU nie byłoby niczego - POMYSŁ jest najważniejszy, zastanów się nad tym, co napisałeś
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• wedge7
                                • 2007.01
                                • 217

Marusiu chodzi mi tu tylko o to, że jeżeli ktoś dzieli się na tym forum swoimi pomysłami (czyli podaje je do publicznej wiadomości) to nie rozumiem dlaczego miałby mieć później do kogoś pretensje, że te pomysły wykorzystał.

Comment

Przetwarzanie...
                                X