Węgierskie minibrowary

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Grothesk
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 811

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny
    Zwiedziałem kilka węgierskich mikrusów z żonką w latach 90-tych urocze browarki, w większości na wsiach , nigdy nie zpomne podróży PKS-em wegierskim (Ikarus z firankami) do miejsowości Lebeny i delektowanie sie litrowym zimnym piwkiem na ławeczce przy głównej jedynej ulicy w mieścinie albo widok browaru w wydzielonym pomieszczeniu pawilonu handlowego w stylu rodzimych biedronek.

Zainteresowanych zapraszam na giełdy do Martina gdzie pojawiają się kolekcjonerzy z Węgier.

Radek, z tymi Madziarami to pewne w Martinie? Pytanie do starych wyjadaczy giełd południowych - ile tam kosztuje jedna najzwyklejsza podstawka np taka węgierska? Jeśli u nas ceny zaczynają się od 30 groszy to tam od groszy...... ? Ciekawe...

Comment

• bastion
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2006.10
      • 1149

Dzisiaj, przeglądając czeską strone ''Svet piva", natknąłem się na artykuł
      pana Honzy Kocki -''Jak sem krtil pivo."
      Był on zaproszony do minibrowaru Kaltenecker, na Słowacji, na uroczystość
      chrztu piwa.( co by to nie znaczyło brzmi ciekawie)
      Gośćmi byli również Węgrzy.
      Autor pisząc o aktualnej sytuacji minibrowarów słowackich, dodaje również:
      ...Na dzisiaj związek węgierskich minibrowarów, liczy 60 członków,
      a były czasy, całkiem niedawno, kiedy było ich 300....
      Gdybyśmy znali nazwę tego związku, to być może, mielibyśmy tą aktualną liste.

Comment

• ZIOMEK2
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        Ziomek, nie wiem czemu się tak gorączkujesz?! Tak naprawdę nie tylko becik i ja Cię nie rozumiemy, więc to chyba nie problem z nami.

" Kto szuka nie błądzi ! "

Comment

• ZIOMEK2
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.09
          • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion
          Dzisiaj, przeglądając czeską strone ''Svet piva", natknąłem się na artykuł
          pana Honzy Kocki -''Jak sem krtil pivo."
          Był on zaproszony do minibrowaru Kaltenecker, na Słowacji, na uroczystość
          chrztu piwa.( co by to nie znaczyło brzmi ciekawie)
          Gośćmi byli również Węgrzy.
          Autor pisząc o aktualnej sytuacji minibrowarów słowackich, dodaje również:
          ...Na dzisiaj związek węgierskich minibrowarów, liczy 60 członków,
          a były czasy, całkiem niedawno, kiedy było ich 300....
          Gdybyśmy znali nazwę tego związku, to być może, mielibyśmy tą aktualną liste.
          Też to czytałem ale jeśli tylko odłączysz z : www.sorlap.hu ( " hazi sorfozdek " ) wszelkie duble to ci wyjdzie około 65 !
          Przecież niekażdy musi warzyć, może tylko lać z drugiej ręki !

Wciąż rozmawiam z Węgrami ( i nie tylko ) po angielsku, ciekawe co z tego wyjdzie " na sucho " !?

Comment

• ZIOMEK2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grothesk
            Radek, z tymi Madziarami to pewne w Martinie? Pytanie do starych wyjadaczy giełd południowych - ile tam kosztuje jedna najzwyklejsza podstawka np taka węgierska? Jeśli u nas ceny zaczynają się od 30 groszy to tam od groszy...... ? Ciekawe...

Uwazam, ze tam trzeba jechać i podziwiac te wegierskie uroki !

Comment

• ZIOMEK2
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 2523

Zwiedziałem kilka węgierskich mikrusów z żonką w latach 90-tych urocze browarki
              " jo tysz tam bou i na winetou poczou " ale wino i woda mi ślepia zaszło, i dobrze mi było, " żym tego bira nie naszou - a'hoj ! "

Comment

• ZIOMEK2
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 2523

i coś mam dodać ?

To dodaje : www.sor.lap.hu tu jest troche info na " mini sőrfőzdek " !

Comment

• beny
                  • 2001.03
                  • 984

Jak ktoś postawi piwko :-P to mogę zabrać kolekcje etykiet minibrowarów wegierskich na giełde do Spiża celem przejrzenia i podyskutowania a może wymiany (oczywiście dublety nie kolekcji) :-P
                  Z piwnym pozdrowieniem
                  Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
                    1. etykiety z Twoich węgierskich zbiorów tzw " węgierskich minibrowarów " o co prosze Cię od początku bo podobno masz !?
                    2. ale mógłbyś mieć szersze zapatrywanie na temat, jeśli nie masz to ja ci podpowiem - piwo beczkowe w tzw " węgierskich minibrowarach " kosztuje od 150 - 550 forintów ( 100 f~1,55 złPL )
                    Nawet małpy w tokijskim zoo przeliczają i ja też!
                    3. no to później mnie poprawisz a jeśli masz ten swój słownik to mógłbyś to; www.sorlap.hu przetłumaczyć dla dobra ogółu a przynajmniej stronki związane z małymi browarami, chociaż na język angielski
                    Dziwię się Tobie , że przy Twojej absolutnej wiedzy jeszcze tego nie uczyniłeś !
                    4. Po Twoich postach widać, że na temat " hazi sorfozdek " masz wiedze bardzo wirtualną i nic nowego nie wnosisz do tego tematu !?
                    ad.1 Jakbyś czytał mnie ze zrozumieniem to byś miał informacje, że miałem (swoją kolekcje Węgier już dawno popędziłem)
                    ad.2 I tym się różnię od tokijskiej małpy, że nie przeliczam wszystkiego
                    ad.3 Sam dla siebie czasu nie mam to gdzie tu mówic o tym, ze mam tłumaczyć węgierskie strony? ...ech, nie każdy się aż tak nudzi
                    ad.4 Jeśli chodzi o wiedzę, to głównie Ty masz wirtualną, natomiast moja opierała się na wymianie kolekcjonerskiej z węgrami czy z osobami, które robiły trasę po węgierskich mikrusach (np. beerdoctor) a nie przeglądaniu stron www. Listy z Węgier czy relacje osób które tam było i wszystko widziały są dla mnie podstawowym źródłem wiedzy

Jak ktoś postawi piwko :-P to mogę zabrać kolekcje etykiet minibrowarów wegierskich na giełde do Spiża celem przejrzenia i podyskutowania a może wymiany (oczywiście dublety nie kolekcji) :-P
                    Weż ją Radek i pokaż niedowarkowi (Ziomkowi), a piwo postawię Ci w Żywcu
                    Tak z ciekawości spytam, z ilu już węgierskich mikrusów masz ety?

ps. ta węgierska zawsze zostanie moją ulubioną
                    Last edited by becik; 2007-02-23, 11:36.
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• ZIOMEK2
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.09
                      • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                      ad.1 Jakbyś czytał mnie ze zrozumieniem to byś miał informacje, że miałem (swoją kolekcje Węgier już dawno popędziłem)
                      ad.2 I tym się różnię od tokijskiej małpy, że nie przeliczam wszystkiego
                      ad.3 Sam dla siebie czasu nie mam to gdzie tu mówic o tym, ze mam tłumaczyć węgierskie strony? ...ech, nie każdy się aż tak nudzi
                      ad.4 Jeśli chodzi o wiedzę, to głównie Ty masz wirtualną, natomiast moja opierała się na wymianie kolekcjonerskiej z węgrami czy z osobami, które robiły trasę po węgierskich mikrusach (np. beerdoctor) a nie przeglądaniu stron www. Listy z Węgier czy relacje osób które tam było i wszystko widziały są dla mnie podstawowym źródłem wiedzy [/url]
                      a ja pisze po angielsku i żadnych " mikrusów " tam nie ma !

Pisze tak, że za kilka miesięcy chyba książkę napisze bo kiedyś pod Budapesztem miałem prawdziwą Węgierke !

Na giełdzie w Krakowie sobie myślałem, że przecież na Węgry to tylko około 250 km !

Comment

• ZIOMEK2
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.09
                        • 2523

tak na Ciebie liczyłem tam w Krakowie ale Cię nie widziałem !?

Comment

• żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

Jeśli można się wtrancić, to jeśli przetłumaczenie jakiegoś tekstu węgierskiego może rozwiązać cokolwiek, to proszę mi ten tekst podrzucic na pewusa.

Comment

• beny
                            • 2001.03
                            • 984

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
                            tak na Ciebie liczyłem tam w Krakowie ale Cię nie widziałem !?
                            a co macie już Spiża w Krakowie, że spodziewałeś się mnie zobaczyć na giełdzie ???

Proszę czytać uważnie i ze zrozumieniem :-P
                            Z piwnym pozdrowieniem
                            Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• ZIOMEK2
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 2523

a co macie już Spiża w Krakowie, że spodziewałeś się mnie zobaczyć na giełdzie ???
                              Wklej lepiej te etykiety tam gdzie trzeba to zabaczymy je bez piwa bo Spiż jeszcze taki odległy a myślałem, że jeździsz po wszystkich giełdach, Spiż - mysz a w CK piwo podobne, zaś na giełdzie lali gratis !

Comment

• ZIOMEK2
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.09
                                • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                                Jeśli można się wtrancić, to jeśli przetłumaczenie jakiegoś tekstu węgierskiego może rozwiązać cokolwiek, to proszę mi ten tekst podrzucic na pewusa.
                                Tylko chyba mnie interesuje ten problem ? A może ktoś Tobie już coś podrzucił, to niechaj napisze tu coś ciekawego?
                                Bo z tem węgierskim to jak mi wiadomo trzeba tylko przez Warszawę. Może dlatego, że tam właśnie ma swoją siedzibę główne Info. www.wegry.info.pl
                                Pani Rusin z Pascala nie odpowiada, przewodnicy i piloci nie znają tego tematu, w przewodnikach temat piwny ogranicza się do kilku zdań - jak pisałem wcześniej.

To co chciałem się dowiedzieć to już się dowiedziałem bezpośrednio u źródła.
                                Teraz, przy okazji będąc na Węgrzech, wypodałoby odwiedzić kilka z nich - może już tego roku letnią porą !?
                                Jeśli tylko zbiorę myśli to podrzucę Tobie na PW coś co ewentualnie jeszcze mnie martwi.

Także Czesi z www.pivni.info nie znają tego węgierskiego tematu - podobnie Słowacy na www.kamnapivo.sk
                                Sami Węgrzy nie potrafią ustalić konkretnej ilości istniejących mini browarów, podają ilość szacunkową na 30-100 lokali,
                                serwujących " domowe piwa ", niekoniecznie warzących na miejscu !
                                To co pisze www.sorlap.hu , te dane z 2004 roku są do sprawdzenia bo zarządzca tego portalu nie daje głowy czy one jeszcze wszystkie istnieją !?

Także np browar Blonder www.blonder.hu warzy piwo jasne oraz porter, zaś rozprowadza je w kilku miejscach, chyba jest to coś w rodzaju naszego Spiża z Katowic który to browar zaopatruje swój własny punkt w Tychach (?)

Tak czy owak, ilość już 20-tu mini browarów, napawa zazdrością każdego Polaka biorąc pod uwagę ten malutki kraj z ciepłym sercem i zimnym piwem, a czy dobrym - sprawdź to sam !?

Comment

Przetwarzanie...
                                X