Węgierskie minibrowary

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
    Jesteś pewny, że wszystko to są browary?
    Np. Miszkolc to miasto wielkosci Rzeszowa, a na liście jest w nim 10 browarów. Mało to prawdopodobne.
    Akurat już dwa źródła wymieniają minibrowary w Miskolcu (czyli sorlap.hu oraz ta nowa lista ze svetpiva.cz) więc warto zaryzykowac i się tam wybrać...
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• ZIOMEK2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 2523

Tak tak trzeba tam pojechać bo to radosna nowina ale oczywiście w turystycznym gronie , nie tylko do piwa !

Comment

• kiszot
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8109

Polska przy takich Węgrach to ......ech szkoda gadać.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• docent
          • 2002.10
          • 5205

Tak jak pisałem kilka postów wyżej, zaryzykowałem i udałem się na piwny patrol do Miskolca. Spośród 9 minibrowarów zlokalizowanych w mieście dysponowałem adresami 6 z nich, z czego 5 postanowiłem odwiedzić. Oto wyniki:

Baráthegy Kft. - funkcjonuje
          Lővei Sörfőzde - lokal przeprofilowano, obecnie dostępne tylko zwykłe piwa
          Gyertyános Sörfőzde - funkcjonuje
          Levente Sörfőzde - lokal zamknięty w godzinach pracy, dodatkowo zawieszony plafon piwa masowego więc podejrzewam że minibrowar nie działa.
          Jager Sörfőzde - nie działa

Osterbrau Sörfőzde - zlokalizowany poza miastem

Brak adresu dla:
          Rauschberg 2000 Kft.
          Karlwood Kft.
          Celsius Kft.

Podsumowując: Z 5 zwizytowanych minibrowarów działają jedynie dwa i jest tam dostępny tylko jeden rodzaj piwa jasnego. Szczególowe wrażenia na ten temat niedługo zamieszczę w Piwo-Gdzie.
          Sytuacji nie ratują wrażenia z miasta, które właściwie jest jednym wielkim blokowiskiem. No ale warto czasem ruszyć kompletnie w nieznane
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• piokl13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.06
            • 946

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
            Sytuacji nie ratują wrażenia z miasta, które właściwie jest jednym wielkim blokowiskiem. :
            Trzeba było udać się do Lillafüred. To tuż obok, taka prawie dzielnica Miszkloca. Bardzo fajne uzdrowisko, z zamkiem, jeziorem, potokiem, jaskinią, wodospadem ...

Comment

• docent
              • 2002.10
              • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
              Trzeba było udać się do Lillafüred. To tuż obok, taka prawie dzielnica Miszkloca. Bardzo fajne uzdrowisko, z zamkiem, jeziorem, potokiem, jaskinią, wodospadem ...
              Cały dzień zszedł na odszukiwanie piwnych lokalizacji więc nie wchodził w grę wypad poza ścisłą zabudowę miasta...Gdyby to właśnie w tej rekraacyjnej częsci ulokował się jakiś minibrowar to byłaby zupełnie inna sytuacja...

Comment

• bastion
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2006.10
                • 1149

No, są wreszczie pierwsi śmiałkowie, którzy przecierają węgierskie piwne szlaki, i dla nich duże brawa.
                Bardzo cenne wiadomości, zwłaszcza dla mnie, bo za cel wizyty na Węgrzech, w Lutym przyszłego roku, wybrałem sobie właśnie Miszkolc i okolice.
                I tak całkiem nieźle, co do ilości czynnych minibrowarów.
                Wiadomo było że musi któryś odpaść.
                Adresy:
                Celsius - Szilvas ut. 12
                Karlwood- Tutaj mam dwa i nie wiem który jest pewny: Muhi ut. 47 albo Isaszeg ut. 28
                Rauschberg- Vasgyari ut. 13

Comment

• docent
                  • 2002.10
                  • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedzi
                  Bardzo cenne wiadomości, zwłaszcza dla mnie, bo za cel wizyty na Węgrzech, w Lutym przyszłego roku, wybrałem sobie właśnie Miszkolc i okolice.
                  I tak całkiem nieźle, co do ilości czynnych minibrowarów.
                  Wiadomo było że musi któryś odpaść.
                  Adresy:
                  Celsius - Szilvas ut. 12
                  Karlwood- Tutaj mam dwa i nie wiem który jest pewny: Muhi ut. 47 albo Isaszeg ut. 28
                  Rauschberg- Vasgyari ut. 13
                  Bastion, ja po wizytacji mam przeciwne zdanie - dwa otwarte minibrowary z mojej listy pięciu to kiepski procent. Inna sprawą jest, że jeśli weźmie się pod uwagę 'normy' dla innych państw europejskich (poza Niemcami oczywiście) to dwa minibrowary jak na takie miasto jak Miskolc to obiektywnie dużo. Może lepiej żebyś spróbował eksplorować jakiś inny fragment Węgier, Miskolc już odkryty
                  A co do adresu Rauschberg 2000 Kft. to zwróć uwagę, że pokrywa się on z adresem Lővei Sörfőzde a tam minibrowaru już nie ma...

Comment

• bastion
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2006.10
                    • 1149

Faktycznie te dwa adresy są takie same, dziękuje za zwrócenie uwagi.
                    Niekoniecznie uważam ten teren za zupełnie odkryty, są jeszcze okolice Miszkolca- Kanzibarcika, Ozd,Malyi,Edeleny,Felsozsolca. Mając baze wypadową w Miszkolcu myślę wszystko to zrobić.

Comment

• abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10861

Wracając z wakacji w Słowenii zatrzymałem sie na kilka chwil na ziemi węgierskiej a dokładniej w Vonyarcvashegy, Zamoly, Oroszlany i Csakvar. Napiszę na początek tylko, że działają, piwa z nich większości są bardzo smaczne. Szerszy opis plus fotografie zamieszczę w najbliższym czasie.
                      Ps. Browar w Tihany już nie funkcjonuje.
                      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• dadek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍺🍺
                        • 2005.09
                        • 4702

Będąc ostatnio na Węgrzech postanowiłem wykorzystać spis minibrowarów węgierskich sörlap.hu wspomniany przez kolegę Bastiona i odnaleźć kilka z nich. Rzeczywiście, strona musiała być bardzo dawno aktualizowana gdyż wyniki były mizerne. Bastion ma też rację że bez obecności osoby znającej węgierski nawet będąc pod podanym adresem niewiele się dowiemy. Oto wyniki:
                        1. Budapest - Bercsényi Iskola
                        1106 Bp. X. Maglódi u. 4/Gitar u. sarok
                        Miejsce zaraz za terenem browaru Dreher, niepozorny parterowy dom z logiem piwa Dreher, jednak zamknięty. "Zapytani" miejscowi przez pokazanie adresu na spisie, rozkładali ręce.
                        2. Budapest - ER-PÉ Sörfőző Bt.
                        1152 Bp. XV. Dembinszky u. 1.
                        Na północnych krańcach Budapesztu zaraz przy stacji kolejowej Istvántelek. Budynek przemysłowy z bramą i portiernią, na ścianach tablice informacyjne firm, także firmy ER-PÉ. Wygląd budynków za bramą mógł przywodzić na myśl zakład przemysłu spożywczego lecz czy tu warzy sie piwo, pomimo "przemowy" pana portiera, nie udało nam się dowiedzieć.
                        3. Budapest - Kaltenberg sörőző
                        1092 Bp. IX. Kinizsi u. 30-36
                        Knajpa prawie w centrum w stylu ę-ą. Kelnerzy z nosami w suficie popatrzyli na nas niechętnie. Lane kilka rodzajów Kaltenberga a ceny od 900 forintów za 0,5 l!!!
                        4. Budapest - Jager Budai Ászok)
                        1119 Bp. XV. Etele u. 3.
                        Knajpa u południowo - zachodniej dzielnicy Kelenföd z kilkoma rodzajami lanych koncernówek węgierskich, w dość dobrych cenach (180 - 250 ft). Właściwie mógł tu być kiedyś minibrowar ale dogadać sie nie dało.
                        5. Budapest - Mister sörfőzde
                        1152 Bp. XV. Régifóti u. 31.
                        Ten browarek na pewno działa! Mieści się w dalekiej, północnej dzielnicy Rákospalota. Nie dotarliśmy tam ale piliśmy piwo! Opis knajpki firmowej w dziale Piwo gdzie, Knajpy zagraniczne.
                        6. Sátoraljaújhely - Kastélykert Sörfőzde
                        3980 Sátoraljaújhely, Pataki u. 21
                        Tu przed laty byliśmy z Bastionem i w knajpce 100 m powyżej dworca kolejowego piliśmy świetne piwko w niesamowicie niskiej cenie 80 ft(!) nie wiedząc że to miejscowe. Obecnie knajpki już nie ma a pod adresem browaru mieści się dom opieki społecznej.
                        7. Dunaharaszti - Kellers Sörfőzde
                        2330 Dunaharaszti, Szilágyi. u 67
                        Miejscowość 24 km na południe pociągiem od Budapesztu. Pod ww adresem dom jednorodzinny w ogrodzie, za nim widoczny budynek gospodarczy mogący być browarkiem (widoczne jakieś beczki,zbiorniki). Przy bramie brak napisów informacyjnych za to szczekające psy i leżące obok koty(!). Miejscowi służyli wyjaśnieniami - zrozumiałem
                        niewiele.
                        Tak więc efekty niezbyt obiecujące. Może następnym razem. Czy ktoś z forumowiczów zna piękny język kraju ze stolicą w Budapeszcie?

Comment

• docent
                          • 2002.10
                          • 5205

Zgodnie z relacją z wizyty w Budapeszcie wyszukanej w google:

minibrowar Mister sörfőzde na Régifóti 31 jest miejscem zdecydowanie wartym odwiedzenia. Adresy pozostałych, popularnych minibrowarów w stolicy Węgier dostępne pod adresem: http://www.europeanbeerguide.net/budapubs.htm

Comment

• bastion
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2006.10
                            • 1149

Nadszedł ''etap prawdy'', czyli osobistej wizyty na Węgrzech, w celu dokonania ''inspekcji'' piwnej Budapesztu i bliskich okolic.
                            Nie było za dużo czasu, ani nie dysponowałem też wychwalanym przez Abernacką własnym środkiem przemieszczania się, więc zasięg był nieco ograniczony.
                            Najpierw porażki, czyli minibrowary nieistniejące lub takie co do których nie mam pewności:

Esztergom/Kertvaros -Wmotor KFT. Bocskai Sor 44( miejscowość to Dorog i z takiej stacji sie tam kawałeczek idzie)
                            Prywatny dom, a w garażu przez szybkę widać jakies butelki.
                            Niestety nikogo w domu, więc nie można definitywnie potwierdzić czy jest czy go nie ma.
                            Tuż obok osiedlowa knajpka z kilkoma stałymi bywalcami w środku.
                            Krótka narada ''produkcyjna'' i pani barmanka wskazała nam drogę do lokalu, o wdzięcznej nazwie ''Korund'' (spolszczona) jako że okolica górnicza a i elementów górnictwa włącznie z wieżą wyciągową w tle nie brakuje. Jak powiedziała, na pewno tam będzie ich piwo.
                            Knajpka typowo osiedlowa, kilka osób i ciekawy szyld pod sufitem z nazwą miejscowego piwa. (nazwy niestety nie pamiętam jakby Wagar albo Wager Bier), Niestety pani przy barze powiedziała że browarek już zlikwidowany.
                            Zaoferowała Soproni, no cóż dziękuję!
                            I tu nie wiem do końca czy: Minibrowar zakończył swoja egzystencje, czy też po prostu już nie dostarcza swojego piwa.
                            Tego typu wypowiedzi barmanki nie są dla mnie przekonywujące.
                            Do poprawki.

Budapest Bercsenyi Iskola Maglodi Ut.4
                            Spaliśmy o rzut kamieniem od tej szkoły (profil ogólnie żywnośc), i po rozmowach na stróżówce doszliśmy do wniosku że jest to typowo szkolny minibrowar do celów ćwiczebnych i nie ma raczej szans na degustacje.

Budapest Jager Etele ut.3
                            Przeszklony baraczek, jakiego typu często widywało sie na osiedlach z czasów socrealu.
                            Niestety kłódka w drzwiach, a przez szybe widać wyczyszczone wnętrze z ław i ogólnie wszystko poskładane...
                            Tak więc lokal zlikwidowany a czy wraz z nim minibrowar? Myślę że tak.
                            Tu nawet rodzi się pytanie gdzie on był w piwnicach? Jak na moje oko to w takim zwykłym baraczku z falówki nie ma chyba piwnic.

Budapest Pikolo KFT. Soroksari Ut.164
                            Tutaj klimat jak w ''Łowcy androidów''.
                            Deszcz, zapadająca ciemność i przeskakiwanie przez kałuże obok jakichś hal z powybijanymi oknami skąd wunurzali się pracownicy różnych firm i branż od produkujących lody, przez drukarnie do motoryzacyjnych...
                            Kiedyś był to jakiś duży zakład , a dzisiaj zrujnowany w którym hula wiatr, a część jeszcze nadająca się do użytku jest wynajmowana drobnym firmom.
                            Nikt włącznie z ochroniarzami nic nie wie o minibrowarze.
                            Klimaty dla miłośników ''industrialu'' zwłaszcza w ruinie. Doskonałe, a dla mnie straszne....można tam kręcić jakąś wersje Draculi 2008...

Budapest Harmath Sorfozde- Zsolnai Ut. 30
                            To willowa dzielnica na wyspie Csepel.
                            Jest dom na którym jest piękna tablica z napisem ''Jager'', a na garażu również.
                            Jakaś pani kręci się koło domu i na pytanie o minibrowar odpowiada że zlikwidowany.
                            Jednak w tym wypadku nie byłbym pewny co do tego, bo jakby ktoś zareagował widząc w totalnych ciemnościach jakieś dziwne postacie? ... mam wrażenie, że się nas po prostu pozbyła.....

Isaszeg - Blonder Sorfozde (przemianowany później na -Weisenburg Kft.)
                            Pracownik jakiejś firmy nawet pokazał nam miejsce (baraczki) gdzie był minibrowar, a teraz jest firma która zajmuje się produkcją sprzętu grzewczego.
                            Jak twierdzi mnibrowaru nie ma już od około 3-lat.

Veresegyhaz Veresi Sor Bt. Sport Ut.2
                            Tutaj sprawa dla Sherlocka Holmesa.
                            Na miejscu biegające psy, które pilnują posesji i nikogo w środku. Tablica z nazwą spółki ( ale o innej nazwie) i informacja że czynne 9-15 od Poniedziałku do Piątku.
                            Niestety była Sobota.
                            Sprawdziłem tą firmę i zajmuje się ona galwanizacją....
                            Niby wszystko jasne tylko...
                            Dokładnie pod bramą leżała sobie 2-litrowa butelka (Pet) z niedopitym piwem z minibrowaru Rizsmajer Es Tarsa z Budapesztu, a na stacji kolejowej tak od niechcenia, ktoś na metalowym słupku przylepił kontrę od butelki (naklejka) na której jest podany skład piwa i pojemnośc 1L. co świadczy że jest ona z piwa z minibrowaru.
                            Niestety o producenie i o piwie nic.
                            Jednym słowem proces poszlakowy, i trzeba tam wrócić.

To tyle co do porażek, a zwycięstwa były a jakże.
                            Ale o tym może kiedyś indziej.

Comment

• docent
                              • 2002.10
                              • 5205

Bastion, brawo za eksplorację ale czekamy na szybki opis sukcesów bo póki co to wygląda na turystykę "szlakiem wymarłych minibrowarów". Swoją drogą kiepsko to świadczy o węgierskiej piwnej społeczności skoro nie stać ich nawet na opublikowanie aktualnej listy browarów. Chciałem sprawdzić dziś na www.sorlap.hu ale strona się nie wyświetla...
                              Last edited by docent; 2008-12-28, 11:52.

Comment

• Gopher
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2007.10
                                • 450

Działa http://sor.lap.hu/
                                Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

Comment

Przetwarzanie...
                                X