Degustacja piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sandacz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.01
    • 345

    Degustacja piwa

    Czy istnieje jakiś dobry sposób na optymalną degustację piwa - aby wychwycić wszystkie jego walory smakowe? Taki sposób praktykowany przez zawodowców. A może różne rodzaje piwa wymagają różnych rodzajów degustacji?
    Ogólnie: porozmawiajmy na temat tej sympatycznej czynności, jaką jest picie piwa
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz
    Czy istnieje jakiś dobry sposób na optymalną degustację piwa - aby wychwycić wszystkie jego walory smakowe? Taki sposób praktykowany przez zawodowców. A może różne rodzaje piwa wymagają różnych rodzajów degustacji?
    Ogólnie: porozmawiajmy na temat tej sympatycznej czynności, jaką jest picie piwa
    Podescie profesjonalne było pokazane na warsztatach we Wrocku a rozwinięte na szkoleniu w Oleśnicy.
    Nie nie wymaga.
    Uzupełnij profil bo zaraz na cię naskoczą.

    Comment

    • Krotoszyniak
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2002.08
      • 516

      #3
      Moze pare pewnych podpowiedzi ktore sa oczywiste jednak zbyt czesto nawet "zawodowcy"zapominaja lub nie przestrzegaja.
      -zewnetrze czynniki np: unikaj miejsc zadymionych, ogolnie rzecz biorac palacza staruja na straconej pozycji , maja mniejsze poczucie smaku i zapachu (palacze powinni unikac palenia na jakis czas przed no i podczas degustacji)-
      -staraj sie dobrac odpowiedni kielich do degustacji , typu tulipan jest najlepszy i najbardziej wielostronny do odbycia sesji . Jesli oceniamy pojedynczo , odpowiednie piwo do typu
      -temperatura piwa , bardzo wazne by wyczuc smaki i arome jest odpowiednie temperatura trunku, mocniejsze piwa mozna nawet opisac okreslajac poszczegolny charkter w roznych temp (od zimego do letniego)
      -unikaj ostrych9pikantnych) zagryzek podczas sesji, kubki smakowe ci podziekuja
      -na kielich trunku pij po tym zaraz kielich wody , pozwala ci to na dlusze, bardziej efektowne ocenianie nawet do 20 roznych piw podczas sesji
      -zacznij od bardziej lekkich smakowo piw , jesli twojim pierszym piwem bedzie podwojne IPA daleko ni zajdziesz
      -nie spiesz sie to nie wysicg, omin kolejke jesli czujesz ze potrzeba wiecej czasu
      -zagryzaj dobrej jakosci chelebem i serem np ser Chimay
      sama degustacja:
      sa dwie rozne szkoly degustacji , bardziej popularna najperw ocena zapachu potem smakowa , ja naleze do druguej 1-wyglad potem zapach (latwiej ocenic piane ktora w koncu nie trwa wiecznie, po drugie piwo za zcesto jest podawane za zimne , lepsza aroma kiedy cieplej)
      -podczas picia , podziel smakowe wrazenia na np na 3 dzialy, przod , srodek i koniec- czyli odczucia chronologincze , smakowo.
      -zastanow sie nad struktura i balansem typu slod/chmiel , efekt samego alkoholi itd
      -zastanow sie czy czegos brakuje (ciala , tresciwosci , balansu itd)
      -koncowy posmak , jak dlugo jest obecny
      Pewno duzo minolem , tak pisze prosto ale dobre na poczatek. Jestem pewien ze na zorganizowanych warsztatach duzo mozna sie nauczyc. Najlepsza praktyka jest czestostliwosc i powiekszana wiedza i swiatopoglad piwny(jak sie wypije powiedzmy 50 piw z danego stylu latwiej wyczuc o co wtym chodzi)
      -rozmawiaj i dyskutuj z kolegami/kolezankami podczas sesji , mozna dojsc do ciekawych wnioskow sensorycznych....

      PS
      Sorki za duza liczbe bledow ale pisze szybko na kolanie z placzacym 2 latkiem ktory sie domaga uwagi
      Admin z Ratebeera
      Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
      Poromotor piwnej Polski na swiat :)

      Comment

      • sandacz
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.01
        • 345

        #4
        Dzięki Krotoszyniak za ciekawe wskazówki.

        Dość często zauważam pewną rzecz związaną z alkoholem w piwie: przy niektórych łykach jest on wyraźnie bardziej wyczuwalny niż na ogół. Od czego to może zależeć? Od jakości piwa? Od różnego sposobu połykania? Osobiście nie lubię przewagi nuty alkoholowej.

        Comment

        • Krotoszyniak
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2002.08
          • 516

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz
          Dzięki Krotoszyniak za ciekawe wskazówki.

          Dość często zauważam pewną rzecz związaną z alkoholem w piwie: przy niektórych łykach jest on wyraźnie bardziej wyczuwalny niż na ogół. Od czego to może zależeć? Od jakości piwa? Od różnego sposobu połykania? Osobiście nie lubię przewagi nuty alkoholowej.

          Jak wiemy alkohol jest produktem fermentacji . Sposob prowadzenia ow fermentacji ma wplyw na charakter alkoholu , temperatura i czas fermentacji (tutaj moga sie wiecej wypowiedziec an ten temat koledzy/kolezanki ktorzy popelniaja warki ) jest szczegolnie istotna. Upraszczajac -podczas ocen piwa -, alkohol moze byc suchy(zle) no i lagodny(smooth) (-dobrze). Najlepiej dla piwa jesli ow alkohol pelni role pomocnicza w wyszczegolnieniu specificznego charakteru piwa. Widac to szczegolnie w mocniejszych piwach / ale's (np piwa browaru Avery czesto niedofermentowane , duzo slodyczy i suchy drazniacy alkohol). Alkohol takze smakowo pelni role spojni miedzy slodem i chmielem , tak dobrze zrobione piwo jest uwazane za "well round up" (wywazone?). Piwa z wieksza tresciwoscia , lepszej jakosci slodu pokrywaja alkohol lepiej niz cienkie , lekkie bazowo piwa. Na koniec temperatura piwa ma takze wplyw na to w jakim stopniu zauwazamy alkohol w piwe.- Im wyzsza temperatura trunku tym (alk) szybciej sie ulatnia i aromatycznie jest zauwazalny (Znakomita wiekszosc postrzeganego smaku jest wlasciwie zapachem )
          Admin z Ratebeera
          Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
          Poromotor piwnej Polski na swiat :)

          Comment

          • sandacz
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.01
            • 345

            #6
            Zauważyłem, że piwo najbardziej smakuje mi po czekoladzie. A w szczególności dotyczy to pszenicznych (piw). Czy to zwyczajny efekt miłego dla smaku następstwa "słodkie - gorzkie", czy też zależy to od jakichś składników czekolady, które połączone z piwem tworzą ciekawą mieszaninę?

            Comment

            • arzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.06
              • 2814

              #7
              Będąc kiedyś w knajpce z jadłem japońskim kelner do drugiego posiłku podał marynowany imbir. Pierwszy raz widziałem takie coś. Na pytanie do czego to to jest odpowiedział, że dla zabicia poprzedniego smaku.

              Tak się zastanawiam czy w przypadku degustacji piw, marynowany imbir zdał by egzamin?
              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment

              • kot_z_cheshire
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.11
                • 2201

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
                Będąc kiedyś w knajpce z jadłem japońskim kelner do drugiego posiłku podał marynowany imbir. Pierwszy raz widziałem takie coś. Na pytanie do czego to to jest odpowiedział, że dla zabicia poprzedniego smaku.

                Tak się zastanawiam czy w przypadku degustacji piw, marynowany imbir zdał by egzamin?
                Chyba nie bardzo. Imbir ma dość ostry, korzenny smak..o ile tego nie czuć w pierwszej chwili, to po zjedzeniu kilku kawałków jednak się gorąco robi (piszę na temat doświadczenia kulinarnego zwanego: wołowina w imbirze).
                Młode koty mają adhd, niestety.
                Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

                Comment

                • macmon
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2002.10
                  • 140

                  #9
                  Panowie, o czym wy mówicie? Imbir? Chipsy? Dyskusje podczas degustacji? Chcecie prawdziwej degustacji, czy tylko pogadać przy piwie?

                  Zapoznajcie się lepiej z PN-A-79093-1:2000 oraz z PN-A-79093-1:2000/Ap1:2002 Piwo - metody badań. Ocena sensoryczna.

                  Comment

                  • arzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.06
                    • 2814

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macmon
                    Panowie, o czym wy mówicie? Imbir? Chipsy? Dyskusje podczas degustacji? Chcecie prawdziwej degustacji, czy tylko pogadać przy piwie?

                    Zapoznajcie się lepiej z PN-A-79093-1:2000 oraz z PN-A-79093-1:2000/Ap1:2002 Piwo - metody badań. Ocena sensoryczna.
                    Dziękuje, zapoznam się. Jak tylko kupię.

                    Tylko po co tak grubo?
                    Last edited by arzy; 2007-02-14, 10:19.
                    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    Bractwo Piwne
                    Skład Piwa
                    Piszę poprawnie po polsku!

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23960

                      #11
                      jakie chipsy? sam żeś o tym wspomniał. co do wspomnianej normy, jest dyskusyjna
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • arzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 2814

                        #12
                        Nie bezpośrednio na temat, ale...
                        Ciekawe czy ktoś do pomiaru temperatury podczas warzenia piwa w domu używa wzorcowanego czujnika temperatury?
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        Bractwo Piwne
                        Skład Piwa
                        Piszę poprawnie po polsku!

                        Comment

                        • pezet
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2006.03
                          • 481

                          #13
                          Jest już o ocenie sensorycznej troszkę na forum:
                          Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe

                          Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe

                          Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe


                          .... no i kilkanaście osób jest już poważnie wyszkolona z tego wszystkiego przez Sensora
                          „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                          Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                          Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • Krotoszyniak
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2002.08
                            • 516

                            #14
                            Panie Macmon bylem na degustacjach piw na ktorych brali udzial najwieksze autorytety z branzy i prosze mi wiezyc my dyskutujemy o piwe i o innych tematach. Nawet Steven Beamont czy Garret Olivier sa "tylko" ludzmi a nie maszynami do ocen. (cicho bylo tylko podczas wyborow na mistrza Dani na Kopenchadzkiej Oldage)
                            Admin z Ratebeera
                            Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                            Poromotor piwnej Polski na swiat :)

                            Comment

                            • macmon
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2002.10
                              • 140

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak
                              Panie Macmon bylem na degustacjach piw na ktorych brali udzial najwieksze autorytety z branzy i prosze mi wiezyc my dyskutujemy o piwe i o innych tematach. Nawet Steven Beamont czy Garret Olivier sa "tylko" ludzmi a nie maszynami do ocen. (cicho bylo tylko podczas wyborow na mistrza Dani na Kopenchadzkiej Oldage)
                              Wszystko fajnie i miło, ale czy nie uwzględnił Pan "siły sugestii" tych autorytetów w przełożeniu na swoje oceny? Uczono mnie i stosowałem się do tego przez wiele lat, że należy w analizie sensorycznej dążyć do zobiektywizowania ocen. Rozmawianie podczas oceny jest łagodnie mówiąc - niewskazane. Ciekawa dyskusja i uzasadnienie swoich wyborów po ocenie - TAK, a w trakcie oceny - NIE.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X