"Brasserie D`Or serwuje tradycyjne, francuskie potrawy. W menu małże św. Jakuba, ratatouille czy francuski chłodnik vichyssoise. Do tego warzone na miejscu belgijskie piwo ze skórką curacao."
"Każde warzenie to tak naprawdę inne piwo. Jako pierwsze uwarzyliśmy klasyczne jasne pełne, teraz mamy American India Pale Ale, czyli piwo mocno chmielowe. Następnym piwem jakie stworzymy będzie Belgijskie Summer Ale, ze skórką z gorzkiej pomarańczy curacao. Średnio, co dwa tygodnie mamy nowe piwo, to naprawdę kameralna produkcja, bo warzymy raptem 20 litrów. Na razie piwo dajemy w prezencie naszym gościom, ale zapraszamy do spróbowania na miejscu - mówi Andrzej Weiss. Kufel 0,5 litra piwa ma kosztować średnio 15 zł."
Brasserie D`Or, Villa Antonina, ul. Obrońców Westerplatte 36A (tuż obok Hali 100-lecia), Sopot
Nie nazywajmy tej działalności produkcją. Na dostępnych na podlinkowanej stronie internetowej fotkach widać jedynie wnętrza sal jadalnych restauracji. Brasserie d' Or nie pochwaliło się posiadaniem profesjonalnej instalacji. Zapewne warzą piwo metodami i przy pomocy wyposażenia właściwego dla piwowarstwa domowego, stąd wielkość 20 litrów warki.
(...)"Każde warzenie to tak naprawdę inne piwo. Jako pierwsze uwarzyliśmy klasyczne jasne pełne, teraz mamy American India Pale Ale, czyli piwo mocno chmielowe. Następnym piwem jakie stworzymy będzie Belgijskie Summer Ale, ze skórką z gorzkiej pomarańczy curacao. Średnio, co dwa tygodnie mamy nowe piwo, to naprawdę kameralna produkcja, bo warzymy raptem 20 litrów. Na razie piwo dajemy w prezencie naszym gościom, ale zapraszamy do spróbowania na miejscu - mówi Andrzej Weiss. Kufel 0,5 litra piwa ma kosztować średnio 15 zł."
(...)
Ja już czekam żeby tylko zalegalizować i wystawić rachunek teściowi i szwagrowi
Z uwagi na domniemany brak w lokalu profesjonalnej instalacji do warzenia piwa Brasserie d'Or nie spełnia kryteriów browaru restauracyjnego, podobnie jak płocka Willa Adriana (temat: Browar nr 3 w Płocku).
Comment