Nowe browary restauracyjne w Polsce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wsaczuk
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.09
    • 182

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    Warzelnia ledwie 160 litrów, a tanki 400 lub 450 litrów. Dwie warki na tak to 320 litrów - chyba za duży zapas = marnotrawstwo? Trzy warki to 480 litów, więc za dużo. Można zrobić mniejsze warki, ale uwzględniając zapas musiały by mieć ledwie jakieś 120-140 litrów. Strasznie mało.
    a słyszałeś o czymś takim jak rozszerzalność cieplna? ze 160 litrów po ochłodzeniu do 15*C zrobi się nieco ponad 150 a do tego dojdą straty w chmielinach i rurociągach. To nie jest tak że z warzelni 160 litrów masz 160 litrów w fermentorze, tylko 8-12% mniej.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      Ale to oznacza, że trzeba zrobić 3 warzenia na tank. Tak?

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        Inna przyczyna, ale w sumie piszesz o tym samych pojemnościach. Tak czy siak, układ jest bez sensu, ale już wiem z czego on wynika. Warzelnia jest używana ze Szczyrzyca, a tanki brali takie, jakie akurat były dostępne. Wszystko to bez głowy (w sensie ergonomicznym), ale za to po promocyjnej cenie.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
          Inna przyczyna, ale w sumie piszesz o tym samych pojemnościach. Tak czy siak, układ jest bez sensu, ale już wiem z czego on wynika. Warzelnia jest używana ze Szczyrzyca, a tanki brali takie, jakie akurat były dostępne. Wszystko to bez głowy (w sensie ergonomicznym), ale za to po promocyjnej cenie.
          W Puławach (i pewnie innych browarach KS) warzelnia jest np. 5 hl a zbiorniki 20 hl. Nie jest to więc specyfika tylko tej inwestycji, choć cena (jeśli to sprzęt ze Szczyrzyca) miała znaczenie.
          Last edited by e-prezes; 2013-10-24, 11:27.

          Comment

          • wsaczuk
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2009.09
            • 182

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            Inna przyczyna, ale w sumie piszesz o tym samych pojemnościach. Tak czy siak, układ jest bez sensu, ale już wiem z czego on wynika. Warzelnia jest używana ze Szczyrzyca, a tanki brali takie, jakie akurat były dostępne. Wszystko to bez głowy (w sensie ergonomicznym), ale za to po promocyjnej cenie.
            czemu bez głowy ? trzy nominowane warki wchodzą do zbiornika. Lepsza ergonomia by była jakby zamiast 8 razy 450 postawić 12 razy 160 ?

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              A do tanko-fermentora piwo leje się pod sam sufit?
              Last edited by Pendragon; 2013-10-24, 11:37.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • wsaczuk
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2009.09
                • 182

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                A do tanko-fermentora piwo leje się pod sam sufit?
                a do warzelni leje się pod korek ? Mimo że same naczynia mają pojemność np 180 l to zwykle się podaje pojemność użytkową - 160 l. Tak samo zazwyczaj jest z resztą zbiorników - bardziej wszystkich interesuje objętość robocza niż ich faktyczna objętość.

                Oprócz tego maksymalnie można wlać do zbiornika (zgodnie z prawem) tyle żeby dało się odczytać objętość z płynowskazu - co automatycznie sprawia ze zostaje trochę wolnej przestrzeń nad piwem.

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  No dobra. Czyli 3 warzenia mogą (ale nie muszą) być.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    Czas dodać 3 nowe browary:
                    - Bierhalle Nowy Sącz
                    - Watra Zakopane
                    - Stary Browar Kościerzyna

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

                      Czyli województwami mamy już:

                      1. Śląskie - 11
                      2. Mazowieckie - 8
                      3. Małopolskie - 6
                      4. Pomorskie - 5
                      5. Lubelskie - 4
                      6. Wielkopolskie - 3
                      7. Dolnośląskie/Kujawsko-Pomorskie/Podkarpackie/Zachodniopomorskie - 2
                      8. Lubuskie/Łódzkie/Opolskie - 1

                      Podlaskie/Świętokrzyskie/Warmińsko-Mazurskie - 0
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                      Comment

                      • delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Podlaskie/Świętokrzyskie/Warmińsko-Mazurskie - 0
                        Coś jest na rzeczy z tą Polską B (a raczej D)
                        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                        (Frank Zappa)

                        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                        Comment

                        • Pankracy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2007.10
                          • 2797

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                          Coś jest na rzeczy z tą Polską B (a raczej D)
                          W woj. podlaskim to jednak wygrywa z piwem "Duch Puszczy" (i te klimaty).
                          Najgorzej wypada tak naprawdę woj. świętokrzyskie (czyli kieleckie).
                          W woj. warmińsko-mazurskim coś się jednak dzieje.

                          Comment

                          • chris1985
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2011.07
                            • 227

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                            W woj. podlaskim to jednak wygrywa z piwem "Duch Puszczy" (i te klimaty).
                            Najgorzej wypada tak naprawdę woj. świętokrzyskie (czyli kieleckie).
                            W woj. warmińsko-mazurskim coś się jednak dzieje.

                            W Kielcach podobno otwarto jakiś mini browar na rynku.
                            Tylko moje piwo mnie rozumie...

                            Comment

                            • Pankracy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.10
                              • 2797

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chris1985 Wyświetlenie odpowiedzi
                              W Kielcach podobno otwarto jakiś mini browar na rynku.
                              Tiaaa. "Tyskie z tanka".
                              Podobna rzecz miała miejsce niedawno w Szczecinie.

                              Comment

                              • chris1985
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2011.07
                                • 227

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                                Tiaaa. "Tyskie z tanka".
                                Podobna rzecz miała miejsce niedawno w Szczecinie.

                                To jeszcze został im browar w Jędrzejowie.
                                Tylko moje piwo mnie rozumie...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X