Nowe browary restauracyjne w Polsce

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Prusak
    replied
    Zająknął się, zająknął. Figuruje wśród browarów "w budowie" i to na wysokiej pozycji.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Wreszcie udało mi się jako pierwszemu (brobizowa oszukiwarka wskazuje mi że nikt jeszcze się nie zająknął) odkryć nowopowstający browar.
    Otóż w Rawiczu przy ul. Armii Krajowej 4 powstaje brewpub Browicz.
    Chyba jeszcze nie otworzyli się ale znalazłem ogłoszenie rekrutacji do pracy oraz są już na FB i na brewicz.pl
    Szczegółów i dat jednak nie widzę tam.

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Stara sprawa. Kontrakt, a w zasadzie to tylko własna etykieta, w Browarze Jana. W temacie z 25 maja jest komentarz na ten temat.

Leave a comment:

• beerek62
    replied
    Znalazłem w necie takie coś. Tarnowskie Góry, browar przy Kopalni Srebra. Nowy restauracyjny czy leją piwo zamawiane w innym browarze?

Leave a comment:

• zawel85
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    Niestety dostaję coraz więcej tego typu sygnałów, w przeciwieństwie do browarów "na przedpłacie". Czyli nawet już sprawdzony partner nie daje gwarancji sprawnej realizacji. Zawel byliście w składzie delegacji, która ostatnio rozmawiała z MF w imieniu małych browarów o usprawnieniu i uproszczeniu procedur? Jeśli nie to szkoda.
    Chyba nie było nikogo i też żałuję, że nikt się nie pofatygował w tak istotnej kwestii.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Niestety dostaję coraz więcej tego typu sygnałów, w przeciwieństwie do browarów "na przedpłacie". Czyli nawet już sprawdzony partner nie daje gwarancji sprawnej realizacji. Zawel byliście w składzie delegacji, która ostatnio rozmawiała z MF w imieniu małych browarów o usprawnieniu i uproszczeniu procedur? Jeśli nie to szkoda.

Leave a comment:

• zawel85
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    Skoro niedawno ruszyli to podobnie jak w innych sieciowych browarach najpierw musi się rozkręcić sprzedaż, a potem można pójść dalej i warzyć własne. Model Bierhalle jest przećwiczony od lat i wcale mnie nie dziwi, że czekają na właściwy moment, gdy piwa będzie trzeba tyle, że warzenie na miejscu będzie konieczne. Widocznie jeszcze nie jest.
    Nie do końca tak jest. Inwestycja w browar tego typu to średnio 3 mln zł. Nikomu nie opłaca się by stał nie używany. W każdym przypadku nowego browaru BH ( z resztą innych podejrzewam również) na przeszkodzie stoją różnej maści urzędy. W Poznaniu akurat pewien Pan z pewnego urzędu ubzdurał sobie organizacje na browarze z goła inną niż ma to miejsce w innych częściach kraju , bo, jak to stwierdził " on tak interpretuje ustawę". Stąd problem z ruszeniem, ale browar jest już po rozruchu specjalistów od Albrechta i czeka na odpowiednie pozwolenia. Ma to nastąpić wkrótce.
    Jeśli chodzi o Bydgoszcz to tutaj Pan urzędnik podszedł sprawnie do rzeczy i dzięki temu cały proces weryfikacji przez UC jest skończony. Kwestia wydania papierów itp. Po nowym roku Poznań i Bydgoszcz powinny ruszyć z gotowaniem u siebie.
    Istotną kwestią jest tutaj fakt, że browary BH działają na zasadach składu podatkowego, a nie na przedpłacie co znacznie wydłuża proces weryfikacji.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Skoro niedawno ruszyli to podobnie jak w innych sieciowych browarach najpierw musi się rozkręcić sprzedaż, a potem można pójść dalej i warzyć własne. Model Bierhalle jest przećwiczony od lat i wcale mnie nie dziwi, że czekają na właściwy moment, gdy piwa będzie trzeba tyle, że warzenie na miejscu będzie konieczne. Widocznie jeszcze nie jest.

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    Jak Bydgoszcz będzie się tak cackała, jak Poznań, to minie co najmniej rok, zanim zabiorą się za warzenie.

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Ale ja mam. Piwa są z Warszawy.

Leave a comment:

• zgroza
    replied
    Bierhalle Bydgoszcz ruszyło w sobotę. Nie mam potwierdzenia, że z własnym piwem.

Leave a comment:

• Promil03
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wiktoria
    To świetnie. Oby tylko piwa były nie gorsze niż wcześniej . A nie wiesz może, czy do kompletu będzie też miejsce, gdzie będzie można się napić piwa? Czy wynajmują sam sprzęt, a w dalszym ciągu będzie tam dyskoteka (a piwa tylko w butelkach)?
    Tak, piwa będzie można spróbować na miejscu, ale będzie je serwował lokal który wynajął kuchnię i resztę lokalu.

Leave a comment:

• Promil03
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    Browar będzie się nazywał Loft12 ?
    Nie. Jutro spytam sprawcę zamieszania czy chce ujawnić więcej szczegółów.

Leave a comment:

• Wiktoria
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03
    Od stycznia w Pwinicy znowu będzie warzone piwo. Browar został wydzierżawiony.
    To świetnie. Oby tylko piwa były nie gorsze niż wcześniej . A nie wiesz może, czy do kompletu będzie też miejsce, gdzie będzie można się napić piwa? Czy wynajmują sam sprzęt, a w dalszym ciągu będzie tam dyskoteka (a piwa tylko w butelkach)?

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Browar będzie się nazywał Loft12 ?

Leave a comment: